přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak na jazyky v Linuxu

Jak na jazyky v Linuxu

gen__vyr_21angl_slov.jpg

Nevím jak kdo, ale já mám velký problém při studiu cizích jazyků, a to přímo zásadní: nerad se učím slovíčka. No nerad, prostě mi nejdou do hlavy tak dobře jak by měli. A tak jsem začal hledat, nějaký nástroj, jak si práci s učením ulehčit.


Nebylo těžké najít mnoho webových aplikací a stránek, které mi s výukou slovíček pomohou, ale já chtěl něco jiného, něco co mohu mít stále u sebe. Nejenom doma, ale i v zaměstnání a na cestách.

A tak jsem hledal a hledal a nakonec i našel. Jedná se o aplikaci napsanou v Java a tak její spuštění je možné na libovolném systému, kde běží podpora Javy.

Aplikace má přímo příznačný název - SLOVÍČKA. Její další výhodou, je to, že vůbec nezáleží jaký jazyk se chcete učit, protože si připravíte vlastní slovní zásobu, kterou můžete libovolně měnit a tak máte vždy možnost procvičovat jen ty slovíčka, které vám dělají problémy nebo je jednoduše chcete.

Aplikaci můžete stáhnout na domovské stránce aplikace. Po stažení souboru jednoduše rozbalíte archiv a můžete začít s učením. No přesněji řečeno, bude ještě nutné vytvořit si textový soubor se slovíčky, které se chcete učit, ten pak načíst do aplikace a je to.

Tvorba takového souboru je jednoduchá a návod naleznete v rozbaleném archivu, stejně tak jako vzorový soubor s několika slovíčky.


Ovládání samotné aplikace je také naprosto jednoduché. Načtete si vámi připravený soubor se slovíčky, zvolíte si v jakém pořadí se mají slovíčka ukazovat, to znamená jestli mají být například první slovíčka v češtině a vy musíte odpovídat v druhém jazyku nebo naopak.

Aplikace vám poté náhodně vybírá slovíčka a vy napíšete odpověď. Součástí aplikace je i statistika úspěšnosti, podpora více významů, zohlednění velkých a malých písmen (nejsou považovány za chybu), klávesnice pro speciální znaky.

Další bezespornou výhodou je velikost této aplikace, kdy složka v rozbaleném stavu má něco málo přes 61kB, což je opravdu zanedbatelné a tak jí můžete přenášet všude kam potřebujete třeba na USB Flash disku.

Každý máme jiné jazykové potřeby, ale bez znalosti slovíček to nikdy nepůjde. Tak snad jsem dnes pomohl i někomu jinému, než pouze mě!

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Václav Hejda

Václav Hejda

Václav Hejda (*1974).

Před mnoha lety odmaturoval na strojárně.
Dálkově studoval VŠB Ostrava - obor Informační a systémový managment. Dnes se věnuje Linuxu,OpenSource technologiím a PC.

S Linuxem začal díky Ubuntu 5.10


  • Distribuce: UbuntuGnome
  • Grafické prostředí: GNOME

| blog