přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Lukáš Zapletal

Lukáš Zapletal

1 2 3 4 5 6   další   ››

Programovací prostředí Geany

Geany je skvělý linuxový nástroj pro ty, kterým “velké” programovací nástroje typu KDevelop, MonoDevelop, Anjuta nebo Emacs nesedí. Je to nenáročný a rychlý program se spoustou funkcí a ačkoliv nenabídne desítky šablon pro nové projekty, návrháře rozhraní nebo prohlížeč dokumentace, jedno umí skvěle - editaci kódu a spouštění extrních nástrojů jako jsou kompilátory. 



Co na Linuxu smrdí: F1

Linux používám již řadu let. Libuji si v něm. Používání mě baví, protože ze svého počítače i notebooku vytáhnu maximum a možnosti jsou takřka neomezené. Rád také programuji a zkoumám, jak věci fungují. Linux je ideální. Nicméně.



Stavím NAS pomocí softRAIDu

Konečně jsem se donutil něco udělat se svým  multimediálním centrem . Původní plány byly mít z toho přehrávač videa s možností nahrávání ze satelitu, nicméně tento cíl jsem nesplnil. To proto, že laborování se satelitní technikou bylo tak časově náročné, že mi prostě vytekly nervy, koupil jsem krabičku TechniSat s možností nahrávání a multimediální kompík rozmontoval na součástky. Věci, které nebudu potřebovat (case, grafika, satelitní karta) šly na Aukro a ze zbytků si postavím  NAS .



Jazyk Vala - lepší Java?

Jazyk Vala bude zřejmě další programovací jazyk, který se naučím po večerech, nebo když mě nebude bavit program běžící v TV. Naposledy jsem si přečetl knížku o jazyku Scala, který se překládá do Java bytekódu a ke svému běhu tedy potřebuje runtime Javy. Docela nedávno jsem se pak díval na dílko společnosti Google -- jazyk Go. Příliš se mi ale nezalíbil.



Zrychlete si internet

Před několika lety jsem upozorňoval na to, jak může nešikovná konfigurace DNS způsobovat pomalé prohlížení webových stránek. Taková nešikovnost se může stát jak na straně klienta (tedy v počítači uživatele), tak i na straně poskytovatele internetového připojení.



Mícháme pořadím souborů v Linuxu

Kopírujeme soubory do přehrávače ve správném fyzickém pořadí.



Recenze Foxit eSlicku již brzy (HD)

Pracujeme na recenzi linuxové čtečky elektronických knih Foxit eSlick s podporou PDF. Prozatím ovšem máme malou ochutnávku v podobě "unboxing" videa. Nahrál jsem to fotoaparátem a je to improvizace, přesto ale na videu uvidíte, jak eSlick startuje, načítá, renderuje a všechno ostatní. HD video on-line!



Instalace OpenCartu v Debianu Lenny

Rychlý návod jak rozjet OpenCart na Debianu.



Jak vypnout v GNOME koš

Taky nemáte rádi odpadkový koš? Sice je někdy k nezaplacení, ale já jsem ochoten se ho vzdát a přijmout případné následky. Jak ho ale zcela vypnout?



Oracle a Sun - jak dál?

Zní to jako aprílový žert. Softwarová firma kupuje velkou hardwarovou firmu, která vydělávala také na službách okolo open-source softwaru. Nebo nevydělávala? Nejsem finanční analytik, zaměřím se spíše na to, jak by to mohlo být s produktovým portfoliem Sunu.



Inkrementální zálohování pomocí 7-zipu

Již dlouho jsem nezálohoval firemní notebook, takže jsem se dnes odhodlal k vytvoření zálohovacího skriptu pomocí výborného archivačního nástroje 7-Zip, který je dostupný v Linuxu i pro Windows. Skript jsem koncipoval tak, aby byl v maximální míře vhodný na externí disk nebo flashdisk se souborovým systémem FAT32.



Položka ve "start" nabídce v Linuxu

Krátký návod, jak položku do nabídky v menu přidati. Funguje na KDE i GNOME (a snad i na jiných prostředích).



HP DeskJet F370 a Ubuntu

Tak jsem konečně zatoužil doma tisknout, skenovat a kopírovat. Volba padla na HP  DeskJet 370 a v příspěvku popíšu instalaci ovladače pro toto zařízení.



Není ps jako ps

V poslední době jsem začal dělat více na jiných UNIXech, než je Linux. A pokud je člověk zvyklý jen na Linux, čeká ho nejedno překvapení.



Sun kupuje M ve slově LAMP

Firma Sun 16. ledna oznámila odkoupení firmy MySQL AB, která tvoří asi nejúspěšnější open-source relační databázi MySQL. Za miliardu amerických dolarů získává poměrně kvalitní sadu produktů a hlavně obrovskou komunitu uživatelů a vývojářů.



1 2 3 4 5 6   další   ››

Nahoru

Přidat téma diskuse

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz