přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Source Mage: Začarovaný Linux

Source Mage: Začarovaný Linux

Poté, co jsem si vyzkoušel Gentoo, Vida Linux a LFS (viz minulá čísla časopisu), rozhodl jsem se vyzkoušet i další známý překládaný Linux - Source Mage. V článku naleznete mé postřehy a dojmy.


Obrázek: logo

Historie Source Mage Linuxu (dále SML) je výborně popsána v sérii článků na root.cz, takže se jí zde nebudu příliš zabývat. Stručně řečeno: SML vznikl jako Sorcer GNU/Linux v roce 2001. Vedoucím projektu byl a je Kyle Salle. Po neshodách v komunitě část vývojářů projekt opustila a založila si svůj vlastní projekt - Lunar Linux. Kyle Salle nejprve projekt Sorcery ukončil, později v něm však opět pokračoval, ale již ne pod licencí GNU GPL. Původní projekt Sorcery byl však vyvinut pod GNU GPL, a proto v něm část vývojářů dále pokračovala pod novým názvem Source Mage.

SML je doslova kouzelný Linux. Všechny pojmy okolo jeho instalace a správy balíčků se točí okolo pojmů z říše kouzel. Proto si je nyní pojmenujme a vysvětleme.

Spell (kouzlo) - popis konkrétního programového balíku. Odkud stahovat zdrojový kód, jaké jsou závislosti a jak se bude překládat.

Grimoire (kniha kouzel) - seznam dostupných balíků. Základní knihy kouzel jsou tři: Stable, Test a Devel.

Scribe (písař) - rozhoduje, která kouzla se budou opisovat z které knihy.

Sorcery (magie) - sada skriptů pro jednotlivá kouzla: summon (přivolání - stažení zdrojového kódu), cast (očarování - instalace balíku), dispel (odčarování - odinstalace balíku), gaze (upřený pohled - informace o kouzlech) a sorcery (pro update anebo jako grafická nadstavba předchozích příkazů).

Obrázek:Sorcery – administrační nástroj systému

Zjevení

Po zavedení instalačního CD má uživatel standardně možnost zadat parametry spuštění. Po zavedení jádra je ještě možné zavést dodatečně moduly jádra. Instalační program připomíná instalační programy Debianu anebo Arch Linuxu. Obsahuje běžné body, jako je rozdělení disku, nastavení zavaděče, nastavení jazyka systému (bohužel mi přišlo, že si jej systém pro dále instalované programy nepamatuje), volba editoru (nano, jed, elvis, vim) a volba klávesnice. Jednotlivé body jsou pod písmeny A až M, což jsou současně i klávesové zkratky pro spuštění jednotlivých částí instalace. Navíc zde fungují klávesové zkratky X (konec = hotovo), [s] (shell), [r] (restart - když se něco nepovede) a [z] (debug).

Instalace SML není oproti jiným distribucím Linuxu ničím výjimečná. Z domovské stránky si stáhnete aktuální obraz instalačního CD. V době psaní článku to byla verze 0.9.6. Jsou zde verze pro 486 (a vyšší) a pro PowerPC.

Pro většinu uživatelů (kromě těch, kteří již instalovali Gentoo anebo LFS) je asi nová volba optimalizačních nastavení. Vybereme si typ procesoru a zda chceme systém optimalizovat na rychlost či velikost. Nejvíce vás asi překvapí opravdu originální barvy instalačních skriptů. Asi pro ně nemám to pravé nadšení člena komunity SML, ale oranžová na tmavém pozadí, případně červená na šedivém mne opravdu neuchvátila.

Obrázek: Program Sorcery aneb Ukázka barev skriptů SML

Systém se vás rovněž zeptá, jaké chcete jádro. Zda použít jádro z instalačního CD, anebo jej budete kompilovat. Myslím si, že na začátek je dobrá volba zvolit jádro z instalačního CD, zkompilovat si jej můžete později. Na závěr instalace ještě nastavíte zavaděč a síť. Instalace sítě opět vyžaduje trochu trpělivosti, pochopit systém zadávání parametrů není úplně snadné, zejména pokud nepoužíváte DHCP (v tomto případě je nutné vybrat možnost DHCP a rozbalí se vám seznam, ze kterého vyberete Static).

Rád bych polemizoval s tvrzením, že překládané systémy jsou rychlejší než binární. Na mém PC s konfigurací P4 2,4 GHz, 512 MB RAM, 128 MB TNT4 běží SML stejně rychle jako Kubuntu nebo OpenSUSE. Navíc při použití binárních distribucí nehrozí, že budete velkou část výpočetního času trávit překladem balíků.

První kouzla v zemi Linuxu

Jako první věc doporučuji systém zaktualizovat. To se provede následující trojicí příkazů (ale nejprve dočtěte tento odstavec do konce, zejména pasáž zabývající se konfigurací sorcery):

sorcery update
scribe update
sorcery rebuild

Budete jistě jako já překvapeni "ukecaností" systému. Aktualizační program se bude ptát na opravdu velké množství věcí, na parametry jednotlivých balíčků, a to i opakovaně. Je třeba říci, že obvykle použijete přednastavenou možnost, ale ne vždy. Je snadné zde udělat chybu, pokud po chvíli začnete navržené možnosti odklepávat, aniž byste je četli. Nakonec se však dočkáte a program vám vypíše seznam balíků, které se budou aktualizovat anebo nově instalovat.

Instalace každého balíčku začne jeho stažením z domovské stránky do adresáře /var/spool/sorcery a jeho rozbalením do adresáře /usr/src. Obvykle jste dotázáni, zda chcete upravit soubor .configure instalovaného balíčku. Pokud zadáte, že ne, pokračuje se okamžitě, jinak program čeká 150 sekund na vaši volbu. Toto lze změnit pomocí programu sorcery v nabídce Option změnou parametru Prompt delay. Po skončení překladu se zobrazí zpráva s informacemi o překladu a čeká na vaše odklepnutí. Vzhledem k tomu, že by tak nebyl možný automatický překlad více balíčků současně, zakážeme to pomocí programu sorcery a volby Option-Feature a zakázáním volby View_Reports.

Na rozdíl třeba od Gentoo, pokud se překlad nějakého balíku nepovede, pokračuje překlad dalších možných balíků, tedy takových, které na nepřeloženém balíku nezávisí. Tato vlastnost je nutná, neboť množství balíků, které se napoprvé (obvykle vinou nevhodného instalačního nastavení) nepovede přeložit, je u SML poměrně značné. Pokud se překlad nepovede, zůstane v /usr/src rozbalený zdrojový text. Proto je nutné občas tento adresář promazat, jinak by vám mohlo brzy dojít místo na disku. Po skončení všech překladů jste informováni, které balíky se povedlo a které nepovedlo přeložit. Až budete chtít systém aktualizovat, stačí napsat:

sorcery system-upgrade

Překlad nových balíků

Před překladem balíků se doporučuje provést update grimoárů, aby byla k dispozici nejnovější kouzla příkazem scribe update . Pak již můžeme provést vlastní kouzlo. Například, když chcete přeložit oblíbený Midnight Commander, napíšete cast mc. Budete opět zavaleni množstvím dotazů, zejména pokud budete chtít přeložit i další programy. Dále je již překlad podobný tomu, co jsem popisoval u aktualizace systému. Nepodaří-li se překlad a my chceme překládat znovu s jinými parametry, je nutné kouzlo spustit s volbou cast -r mc, neboť jinak budou použity naše volby z minulého překladu.

Stalo se mi několikrát, že nebylo možné stáhnout zdrojové balíky. V takovémto případě jsem je stáhl ručně a umístil do /var/spool/sorcery. Velmi se mi přitom osvědčily zejména ftp servery distribuce Gentoo.

Pro pohodlnější práci s balíky a jejich překlad je vhodný program ksorcery. Jeho nevýhodu je, že je nutné nejprve přeložit KDE, minimálně pak balíky kdebase a kdelibs.

Obrázek: Program ksorcery – pohodlná správa balíků

Možná se vám bude zdát, že SML neobsahuje téměř žádné hry. Například když zkusíte nainstalovat mou oblíbenou hru Wesnoth, dozvíte se, že takové kouzlo neexistuje. Je totiž nutné přidat knihu kouzel games. To se provede příkazem

scribe add games

Konfigurace systému

Zde u mne SML ztratil nejvíce bodů. To, že zcela chybí jakékoliv konfigurační nástroje systému, bych oželel. Ty ostatně nejsou ani v Gentoo nebo v Arch Linuxu. Ale ve srovnání s oběma zmíněnými distribucemi a vlastně i LFS mi přijde adresář /etc jako trest na nehodné uživatele za všechna ošklivá slova, která pronesli během instalace a aktualizací.

Pokud se dostanete do problémů, můžete se obrátit i na fórum uživatelů na domovských stránkách. Zde je nevýhodou, že abyste mohli zadat dotaz anebo na stránkách vyhledávat, musíte se nejprve zaregistrovat a přihlásit.

Závěrečné zhodnocení

Abych systému nekřivdil, zkusil jsem jej ještě jednou celý nainstalovat a vyhnout se některým chybám a omylům z první instalace. Tentokrát se mi však ani opakovaně nepovedlo nainstalovat KDE a po třech dnech pokusů jsem vše vzdal. Proto vám, i když bych rád, nemohu Source Mage Linux doporučit pro běžné nasazení. Myslím si, že jeho uživateli se stanou pouze ti uživatelé, které přitáhne celkem zajímavá filozofie SML a kteří rádi překonávají úskalí nastavování překladu a závislostí balíků.

Jakou největší plus bych viděl celkovou koncepci systému se stahováním zdrojových kódů přímo z domovských stránek jednotlivých balíčků. Dále pak možnost pokračovat v překladu ostatních balíčků, i pokud selže překlad jednoho z nich.

Nevýhody pak jsou ukecanost konfiguračních skriptů s opakováním stejných otázek, časté havárie překladů, chybějící balíky a nepřehledný adresář /etc.

Pokud přesto chcete používat překládanou distribuci, použijte Gentoo nebo Vida Linux. Chcete-li systém na míru, na kterém se naučíte Linux, pak zkuste LFS. Po SML sáhněte pouze v případě, že máte rádi kouzla a máte dostatek trpělivosti při řešení problémů.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Re: Source Mage: Začarovaný Linux
2. 04. 2007, 13:08:47
Odpovědět  Odkaz 
hezký článek
jenom bych dodal, že jsou "která kouzla", nikoli "které"
Vlastimil Ott Re: Source Mage: Začarovaný Linux
Vlastimil Ott 2. 04. 2007, 15:45:16
Odpovědět  Odkaz 
Opraveno, díky.
Re: Source Mage: Začarovaný Linux
3. 04. 2007, 11:25:39
Odpovědět  Odkaz 
Dobry den,

jelikoz jsem zadny z Vami jmenovanych problemu pri instalaci nemel, probral jsem clanek s autory a chteji Vam prostrednictvim me malickosti polozit otazku: Opravdu jste pouzival verzi ISO 0.9.6 ? Zda se totiz ze na rozdil od aktualni verze 0.9.6.3 trpela nekterymi nedostatky.

Jak jsem jiz rekl, nainstaloval jsem na svem pocitaci SML za nekolik dni (instalace, rebuild, veskera konfigurace) a narazil jsem pouze na jeden problem, ktery byl ovsem po te co jsem se o nem zminil autorum okamzite odstranen.

Pro lidi, kteri se chystaji instalovat, doporucuji IRC channel #sourcemage v IRC siti FreeNode.
Re: Source Mage: Začarovaný Linux
3. 04. 2007, 18:22:01
Odpovědět  Odkaz 
Myslim, ze ano. Radeji si to overim a dam vedet. Doufam, ze jsem to CD nevyhodil, psal jsem ten clanek zhruba pred rokem.
Jiří Pech Re: Source Mage: Začarovaný Linux
Jiří Pech 4. 04. 2007, 10:02:32
Odpovědět  Odkaz 
Tak je to opravdu verze 0.9.6. z 4.3.2006. Čili článek popisuje verzi více než rok starou. Článek jsem podle informací v zdrojovém kódu psal od 27. června do 18. července loňského roku. Znamená to, že mnou výše popsané problémy již mohou dávno být odstraněny. Pokusím se nainstalovat a rozchodit nejnovější verzi SML a dám vám vědět.
Vlastimil Ott Re: Source Mage: Začarovaný Linux
Vlastimil Ott 4. 04. 2007, 14:48:27
Odpovědět  Odkaz 
Článek sice už není úplně aktuální, ale osobně jsem o existenci této distribuce neměl ponětí, takže jsem moc rád, že vznikl. No a na webu vydáváme všechny články, které vyšly v časopise, ovšem s časovým odstupem. Myslím, že by byla škoda tento článek nechat ležet ladem. Takže tak asi vzniklo to nedorozumění.
Re: Source Mage: Začarovaný Linux
3. 04. 2007, 11:38:50
Odpovědět  Odkaz 
Článek o tom jak nepochopit SMGL. Nechci tady tvrdit že všechno pěkně funguje a je bez problémů. Nicméně SMGL má spoustu zajímavých funkcí, jako třeba kompletní a funkční kontrolu systému, sledování závislostí a možnost kontrolovat je i při aktualizacích a odinstalování - věc kterou jsem v gentoo ani po roce používání zatím nenašel. Navíc je SMGL komunita sdílná a snaží se pomoct, není potřeba žádná registrace, stačí je kontaktovat přes IRC. Asi bych SMGL nedoporučil linuxovému začátečníkovi, ale člověk s nějakými linuxovými zkušenostmi SMGL podle mě v pohodě zvládne.
Re: Source Mage: Začarovaný Linux
3. 04. 2007, 18:25:33
Odpovědět  Odkaz 
Ano, muze to byt i clanek o tom, jak nepochopit SML. Aspon mate pohled cloveka, ktery rad experimentuje s linuxovymi distribucemi a zkousi neco noveho. Zkusim tedy dat SML jeste jednu sanci s odstupem jednoho roku. Anebo pockam na verzi 1.0
Jiří Pech Source Mage: Začarovaný Linux - díl 2, pohled autora
Jiří Pech 16. 04. 2007, 13:25:31
Odpovědět  Odkaz 
Rozhodl jsem se po roce dát SML ještě jednu šanci. Stáhl jsem si SML ve verzi 0.9.3. Po zkušenostech z minulého roku proběhla instalace naprosto bez potíží. Dokonce i xorg se přeložilo (sice na druhý pokus a bylo nutné nejprve přeložit GTK+, ale přeložilo).
Bohužel se mi nepodařilo přeložit ani KDE (konkrétně kdebase), ani Gnome, ani XFCE. Na diskuzních stránkách jsem nalezl pouze nezodpovězené dotazy lidí se stejnými problémy jako jsem měl já, takže další dotazy jsem ani nepokládal. Tak jsem zkusil ještě celý systém znovu přeložit (sorcery rebuild).
Bohužel jako následek překladu se od systému nemohu vůbec přihlásit. Patrně jsem špatně odklikl některý z mnoha odkazů.
Je mi to velice líto, ale nai po roce nemohu npsat kladnou recenci na SML, ačkoliv je mi tento systém jinak velice sympatický. Uvidíme co přinese verze 1.0. ;-)
Source Mage GNU/Linux
Ladislav Hagara 26. 04. 2007, 03:48:22
Odpovědět  Odkaz 
Jako jeden z aktivních vývojářů bych měl "svůj" Source Mage GNU/Linux asi bránit. Samozřejmě lze s autorem polemizovat. Jedná se ale pouze o jeho vlastní zkušenosti a názory. My ostatní samozřejmě víme, že linuxová distribuce Source Mage GNU/Linux je prostě nejlepší. :-)

Pouze bych upřesnil, že oficiální název této kouzelné distribuce je Source Mage GNU/Linux. Mohl se objevit alespoň v nadpisu. Pokud je potřeba zkratku, obvykle se používá SMGL, žádné SML. Na počátku byl Sorcerer GNU/Linux, o žádném Sorcer GNU/Linux nic nevím. Duchovním otcem byl Kyle Sallee, ne jako je v článku uvedeno Kyle Salle. Kyle Sallee nemohl ukončit projekt Sorcery, mohl ukončit pouze svůj Sorcerer. Devel grimoire už dávno neexistuje, bylo zrušeno někdy v roce 2003. Oficiální grimoire jsou test, stable, games and z-rejected. Zda mají zdrojové kódy zůstávat v adresáři /usr/src lze nastavit parametrem CLEAN_SOURCE přímo v sorcery, ...

Pro zájemce je k dispozici záznam mého povídání [1] o Source Mage GNU/Linux na konferenci LinuxAlt [2].

Osobně mohu Source Mage GNU/Linux všem doporučit. ;-)

[1] https://video1.fit.vutbr.cz/index.php?record_id=2953&categ_id=183
[2] http://www.linuxalt.cz/
SourceMage a Lunar
skywaker 31. 05. 2007, 20:41:16
Odpovědět  Odkaz 
SourceMage som skusal zo zvedavosti. Tiez som si v ten vecer stiahol aj Lunar a ten mi prisiel trochu dokonalejsi. ale u obydvoch v porovnani s gentoo sa prejavil trochu krkolomny sposob riesenia zavislosti oproti gentackemu emerge.. inac princip u Lunaru je ten ze pri skompilovani balicku sa vytvory binarny balicek a ten sa potom rozpakuje a zapise do databazi teda mate po ruke aj binarne balicky. tusim to je tak aj v SourceMage.. a s tym problemom pri kompilovani je pravda a ja tiez musim potvrdit v Lunarovi som dal kompilovat MC a povolil som slang2 a gpm... sice slang2 sa skompiloval ale gpm uz nie tak som musel resetovat zavislosti a spustit vyber bez gpm... ake mate skusenosti vy? thanx

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Pech

(*1967), Vystudoval Pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kde také v současné době vyučuje na katedře informatiky předměty Operační systémy a Kancelářské aplikace. Neboť kdo umí, umí, kdo neumí, učí a kdo neumí učit, učí učitele. Ve volném čase se věnuje své přítelkyni a Psounovi. Jeho koníčky jsou futsal (po operaci kolene už aktivně nehraje), sci-fi a hudba, zejména Mike Oldfield.