přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Objevil jsem drag and drop!

Objevil jsem drag and drop!

Uchopíte objekt myší a přetáhnete. Snadné a efektivní.


Samozřejmě nic nového, tento princip je v grafickém prostředí používán už hodně dlouho. Neměl jsem ho rád, připadal mi nesystémový, protože když objekt upustíte na nesprávném místě, stejně to musíte napravit nějakou obtížnou cestou. Jenomže jsem nečekal, že mu tak přijdu na chuť!

Byl jsem zvyklý otevírat dokumenty pro OpenOffice.org tak, že jsem spustil OOo, stiskl Ctrl-o, našel soubor v adresářové struktuře, klikl něj a pak na tlačítko Otevřít. Počítáte ta zbytečná kliknutí myší? A to strašné hledání souboru a přesuny v adresářích? Ano, používám v dialogu pro otevření souboru oblíbené (často používané) adresáře, takže na ně kliknu a jsem rychle tam, kde jsem chtěl být.

Zvykl jsem si na Krusader a používám ho opravdu hodně. Jednou mě konečně napadlo chytnout soubor v Krusaderu myší a zkusit se přepnout na osmou plochu (pomocí Ctrl-F8), kde mi běží OpenOffice.org, a soubor "upustit". A ono to jde a je to prostě skvělá věc. :-)

Nemůžu se toho nabažit - práce se neuvěřitelně zrychlila. I když nemám programy na jedné ploše, pořád se mi vyplatí přepnout se na patřičnou plochu pomocí Ctrl-Fčíslo (mám osm zkratek pro prvních osm ploch) a tam soubor na správném místě pustit.

Nejvíc mě potěšilo, že tak můžu přetahovat soubory dokonce z dialogů pro otevření nebo uložení souboru. Otevřu si dialog v OOo, kde mám naposledy otevřený dokument, čapnu ho myší, druhou rukou stisknu Ctrl-F1, kde už mám připravený rozepsaný mail a pustím. KMail se zeptá, jestli chci vložit pouze odkaz na soubor (na nic), nebo soubor jako přílohu. A je to tam.

Pokud takhle uchopím z Krusaderu - nebo prostě okna, kde vidím soubor - soubor s obrázkem a přesunu ho na okno Skype, ihned se protějšku nabídne ke stažení. Samozřejmě to funguje také v Psi a jistě i dalších IM klientech.

Další oblíbenou "operací" je posílání snímků obrazovky. Když je vytvořím, stačí v ksnapshotu zvolit "Zkopírovat do schránky" a v KMailu potom Úpravy-Vložit jako přílohu, plus zadat jméno souboru, aby v tom protějšek neměl hokej. Výborné je, že na přílohy, které se chystám odeslat, se lze podívat před odesláním přímo z okna zprávy, kterou píšu.

Máte také podobné jednoduché úkony, které jsou samozřejmé, ale potěší? Používáte mouse gestures, na které se já teprve chystám? Urychlí mi práci? Jak se je mám rychle naučit? Nebudou kolidovat s jinými pohyby myši?

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz