přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Tisk do PDF

Tisk do PDF

Pro ty, kteří nechtějí řešit problémy s různými formáty.


Předem bych chtěl upozornit, že tento zápis nebude nic objevného. Jednoduše, pokud někomu posíláte dokument, nebo si chcete něco vytisknout na počítači, který zrovna tomu vašemu oblíbenému formátu nerozumí, pak je určitě dobré použít nějaký univerzální formát kterým PDF bezesporu je.

 

Můj dnešní problém byl asi takový. Dostal jsem za úkol vytisknout nějaké fotky. Fotky jsem chtěl automaticky uspořádat tak, aby se mi vytiskly dvě na stránku v nějaké rozumné velikosti. Pokud si říkáte žádný problém, pak máte jistě pravdu, nicméně „já to ještě nedělal“. ;-)

 

Vzpomněl jsem si na program Picasa, program tuto volbu má. Problém ovšem nastal s tím, že podporuje pouze tisk přímo na tiskárnu o nějakém exportu, např. právě do PDF nemohla být řeč, tedy alespoň v té nabídce co jsem se zrovna pohyboval. V tomto okamžiku jsem si zas pro změnu vzpomněl na CUPS...

 

CUPS vám umožňuje přidat nejenom lokální, nebo síťovou tiskárnu, ale mj. také „virtuální“ tiskárnu, na kterou je potřeba se odkázat prostřednictvím cups-pdf. Instalace této tiskárny probíhá stejně jako kterékoliv jiné, tedy např. Prostřednictvím http://localhost:631, kde je potřeba přidat zařízení připojené právě k cups-pdf. Dál si člověk vybere nějakou tiskárnu, nejlépe barevnou samozřejmě..

 

Tisk pak proběhne klasickým způsobem, v systému se objeví další tiskové zařízení s tím rozdílem, že se netiskne na fyzické zařízení ale do souboru. Nastavení umístění tohoto souboru můžete ovlivňovat prostřednictvím konfiguračního souboru /etc/cups/cups-pdf.conf. Standardně to bývá předvoleno do domovského adresáře uživatele, který úlohu spustí a adresáře PDF, tedy ~/PDF.

 

Samotný tisk chvíli trvá. V mém případě tisku asi 14 fotek na 7 stránkách, mi nejprve několik minut chrastil disk a na kořenovém oddílu během té doby mizely řádově stovky MB. Na druhou stranu, se po určité době objevil v adresáři PDF kýžený soubor o velikosti asi 60 MB. Tolik tisk do formátu z PDF, z čehokoliv co umí tisknout … ;-)

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux