přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Příspěvky Inkscape – Praktický průvodce tvorbou vektorové grafiky

CMYK
Marv-CZ 8. 03. 2014, 01:20:16
Odpovědět  Odkaz 
K tomu CMYKu: Inkscape nemá za cíl být obecným vektorovým editorem, ale editorem SVG. A pro ten je CMYK nepodstatný. Vzhledem k nabídce OS vektorových editorů je ale Inkscape ve velkém používáný na věci, pro které nebyl zamýšlen a pak se objevují takovéto stížnosti.
Petr Valach Re: CMYK
Petr Valach 8. 03. 2014, 01:37:47
Odpovědět  Odkaz 
Já vám rozumím, ale když ono je to taková škoda, že není žádný smysluplný OS vektorák, jen tohle hrozné šidítko :'( fakt brečím, věříte?

Ano, Inkscape měl B-splajnové křivky dřív jak Corel i výběr objektů "tažením rukou" - ale jako vektorák pro rozumnější věci mi přijde krajně nepoužitelný... typické navázání průhlednosti na výplň a další zhovadilosti. Pro ty, kteří chtějí něco víc - a jsou zvyklí na pohodlí corelu a illustratoru - je iknscape noční můra.

Ale článek pěkný, děkuju vám, Mistře :-)
Re: Re: CMYK
Wrunx 8. 03. 2014, 12:44:52
Odpovědět  Odkaz 
Co vy si, vojín Kefalín, představujete pod hentým slovem "smysluplný OS vektorák"? Nevidím to vůbec tak tragicky, a to se v grafice se pohybuji od dob kdy Corel ještě neuměl překrývající se objekty a Illustrátor neuměl editovat křivky v barevném módu :-) Ale rozhodně mi Inkscape nepřijde pro "rozumnější věci krajně nepoužitelný". Ono asi záleží - tak jako ve všem - co kdo potřebuje a co kdo umí.
Petr Valach Re: Re: Re: CMYK
Petr Valach 8. 03. 2014, 13:56:27
Odpovědět  Odkaz 
Pracuju v reklamce. Neděláme nic světoborného, klasické práce. Představa, že by se tahle činnost odehrávala pomocí Inkscapu, mě děsí. Prepress workflow, cutting workflow atd. je v inkscapu mission impossible. OK, řekněme, že pro tohle nebyl Inkscape navržen (v tom případě je to pro mě nepoužitelný program, protože tohle samozřejmě od standardního vektorového editoru jaksi očekávám). Nicméně jsou tu i další průšvihy. Věci jako známé vektorové efekty z corelu - stíny, přechody, kontury, průhlednost - se buď v inskcapu realizovat nedají anebo naprosto brutálně, škrábáním se za uchem nohou. Je mi líto, že to tak musím říct, ale ten program spouštím výhradně v případě, že jsem líný pouštět virtuál s corelem.
Re: Re: Re: Re: CMYK
Wrunx 11. 03. 2014, 19:13:09
Odpovědět  Odkaz 
Hm, asi opravdu záleží na úhlu pohledu. Pohyb zakázek je obvykle nivelován už v DTP fázi, kdy se všechno přijaté/vytvořené stejně konvertuje do vnitropodnikově kompatibilních formátů, v tomto případě řekněme do PDF nebo PS ver.3. Což Inkscape umí, samosebou otázka je pokud někdo vyžaduje třeba PDF/X-1a či striktní práci s profily. Stíny, přechody, kontury a průhlednost jde v Inkscape podle mně docela přirozeně, doslova na pár kliknutí - je to asi otázka zvyku. Mám takový dojem že třeba průhlednost a glow efekt uměl dokonce ještě dříve než komerční Corel...
Samosebou, nemá jen samé plusy, to netvrdím. Už jsem v něm jednou byl nucen transformovat mapu o 23k objektech; dopadlo to dobře, ale ta pověstná hláška "tak u tohohle si zatím dáme kafíčko" přerostla skoro ve 30 minut :-) Ale vzhledem k tomu, že vektorová grafika, o kterou v Inkscape jde hlavně, se obvykle stejně jen dosazuje coby prvek sazby do nějakého vyššího sázecího programu (a tam se tomu pak dává průhlednost, stíny a podobné libůstky), tak pro tyhle požadavky myslím že poslouží v případě potřeby výborně. Ovšem pokud je někdo zvyklý dělat kompletní sazbu rovnou v Corelu/Illustrátoru, tak to Inkscape rozhodně nebude to pravé ořechové.
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Re: CMYK
Petr Valach 11. 03. 2014, 21:04:04
Odpovědět  Odkaz 
Tak samozřejmě průhlednosti, to byla doména Corelu vždycky, to po nějakém Illustratoru nebo Inkscapu nebylo ani vzdechu. A glow efekt se dělá v CorelDraw pomocí stínů; elegantní a strašně jednoduché. Nicméně existuje na to i makro, které to dělá "illustrátorovsky" a děsně fajn. Mělo by to být v chystané verzi X7.
Kontury Inkscape umí, ale co jsem se koukal, tak je to spíš tak, že si ze mě někdo dělal legraci...
Stínování, no myslím, že nastavení stínů v Inkscapu a v Corelu snad nebudeme porovnávat ;-)

Prostě CorelDraw (a Illustrator) jsou profesionální programy se vším všudy, Inkscape spíš hračka. Copak Inkscpae obsahuje certifikované Pantone palety?? :O Copak Inkscape obsahuje profily pro nějrůznější účely? A průhlednost? Naprostá šílenost... Šnekovitost Inkscapu je, řekl bych, přímo legendární. Práce s textem, fitování na osnovu atd. radši bez komentáře.

Nezlobte se, pro trochu vážnější práci - anebo pokud nechci zbytek mládí strávit čekáním na odezvu - Inkscape rozhodně ne. Opravdu myslím rozhodně.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: CMYK
Wrunx 13. 03. 2014, 20:16:02
Odpovědět  Odkaz 
Průhlednost - doména Corelu VŽDYCKY?? Aha, ještě řekněte že rovnou od první verze, a rozsypu se smíchy. Nejprve tvrdíte, že stíny, přechody, kontury, průhlednost v Inkscapu buď nejsou, anebo velmi problematicky. A že workflow je prý mission imposible. Když jsem vás poněkud vyvedl z omylu, plynule přecházíte k výtkám ála složitost - která navíc také vypovídá o vaší ne zrovna moc hluboké znalosti Inkscapu. A nejlepší na tom je útěk k argumentaci, s níž chcete mermomocí porovnávat profesionální programy, de facto dvě jedničky vektorové grafiky na trhu, s BEZPLATNÝM programem. Hm, co dodat...? Asi už nic, přeji dobrou noc.
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: CMYK
Petr Valach 13. 03. 2014, 20:48:36
Odpovědět  Odkaz 
Neznám Inkscape dokonale, ale natolik dobře, abych vyvrátil vaše fanatické štěky a výlevy, rozhodně ano. A kdo zná Inkscape a CorelDraw/Illustrator, ten se např. v případě kontury nutně musí řezat smíchy. Hlavně nad vaším bezobsažným komentářem.
Inkscape – Praktický průvodce tvorbou vektorové grafiky
bob 8. 03. 2014, 15:07:42
Odpovědět  Odkaz 
K tomu CMYK v PDF:
http://wiki.inkscape.org/wiki/index.php/ExportPDFCMYK
Inkscape – Praktický průvodce...
fri 9. 03. 2014, 20:21:28
Odpovědět  Odkaz 
Koupil jsem si tu knihu. Očekávám především, že mi hravě pomůže s jedním jediným jednoduchým úkolem. :-)

A potom... Úkol už přece byl splněn.
Inkscape – Praktický průvodce tvorbou vektorové grafiky
Tomix 11. 03. 2014, 14:33:51
Odpovědět  Odkaz 
Čím se projevuje ta "svižnost" vývoje? Verze 0.48 už je tu snad čtvrtým rokem, v rss webu projektu se objeví nový příspěvek jednou, dvakrát za uherskej rok. Mně spíš připadá, že projekt vyhnívá.
Škoda, že Zoner nepokračuje v Calistu.
Inkscape – Praktický průvodce tvorbou vektorové grafiky
JanoSk 19. 03. 2014, 17:58:48
Odpovědět  Odkaz 
Lze v Inscape posouvat souřadnice? Standartne je x=0, y=0 nastaveno na levý horní roh "plátna".
Je nejaký jednoduchý grif, jak souřadnici 0,0 posunout nekam jinam?
Petr Valach Re: Inkscape – Praktický průvodce tvorbou vektorové grafiky
Petr Valach 20. 03. 2014, 11:41:38
Odpovědět  Odkaz 
Hledal jsem, hledal, ale nenacházeje. Budiž jako příklad CDR. Stisknete Shift, uchopíte pravítko za nulový bod a táhnete, kam potřebujete.
Petr Valach Inkscape – Praktický průvodce tvorbou vektorové grafiky
Petr Valach 3. 08. 2014, 00:30:53
Odpovědět  Odkaz 
Tak jsem si knížku dneska koupil. Musím uznat, že na mě udělala dojem. Autor si fakt dal záležet. Stejně tak souhlasím i s výtkami vůči grafickému pojetí přiložených souborů.

I když s moje poznání o Inkscapu dramaticky zlepšuje, skutečností zůstává, že je program samotný je prostě nedochůdče. Veškeré výhrady, které jsem uvedl, jsou bohužel velmi reálné. Tenhle program skutečně není pro profesionální branži a myslím, že posílat do tisku výtvory vyhotovené v inkscapu, může jen sebevrah - nebo boháč. Představa, že nemám sebemenší šanci pojistit barevnou shodu vstupu a výstupu, mě děsí. To je na tiskařině to nejhoší - tam když se něco podělá, pak to jsou škody obrovské, protože náklady (myslím jako počet kusů) většinou bývá velký. A výsledek se dovíte, až když si zákazník pro to přijde.
Vlastimil Ott Re: Inkscape – Praktický průvodce tvorbou vektorové grafiky
Vlastimil Ott 3. 08. 2014, 18:29:38
Odpovědět  Odkaz 
Ale jde to. Chápu, že vidíš chyby a nedostatky, ale i s Inkscapem to jde. Michal Hlavatý má za sebou roky praxe - v Liberixu jsme používali Scribus, Inkscape pořád (momentálně produkce ustala). Noviny Open source & praxe, letáky a spousta elektronického materiálu...
Petr Valach Re: Re: Inkscape – Praktický průvodce tvorbou vektorové grafiky
Petr Valach 3. 08. 2014, 19:36:30
Odpovědět  Odkaz 
Každopádně to, že jsem si tu knížku koupil, znamená, že jsem nad Inskcapem nezlomil hůl :D