přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Pár postřehů (1)

Pár postřehů (1)

Těžko zařaditelné, ale stalo se ..


Přesměrování adresy Apache na jiný stroj lokální sítě

V podstatě to již říká sám nadpis. Potřeboval jsem přesměrovat nějakou URL adresu na serveru viditelném z Internetu na počítač lokální sítě. Jinými slovy, na jiný počítač s běžícím serverem Apache, ale který není zvenku vidět.

Návod jsem v podstatě našel v tomto dotazu na abclinuxu.cz. A v mém případě (používám Debian GNU/Linux) postupoval následovně:

V /etc/apache2/conf.d/ vytvořil soubor nejaky_nazev.conf a do něj umístil:

ProxyPass /<nejaka_adresa> http://<IP_lokalniho_PC>
ProxyPassReverse /<nejaka_adresa> http://<IP_lokalniho_PC>

No a konečně, protože je Debian standardně nastaven na "bezpečný". V souboru /etc/apache2/mods-enabled/proxy.conf změnil

<Proxy *>
                AddDefaultCharset off
                Order deny,allow
                Deny from all
</Proxy>

na

<Proxy *>
                AddDefaultCharset off
                Order deny,allow
                Allow from all
</Proxy>

a načetl nové nastavení Apache

/etc/init.d/apache2 reload

Tím se dostanu zvenku na webový server počítače umístěného uvnitř sítě. Pro mě, věc k nezaplacení. ;-)

Přesun systému na druhý disk

S tím už mám nějaké zkušenosti a tak jsem se nevrhal naslepo do něčeho nového, ale už jen odzkoušel jednou odzkoušené. Je pravda, že situace byla trochu komplikovanější než v předchozím případě - přesouval jsem systém umístěný v poli raid1 (2 fyzické disky) na jiné dva disky, opět v poli raid 1, no a nad ostatními oddíly (kromě rootu) pak stál ještě LVM2.

Abych "necházel perly sviním" a zároveň protože jsem z nových dvou disků měl k dispozici zatím jen jeden, vytvořil jsem nejprve degradované pole raid 1, tedy nefunkční pole s jedním diskem. Pak jsem postupoval téměř klasickým způsobem. Restartoval do live distribuce SystemRescueCD, který s oblibou používám právě v těchto (a nejen těchto) případech.

(Pokud si říkáte, jak se vytvoří degradované pole, pak podle manuálové stránky to provedete snadno nahrazením oddílu slovem missing, takto:)

mdadm --create /dev/md3 --level=1 --raid-devices=2  /dev/sdc1 missing

SystemResuceCD se nějak nedařilo nahodit původní pole raid 1, jinými slovy - nespustil ho automaticky a mně se nechtělo hledat jak se to dělá ručně, tak jsem připojil kořenový oddíl umístěný na jednom z disků jako kdyby se jednalo o obyčejný oddíl. Pravda, on v podstatě je obyčejný a tak to šlo bez problémů. Jeho obsah jsem pak překopíroval na nový oddíl degradovaného pole raid, klasicky pomocí cp:

cp -av zdroj cíl

Protože kopírování kořenového oddílu chvíli trvalo, tak jsem se mezitím pustil do instalace grubu na nový disk. Na to tentokrát stačil příkaz

grub-install --root-directory=/mnt/gentoo /dev/sdc

jak se může dočíst v komentářích k článku Jak obnovit zavaděč Grub.

Dál by se asi hodilo nastavit soubor /boot/grub/menu.lst nacházející se na novém oddílu. Na to jsem si ale nebyl vůbec jistý jak se nové pole bude jmenovat, když jsem dosud měl v systému md0, md1 a nové md2 a tak to nechal na kouzelené klávese "e" stisknuté v nabídce grubu po restartu počítače, která mi umožní nastavit tuto možnost ručně. Na druhou stranu, můžu předem říct, že si to systém "pamatoval" a tak se pole nezačaly číslovat znovu od začátku, ale zůstalo to jako md2.

Také mohu jen doporučit úpravu nového souboru /etc/fstab, na který jsem při vší skromnosti v tom okamžiku zapomněl. Je sice pravda, že systém naběhl, ale po určité době si vzal udev nějakých 100% a více času procesoru, kterou věnoval beznadějné snaze o připojení neexistujícího kořenového oddílu (který byl navíc díky nastavení grubu již připojen).

Tím byla moje akce přesunu u konce, na závěr jsem ještě vyndal dva původní a nyní přebytečné disky.

Raid co si nic nepamatuje

No tak tohle je spíš můj prozatimní neúspěch. Nevím jak to je možné, ale po restartu počítače se mi stává, že se mi jedno z polí spouští v degradovaném režimu a já pak musím přidat druhý oddíl (disk) ručně. Zkoušel jsem lecos, ale zatím bez úspěchu. Tak alespoň to přidání disku do pole raid:

mdadm --add /dev/md3 /dev/sde2

a pak výpisem

cat /proc/mdstat

můžete sledovat stav synchronizace pole.

Snad se vám bude něco z toho hodit jako mně. A když ne, tak alespoň vím kde to příště hledat. ;-)

Nahoru

Přidat téma diskuse

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux