přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Kopete za KDE? Já ano...

Kopete za KDE? Já ano...

kopete.png

Jak už jsem psal na svém osobním blogu , velmi se mi líbí provázanost mezi aplikacemi prostředí KDE. Úžasně zvyšuje použitelnost prostředí a také efektivitu mé práce. Princip je jednoduchý a je dotažený k funkčnosti, kterou bychom mohli nazvat "perfektní".


Ovšem před pár měsíci mě opět něco překvapilo - schopnosti IM klienta Kopete. Tohle zjištění vedlo k tomu, že ačkoliv není bez chyb, stává se mým oblíbeným klientem pro kecání s přáteli. Patří totiž mezi kmenové aplikace prostředí KDE a důsledně využívá možností, které se mu nabízejí. On totiž Kopete využívá nejen Knihu adres KDE, v níž mám uložené kontakty, ale umí dokonce "vyzobávat" adresy, které jsou napsány v konverzaci, a uložit je jako záložky v Konqueroru (který používám jako výhradní webový prohlížeč).

Provázanost s Knihou adres

V Knize adres mám spoustu kontaktů, jako testovacího figuranta opět použiji Lukáše. Záznam vypadá třeba takto:

Záznam z Knihy adres KDE

Jak je vidět, zobrazuje se ikona informující, že je Lukáš připojený na Jabberu, ale je pryč. Jak je to možné? To je právě ta skvělá provázanost. V Kopete lze totiž spojit kontakt ze seznamu uživatelů s kontaktem v Knize adres. Stačí vybrat požadovaný kontakt, kliknout na něm pravým tlačítkem a vybrat položku Vlastnosti:

Položka Vlastnosti kontaktu

Zobrazí se okno, kde se to všechno vaří:

Jak provázat kontakt a položku z Knihy adres

Pak stačí kliknout na tlačítko Změnit a v seznamu lidí z Knihy adres vybrat toho, kdo odpovídá kontaktu v Kopete. V Kopete má člověk často jen přezdívky, proto se provázání se jménem hodí. Vyberu tedy Lukáše, ke kterému mám v Knize adres další osobní údaje a také fotku. Pokud by v Knize adres ještě nebyl, zvolím Vytvořit novou položku - to znamená, že se podle kontaktu z Kopete vytvoří nový člověk v Knize adres. A pak se stejným způsobem vybere pro synchronizaci.

Výběr uživatele z Knihy adres

Zajímavá jsou obě tlačítka Exportovat detaily a Importovat kontakty. První z nich exportuje do Knihy adres informace z vCard, tedy z profilu uživatele třeba sítě Jabber, druhé funguje obráceně - z Knihy adres vloží informace do profilu IM klienta.

Pak se ještě nabízí synchronizace jména a fotky. Obojí může být buď z Knihy adres, nebo z kontaktu Kopete, nebo natvrdo zadané - vlastní. Fotku je vhodné synchronizovat s adresářem, tj. v obou programech bude stejná fotka. Vyberte tu hezčí :-) a nezapomeňte případně zatrhnout volbu Synchronizovat fotku s adresářem, pokud bude fotka z kontaktu nebo vlastní.

Synchronizace jména a fotky

Kromě toho všeho jsou k dispozici ještě dvě karty - pro vlastní ikonu kontaktu a také pro speciální upozornění, když je Lukáš online nebo mi napíše. Moc se mi líbí možnost použít jako upozornění kromě zvuku také bublinu, která neobtěžuje, ale přitom zaujme pozornost.

Osobní upozornění

Fotky se pak používají v seznamu kontaktů, pokud si zvolíte podrobný pohled.

Fotka v kontaktu

A zpětně se zase zobrazuje stav kontaktu v Knize adres - viz první obrázek. Kliknutím na stav u slova Přítomnost začnete rozhovor.

Záložky v Konqueroru

Zásuvný modul Záložky v Kopete

Pokud je tato funkce povolena v zásuvném modulu Záložky, ukládají se do záložek Konqueroru všechny URL, které vám kontakt napíše. Je to velmi praktické - nemusíte si je nikam ukládat nebo psát, vše máte nachystanév Konqueroru.

URL automaticky ukládané do záložek v Konqueroru

Takže i tohle jsou výhody softwaru v Linuxu. Jaké další tipy vás napadají? Co jsem nezmínil? Co oceňujete vy?

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz