přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Vychází dubnové číslo

Vychází dubnové číslo

Dnes vychází další číslo měsíčníku LinuxEXPRES zaměřeného na Linux, volně šiřitelné programy a svobodný software. K dostání bude na stáncích po celé ČR i SR, dále v internetových obchodech shop.qcm.cz, Mareček.kup.to, Linuxsoft.cz a Stinet.sk.


Hlavní téma, zálohování informací, se prolíná celým číslem, včetně speciální přílohy věnované této důležité a často opomíjené činnosti. Představeny jsou v ní nástroje dump, restore, tar, gzip a bzip2. Také ostatní články jsou o zálohování a záchraně: recenze distribuce SystemRescueCD nebo vypalovacího programu cdw, rozhovor s Joergem Schillingem, tvůrcem programu cdrecord, praktické články o vypalování z příkazové řádky, diskových polích RAID či SAN – storage area networks.

Číslo doplňují dvě reportáže z linuxových akcí, novinky, recenze zajímavých programů, nových verzí open-source softwaru nebo článku o iSCSI přepínači SANRAD. Nechybí obvyklé rubriky o hrách nebo o novinkách na knižním trhu, pokračování seriálu o Bashi a závěrečný díl o TCP/IP sítích na Linuxu, rubrika Okénko do oken a Internet.

CD příloha je jako obvykle bootovatelná a na duben jsme připravili záchrannou minidistribuci SystemRescueCD. Přidali jsme množství recenzovaných programů, her, nový Acrobat Reader 7.0, OpenOffice.org 2.0 beta CS, dokumentaci, aktuální jádro a záplaty, ovladače na karty Nvidia a ATI, Mozillu, Firefox a Thunderbird. Uživatele Mandrakelinuxu jistě potěší kompletní archiv konference mandrake@mandrake_cz s fulltextových vyhledáváním.

Na našem webovém sídle www.linuxexpres.cz nabízíme ke stažení deset ukázkových stran tohoto čísla ve formátu PDF.

O společnosti QCM, s.r.o.
QCM se zaměřuje na dodávky IT projektů založených na open-source technologiích s důrazem na bezpečnost a výslednou hodnotu pro zákazníka. Od roku 2001 QCM aktivně šíří a podporuje operační systém Mandrakelinux. Ve spolupráci s firmou Mandrakesoft S.A., tvůrcem této distribuce, ho dokázala v České republice a na Slovensku masově rozšířit a zpopularizovat. Mandrakelinux také získal mnoho ocenění. Za zmínku stojí Křišťálový disk z Invexu 2003 a jeho zvolení nejpopulárnější českou linuxovou distribucí roku 2002 a 2003.

Firma QCM dále zajišťuje instalaci a provoz firemních serverů a stanic na platformě Linux. Reference z České republiky (např. VOKD, a.s., Drážní inspekce, MEZ, a.s.) i ze zahraničí (MIS Corporate Defence Solutions, SouthAirshire Council, Charity Aid Foundation).

Nahoru

Přidat téma diskuse

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz