přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, GNOMEFiles.org

GNOMEFiles.org

Vlastimil Ott - představuje portály nejen o Linuxu.


Před časem se vývojáři a uživatelé grafického prostředí GNOME "shodli", že chybí softwarové centrum, kde by každý našel aktuálně vydané verze programů pro GNOME resp. Gtk. To byla tedy původní myšlenka pro vznik portálu GnomeFiles, který už svým vzhledem dává najevo, komu a k čemu má sloužit. Jedná se a ručně tříděný rozcestník softwaru pro GNOME, ale třeba i Xfce.

Hlavní strana obsahuje dvanáct kategorií, do nichž je veškerý software rozdělen, dále nejžhavější novinky a žebříček nejvíce stahovaných a nejoblíbenějších aplikací. Celý web je anglicky, kategorie jsou pojmenovány například Audio tools, Games, Development, Graphics & Design či Utilities. Nalezení nové aplikace či nové verze své oblíbené aplikace je tedy otázkou okamžiku.

V současnosti obsahuje databáze téměř šest set aplikací -- každá z nich má svou stránku s odkazy na domovskou stránku, kontaktem na autora, náhledy, historii vývoje atd. O aplikaci je možné diskutovat nebo je možné založit záznam o chybě.

Web je samozřejmě otevřen novým projektům a je tedy možné založit stránku své aplikace, jež je určena pro zmíněné prostředí. Jedná se vlastně o stejný princip, na jakém funguje server www.freshmeat.net (o něm jsme psali v nultém čísle), tedy zprostředkování kontaktu mezi vývojáři a uživateli.

Stránky jsou vyvedeny v sympatické a grafické úpravě, typické pro prostředí GNOME. Ikony jakoby vypadly přímo z poťapané plochy, uživatel se tedy rychle zorientuje a ví, co která ikony symbolizuje. Součástí identity webu jsou i žebříčky Best Rated a Most Popular, které obsahují dvě stě pozic nejlepších a nejpopulárnějších aplikací. I to je tedy způsob jak najít novou a zajímavou aplikaci.

GnomeFiles není jedinou planetou v GNOME galaxii. Naopak je vytvořen tak, aby zapadl mezi ostatní hvězdy, použijeme-li tuto nepříliš originální příměru. Doplňuje tak portfolio webů Gnome.org, GnomeDesktop.org, GnomeSupport.org či PlanetGnome. Jedná se tedy o portál, který musí fanoušek sledovat každý den.

www.gnomefiles.org

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz