přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Ubuntu je Linux pro lidské bytosti

Ubuntu je Linux pro lidské bytosti

ubuntu.png

Distribuce, která se stala skokanem roku 2005 a stále ji nedochází dech. Co se za ní skrývá a z čeho se narodila?


Pro koho?

Přestože se nejedná o cíl jediný, distribuce je silně zaměřená na běžné desktopové uživatele. Tedy ty, kteří potřebují jednoduše a rychle v grafickém prostředí pracovat, ale rádi by se i bavili. Není jim cizí internet, rádi poslouchají hudbu a koukají na filmy. Na druhou stranu ale nemají čas řešit problémy s instalací grafické karty nebo chuť zápasit s bezdrátovou kartou.

To ale není všechno, to by na první místo na serveru distrowatch.com určitě nestačilo. Přidejte velký smysl pro svobodu a volnost šíření, zaměřte se na použitelnost, podepřete to puntičkářskou pravidelností vydávání nových verzí a završte garancí tříleté podpory každé verze (u serverových verzí je poskytována dokonce pětiletá podpora). Vše okořeňte vynikající autodetekcí hardwaru a máte recept na slávu Ubuntu.

Jak vidíte, každý si vybere. Abych byl přesný, na počátku platilo: "Každý, kdo si oblíbil GNOME, si vybere." Za jediný původní systém bylo zvoleno právě toto prostředí. Dlouho to však netrvalo a našli se tací, kteří chtěli využít nabídky Ubuntu, ale měli oblíbené jiné. A tak vzniklo Kubuntu postavené jak jinak než na KDE, Xubuntu využívající služeb odlehčeného Xfce nebo Edubuntu, které sice zůstává u původního GNOME, ale obohacuje ho o bohatý košík výukového softwaru.

Jelikož byly tyto odnože dostatečně úspěšné, přijala je komunita Ubuntu za své a jejich balíčky je možné najít v oficiálních zdrojích a jsou dokonce odkazovány na úvodní stránce projektu. Jak už to je ve světě Linuxu běžné, začaly vznikat nové a nové odnože s různým zaměřením. Za zajímavé a často protřepávané bych jmenoval Ubuntu Christian Edition, která se do zvoleného softwaru snaží promítnout křesťanské myšlenky, nebo gNewSense vystavěné pouze na otevřeném softwaru.

Image

Od kdy?

Skončilo léto roku 2004 a vývojový cyklus Debianu se už příliš vlekl. Pro správce stabilní serverů plně vyhovující stav, nikoliv však pro domácí uživatele lačnící po novinkách. Trpělivost přetekla a 20. října 2004 se z lůna Debianu zrodila nová distribuce, která se po pár úvodních peripetiích přejmenovala na Ubuntu. A po svém otci také zdědila veškeré své zvyklosti a základy, včetně balíčkovacího systému APT.

Od samého počátku se za něj postavila společnost Canonical Ltd., kterou vede Jihoafričan, podnikatel a milionář Mark Shuttleworth. Pokud byste hledali její sídlo (nemyslím tím to webové, ale kamenné), budete hledat na mapě dlouho. Až narazíte na ostrůvek Isle of Man nedaleko Britských ostrovů a až v tu chvíli budete na správném místě. Pan Shuttleworth si vybral právě toto místo, protože se jedná o pověstný daňový ráj, ke kterému mají mnohé ostatní státy dosti daleko.

Přelomovým rokem se stal hned následující rok 2005. V něm Mark Shuttleworth založil nadaci Ubuntu Foundation s počátečním vkladem 10 milionů dolarů na podporu budoucích verzí tohoto linuxového klonu. A přestože samotnému Ubuntu nebylo o moc více než rok, propracovalo se poprvé na vedoucí pozici na serveru distrowatch.com.

Co v něm najdete?

V řeči čísel bych řekl, můžete instalovat z CD majícího 700 MB, nebo z DVD, které má 3,5 GB. V každém případě (tedy pokud máte přístup k internetu) se však dostanete k nepřebernému množství více než 16 000 balíčků softwaru z oficiálního a komunitních internetových zdrojů a další tisíce najdete na neoficiálních. Jsou zde balíčky pro grafiku, zábavu, internet, kancelář, multimédia, vzdělávání, programování, servery. Nebylo zapomenuto ani na zrakově nebo sluchově postižené uživatele.

Na druhou stranu je v distribuci velice dbáno na patentovou čistotu, která je velice důležitá ve Spojených státech, pokud nechce mít vydavatel problémy. V základu tedy nenajdeme patentované kodeky na hudbu a video (např. oblíbené MP3, MPEG2 apod.), komerční archivátory (rar, 7-zip, ace) nebo programy (Skype, Flash atd.).

Jelikož naštěstí v Evropském parlamentu nebyl zákon o patentech uzákoněn, můžeme si je s klidem v duši doinstalovat. A aby to bylo co nejjednodušší, vznikl projekt Easy Ubuntu, který to umožňuje na pár kliknutí.

Jak vidíte, distribuce Ubuntu je pro každou lidskou bytost. Nezbývá mi než vám doporučit, abyste ji vyzkoušeli.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Re: Ubuntu je Linux pro lidské bytosti
29. 01. 2007, 00:03:32
Odpovědět  Odkaz 
Ta podpora 3/5 let se týká jen LTS verze, jinak je 18 měsíců myslím. 7-zip je komerční formát? O tom jsem nevěděl. wikipedia píše LGPL.

pokud někdo bude chtít instalovat Ubuntu, doporučuju [url=http://wiki.ubuntu.cz/]ubuntu wiki[/url], kde je spousta návodů včetně návodu pro instalaci a zprovoznění základních věcí...
Re: Ubuntu je Linux pro lidské bytosti
29. 01. 2007, 05:56:25
Odpovědět  Odkaz 
Bude mit clanek pokracovani?
Vlastimil Ott Re: Ubuntu je Linux pro lidské bytosti
Vlastimil Ott 29. 01. 2007, 18:30:41
Odpovědět  Odkaz 
V jakém smyslu? Možná až vyjde nová verze Ubuntu... :-)
Re: Ubuntu je Linux pro lidské bytosti
8. 03. 2007, 13:00:08
Odpovědět  Odkaz 
No, já bych se přimluvil za nějaké pokračování úžasného článku "Pokročilá konfigurace GNOME" z LE 7/8 2006.

Leoš
Re: Ubuntu je Linux pro lidské bytosti
29. 01. 2007, 18:42:09
Odpovědět  Odkaz 
Pěkný článek, konečně jsem se dověděla pěkně popořádku souhrné info o tom, co používám a cosi mimochodem nemůžu vynachválit. Dík
Re: Ubuntu je Linux pro lidské bytosti
30. 01. 2007, 06:43:30
Odpovědět  Odkaz 
ubuntu je opravdu pro lidske bytosti. jeste jsem se nestretl s lepsim distrem a to jsem jich zkusil asi 20. Jestli Linux na desktop a mate pripojeni k netu, tak rozhodne Ubuntu nebo neco na nem zalozeno. Specialne bych pochvalil Mint Linux...

jo a jinak... hezky manual krok za krokem je na:

ubuntu.kayle.sk

najdete tam vsechno o nastaveni, instalaci, spolupraci s windows a tak dale...

a jeste moc informaci je na:

ubuntu.wz.cz

skuste najit ted nejakou odbornou stranku pro windows v SK/CZ, kde najdete, co hledate :)
Re: Ubuntu je Linux pro lidské bytosti
26. 02. 2007, 21:05:40
Odpovědět  Odkaz 
Stanko tvoja cestina je fakt fasa... :) chudacik
Re: Ubuntu je Linux pro lidské bytosti
1. 03. 2007, 22:05:08
Odpovědět  Odkaz 
Myslel si toho elvena??? Podla mna by to vobec nebol on. Preco by si robil takuto blbu reklamu.
Re: Ubuntu je Linux pro lidské bytosti
24. 02. 2007, 10:19:09
Odpovědět  Odkaz 
Fakt pěkně popsané a pár věcí,které sem taky nevěděl.Ubuntu mám 2měsíce a zatim minim problémů oproti W.Taky bych rád nějaké pokračování článku i s odkazy na tuning.
Díky a čau
Leos Urban Re: Ubuntu je Linux pro lidské bytosti
leonell 8. 03. 2007, 13:30:01
Odpovědět  Odkaz 
Já bych využil, že je tady diskuze o Ubuntu a zeptal se na "gnomovské" Ubuntu. Budu si jej zkoušet a mám asi jediné dilema - používám dosud Thunderbird a mám v něm opravdu hodně pošty (archiv mojí pošty plus konference dohromady asi 50000 zpráv). Thunderbird se s tím pere statečně a funguje dobře.

U Ubuntu resp. gnome váhám: líbilo by se mi totiž provázání Evolution a samotného prostředí gnome a také integrace pošta, úkoly, deník, poznámky,....

Mám pár otázek na zkušené:
- jde převést poštu z Thunderbirdu do Evolution?
- bude Evolution fungovat s takovým objemem zpráv?
- šlo by pak případně převést to zase zpět (Evolution do Thunderbird)?
- stojí ta integrace za to?
- je něco na co si dát pozor?
- co používáte za mail klienta pod Gnome?
Jirka Vrba Re: Ubuntu je Linux pro lidské bytosti
baf 9. 03. 2007, 19:02:29
Odpovědět  Odkaz 
Pouzivam thunderbird v ubuntu (gnome) bez problemu. Jedina malickost, ktera mi chybi je pocet neprectenych zprav na liste.

Zpravy mam diky IMAP na strane serveru, takze zadny problem se zmenou klienta jsem nemel. Navic ke stejnemu uctu pristupuji ze tri pocitacu.
Lukáš Zapletal Re: Ubuntu je Linux pro lidské bytosti
zapletal 9. 03. 2007, 19:34:58
Odpovědět  Odkaz 
Já používal dlouhou dobu KMail, nedávno jsem přešel na IMAP a to se nedalo používat (nestabilita, docela pomalá práce se složkami), takže jsem prozatím na Thunderbirdu... :-(
Leos Urban Re: Ubuntu je Linux pro lidské bytosti
leonell 30. 03. 2007, 09:48:30
Odpovědět  Odkaz 
Já odpovím (předběžnými) výsledky výzkumu:

- jde převést poštu z Thunderbirdu do Evolution?

Z Thunderbirdu se pošta do Evolution (a zřejmě i zpátky) dá převést velmi jednoduše - stačí podhodit stávající soubory s poštou do příslušných adresářů. Evolution si je po kliknutí na ně zindexuje do pomocných souborů (což chvíli trvá), jinak je to OK.
Adresář se dá převést přes LDIF export.

- bude Evolution fungovat s takovým objemem zpráv?

Zatím všechno vypadá nad očekávání dobře.

- šlo by pak případně převést to zase zpět (Evolution do Thunderbird)?

Nezkoušel jsem ale dle všeho ano (pošta).

- stojí ta integrace za to?

Mně se (zatím) ta integrace s kalendářem, deníkem a úkoly líbí.

Leonell
Leos Urban Re: Ubuntu je Linux pro lidské bytosti
leonell 30. 03. 2007, 10:04:36
Odpovědět  Odkaz 
Tmavá zákoutí:

zatím jsem narazil na tři problémy.

1) AutoStart WiFi
mám doma ADSL připojení ale současně je zde i městská síť WiFi. Po startu notebooku se mi načte DHCP z LAN, nastaví DNS i brána a vše funguje. Jenže pak se spojí WiFi s městskou sítí, přes DHCP se dotáhne jejich DHCP a jejich brána a vše (internet) fungovat zase přestane. Řešením je zadat statickou adresu u WiFi ale já bych raději viděl něco jako "Startovat automaticky s OS ano/ne" u Fedory.
Mohu sice při startu notebooku vypnout wifi tlačítkem na notebooku, jenže to se po restartu aktivuje znovu a kdo má na to pořád myslet.
Mimochodem - v Správce / Sítě není u wifi povolení zaškrtnuté čili wifi povoleno není. Přesto se to propojí.

2) na indikátoru klávesnice nemám vlaječky ale jen nepřehledný text "ČES","USA". Na internetu jsem našel že je důsledek žabomyší války komu patří která vlajka. Jde to nějak jednoduše nastavit?

3) při bootu s připojeným externím monitorem (1024x768) se zachová rozlišením notebooku (1400x1050). Fedora (verze 6) pozná připojený monitor a nastaví správné rozlišení 1024x768 sama.
U Ubuntu to tedy znamená neustále měnit rozlišení tam a zpátky.

Abych byl objektivní - spoustu věcí má Ubuntu vyřešeno lépe (nebo minimálně přehledněji) než FC6.

Leonell
Re: Ubuntu je Linux pro lidské bytosti
24. 05. 2007, 11:03:42
Odpovědět  Odkaz 
Autor píše, že je 7-Zip komerční <img src="http://www.linuxexpres.cz/uploads/smil3dbd4d6422f04.gif" alt="" /> Roztomilé zařazení :)
Ubuntu je Linux pro lidské bytosti
mosko 11. 02. 2009, 22:07:18
Odpovědět  Odkaz 
Otázka - dá sa používať internet banking, ak nemám internet explorer ? Cez firefox nefunguje . Vďaka za odpoveď . Zdar !
Jiří Eischmann Re:Ubuntu je Linux pro lidské bytosti
Jiří Eischmann 11. 02. 2009, 22:21:11
Odpovědět  Odkaz 
No, záleží na tom, o jaký internet banking jde :-) Pokud však nefunguje ve Firefoxu, což je v dnešní době na pováženou, tak asi bude vázaný na Internet Explorer. Pokud je to opravdu nezbytné, tak jde IE nainstalovat i do Linuxu. S CrossOver Linuxu je to hračka, ve Wine to taky nebude problém, stačí se zeptat Googlu.
Ubuntu je Linux pro lidské bytosti
mosko 14. 02. 2009, 19:22:50
Odpovědět  Odkaz 
Za ten internet banking zasa . Cez ten firefox predsa funguje (cez túto novšiu verziu asi).Pred mesiacom som ešte šedivel,lebo som to skúšal aspon 250 X a nakoniec mi chlap z banky povedal že musím cez explorer .Dík za pomoc .Zdar !

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

David Kovář

David Kovář (*1981) z Telče je absolvent ČVUT. Zaměstnán na pozici mezi vývojářem, analytikem a konzultantem u jedné jihlavské společnosti. Ve volném čase rád kromě počítačů prohání kolo nebo florbalový míček.