přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak na jména Windows

Jak na jména Windows

Jmenuje se to WINS a používá se to ..


WINS je služba, která obstarává to, že se v síti Windows můžete odkazovat na další počítače s Windows prostřednictvím jejich jmen. Protože se pak každý počítač s Windows chová jako server WINS, funguje to celé docela zmateně a chaoticky. Tím mám na mysli, že zadáte jméno počítače a nějaký (libovolný) počítač v síti vám odpoví, že ten počítač zná a že to je "ten a ten". No a pokud se od té doby něco změnilo, pak to může ve výsledku skončit chybou, protože takový počítač už neexistuje. Pokud vám však příště odpoví ten správný počítač, je to dáno hodnou dávkou náhod.

Proto se ve větších sítí používá tzv. WINS server, je to vlastně totéž jako "takový DNS" server, který schraňuje jména počítačů a jejich IP adresy. Pokud o něm ostatní počítače ví, pak se dotazují právě jeho a ten, zpravidla zasílá ty správné výsledky. V opačném případě opět získáme neplatný výsledek a celé to přestává nahodile fungovat. ;-)

Jak to začít používat v Linuxu?

Potřebujete balíček winbind a něco málo balíčků samba k tomu. V souboru /etc/samba/smb.conf nastavte

wins server = 192.168.1.1

kde 192.168.1.1 představuje IP adresu WINS serveru, který chcete používat a restartujte sambu.

V souboru /etc/nsswitch.conf upravte řádek

hosts:          files wins

(těch voleb tam může být víc, důležité je přidat klíčové slovo wins). Nyní se můžete odkazovat na počítače s MS Windows pomocí jejich jmen...

Zdroje

Samba Winbind

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux