přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Proč jsem stvořil přidej.cz

Proč jsem stvořil přidej.cz

Občas čtu webziny. V poslední době bohužel velmi zřídka. Čas si udělám alespoň několikrát za týden na www.abclinuxu.cz , www.theserverside.com nebo www.onjava.com . V RSS čtečce sleduju ještě pár dalších zdrojů, ale moc jich není. Právě na serveru onjava.com (blog) jsem zahlédl tlačítko na službu www.addthis.com – „Tohle je super,“ pomyslel jsem si. Chtěl jsem to taky na svém blogu – pro české servery.


Hledal jsem a hledal, a nenacházel. Hledání jsem věnoval asi 10 minut, pak jsem se zamyslel a jedním dechem takovou službu naprogramoval. Trvalo to odpoledne, pak jsem musel absolvovat dvě školení a certifikaci v zaměstnání, takže přidej.cz leželo chvíli ladem. Ovšem před 14 dny jsem zaregistroval doménu a přidej.cz konečně zprovoznil. Proces registrace domény mimochodem trval desítky minut (včetně platby, potvrzení a zprovoznění). Tlačítko dal na svůj blog a oznámil to přátelům.

Takhle totiž programátor řeší problém. Nemohu-li najít určitý program nebo nástroj na řešení určitého problému, tak si ho sám vytvořím. Dnes a denně programátoři (a pokročilejší uživatelé) vytvářejí malé prográmky, skripty či dokonce bat soubory. Je za námi internetový boom, proč si takový „skriptík“ neudělat na internetu? Po oznámení služby přidej.cz začal menší kolotoč.

Ve schránce mi přistály pochvalné e-maily s poděkováním za službu, což mě popohnalo ve věnování dalších večerů pro vylepšování služby. Přidal jsem podporu RSS a historii, a samozřejmě další služby. Děkuji za názory! Službu přidej.cz budu i nadále ve volném čase vylepšovat. Kdokoliv může pomoci, třeba i pouhým nápadem, jak službu vylepšit.

Ačkoli se věnuji profesně platformě Java, zvolil jsem PHP. Je to výborný nástroj na řešení tohoto problému – rychlý vývoj, nulové nároky na cokoli a zejména široká možnost nasazení na hostingu. A byl to výborný krok – při návrhu služby jsem využil J2EE návrhový vzor Front Controller a několik dalších postupů včetně jednoduché metodiky TDD.

Ne, programování mi nezruinovalo život. Ačkoli na sobě pozoruji podobné příznaky, jako Leoš Literák, stále to není tak hrozné. Spíše mě to obohacuje. Člověk se musí však naučit vypojit, vysadit, prostě dělat naplno něco jiného. Já jsem nedávno k lyžím (ve sklepě) a rotopedu (v rohu místnosti) přikoupil kolečkové brusly (momentálně jsou ve skříni).

Děkuji Vlastimilu Ottovi za vůbec první přidání služby (tlačítka) na nějaké stránky. Byl rychlejší než já se svým blogem, pro který jsem vlastně službu zřidíl. A díky Jirkovi Vrbovi za přidání na web LinuxEXPRES.cz. Jirka pracuje také v IT a já moc dobře vím, co to je po celém dni u počítače večer usednout a dělat něco navíc. Jen tak. Protože vás to baví. Protože to chcete.

Napadá mě doplnění:

…bez toho by nebyl ani Linux…

Nahoru

Přidat téma diskuse

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz