přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Příspěvky GNOME 3.28: bez ikon na ploše

GNOME 3.28: bez ikon na ploše
Lubomír Čevela 26. 03. 2018, 14:38:41
Odpovědět  Odkaz 
Mám vyzkoušeno, že většina běžných uživatelů očekává ikony na ploše, pomocí nichž budou spouštět několik svých oblíbených programů. Když jim tuto možnost autoři desktopového prostředí nedají, jednoduše půjdou jinam.

Uvědomme si setrvačnost uživatelů, kteří do značné míry trvají na tom, co se kdysi naučili používat. Je dobré si uvědomit, proč Microsoft pohořel s odstraněním nabídky Start a Canonical neprotlačil Unity jako nejpoužívanější desktopové prostředí. Proto se bude velmi dobře dařit prostředím XFCE a LXDE, potažmo LXQT, které uživatele nenutí zásadně měnit své zvyklosti. GNOME se bohužel z toho kurzu už od příchodu verze 3 čím dál víc odchyluje. Kdo nevěří, nechť si položí otázku o důvodu popularity distribuce Linux Mint.
Re: GNOME 3.28: bez ikon na ploše
Jirka 26. 03. 2018, 14:49:46
Odpovědět  Odkaz 
Pane Čevelo, naprostý souhlas. Jenže vyznavačů úchylného "pokrok nezastavíš" je stále dostatek, přičemž oni si pod tím pokrokem představují jakkoliv šílený nápad...
Re: Re: GNOME 3.28: bez ikon na ploše
Jirka 26. 03. 2018, 14:56:27
Odpovědět  Odkaz 
Ještě bych dodal, že právě kvůli jisté konzistentnosti prostředí jsem si už kdysi dávno vybral KDE a setrvávám u něj.

I když i tam (přinejmenším od Plasmy 5, možná 4) je dnes řada věcí "na hlavu"... Například dodnes nevím, kterého blba poprvé napadly monochromatické ikony.

Možná, že to nebylo v KDE a dokonce ani v Linuxu jako takovém, nicméně za jednorázový postup či přímo nástroj umožňující jejich hromadnou likvidaci jak v systému, tak v aplikacích bych snad i zaplatil...
Jiří Eischmann Re: GNOME 3.28: bez ikon na ploše
Jiří Eischmann 26. 03. 2018, 15:45:30
Odpovědět  Odkaz 
Zrovna s tím spouštěním aplikací nejsou dle mých zkušeností u BFU problémy. Řeknu jim: stiskni klávesu Windows a nalevo se ti objeví panel s tvými programy. Pokud někdo chce, aby ten panel měl pořád na očích, nainstaluji mu rozšíření DashtoDock. A nikdo z nich si mi nestěžoval, že by s tím měl problém.
Co některým vadí je, že si nemůžou na plochu dávat soubory, s kterými momentálně pracují.

Jinak já osobně bych se vyvaroval soudů o tom, na co jsou uživatelé zvyklí. Soudíte to podle naší generace, která odrostla na Windows, a ti konzervativní nesou jakékoliv deviace od jejich designu těžce. Nicméně tady vyrůstají další generace, které už nejsou obklopené jedním systémem a jedním rozhraním, ale různými systémy v různých form factorech. Ti nejenže nejsou fixovaní na rozhraní Windows, ale jsou výrazně flexibilnější, co se týče zvykání si na nové rozhraní.

Rozložení prvků opravdu není to primární, co nové uživatele Linuxu trápí. A když se s nimi bavím a že vzhledem ke svému povolání se bavím s hodně takovými uživateli, tak si prakticky nikdo nestěžuje na to, že rozhraní nemá task bar nebo ikony na ploše. Řeší podstatnější problémy jako "Fungují na Linuxu aplikace, které potřebuji?", "Funguje to s mým hardwarem?", "Nerozbije se mi to při příštím updatu/upgradu?", "Přehraje mi to moje seriály/hudbu?".

Tím posledním problémem bych chtěl navázat na tu zmiňovanou popularitu Linux Mintu. Výrazně častěji od jeho uživatelů slyším, že jej začali používat, protože má předinstalovanou multimediální podporu, než že je to kvůli tomu, že rozhraní je podobné Windows. "Mint jsem nainstaloval a přehraje mi to všechno, aniž bych musel cokoliv doinstalovávat". Ostatně Cinnamon nebo MATE si můžou uživatelé nainstalovat i na jiných distribucích či si přímo stáhnout ISO s tímto prostředím, tak proč zrovna kvůli tomuto utíkat k Mintu?
Mimochodem i ta popularita Mintu je dost relativní. Podle věrohodných statistik a průzkumů trhu, které máme k dispozici, ne podle prokliků na jedné stránce (Distrowatch) má třeba takové Ubuntu, které už roky používá prostředí výrazně odlišné od Windows, násobně víc uživatelů než Mint.
GNOME 3.28: bez ikon na ploše
nini 27. 03. 2018, 07:53:49
Odpovědět  Odkaz 
Mám pocit, že v Gnome nedokáží poznat, co je důležité.

Největší problém Gnome je memory leak, ten se už táhne několik verzí a stále není vyřešen. Funkcemi nabité KDE žere díky tomu výrazně méně paměti. Testoval jsem to na několika distribucích na čistých instalacích systému.

Rovněž je podivné, že pro takovou samozřejmost, jako je sledování filmu, se musí stahovat doplněk caffeine, jinak se vám počítač sám uspí, i když film ještě běží.
Pokud se toto stane novému uživateli, tak může zabrat poměrně dost času, než najde řešení. A spoustu jich to může odradit. A budou si o tvůrcích myslet cosi nepěkného.
Jiří Eischmann Re: GNOME 3.28: bez ikon na ploše
Jiří Eischmann 27. 03. 2018, 14:22:48
Odpovědět  Odkaz 
Neřekl bych, že vývojáři nedokáží poznat, co je důležité. Ten bug s vyšším využíváním paměti GNOME Shellu rozhodně není neprioritní, ale taky odhalení jeho příčiny není něco, na co člověk přijde hned a za večer opraví.

Také je nutné říct, že to není nějaký kritický memory leak. Mně GNOME Shell nyní po několika hodinách běhu zabírá v paměti necelých 300 MB, což vzhledem k průměrné paměti, která se dnes do počítačů dává, není nic drastického. To ale neznamená, že ta spotřeba nemůže být menší.

Přímé srovnání s KDE Plasma dává smysl, když se porovná, co konkrétně za funkce základní instalace nabízí. To, že KDE Plasma má více možností nastavení, ještě neznamená, že má i více funkcí. GNOME Shell třeba umožňuje okamžité vyhledávání mezi nenainstalovanými aplikacemi, ale to znamená běh gnome-software a packagekitu na pozadí a to je hned přes 100 MB. Stejně tak na pozadí běží plnohodnotný groupwarový backend, který se stará o kalendář, upomínky událostí,... gnome-documents, které umožňují rychlé vyhledávání v dokumentech atd. Desktop dnes není prostá správa oken a vykreslování pár panelů, ale celá aplikační vrstva s hromadou funkcionality, která člověku usnadňuje život. Samozřejmě většina z toho jde vypnout, pokud to člověk nepotřebuje a chce šetřit paměť.

U jaké aplikace se vám desktop uspal při přehrávání filmu? Rozhodně to nebylo výchozí GNOME Videos. Toto není zodpovědnost desktopového prostředí. Aplikace můžou použít standardní, na konkrétním prostředí nezávislé API, kterým můžou uspání pozastavit. Chová se tak drtivá většina hudebních a video přehrávačů pro Linux. Poslední problém, který s uspáváním během přehrávání pamatuji, byl u Flashe.
GNOME 3.28: bez ikon na ploše
Nemo 5. 04. 2018, 06:17:41
Odpovědět  Odkaz 
Hlavně jestli už půjde přepínat klávesnice bez ztráty focusu :-( To je nejhorší bug Gnome už několik let :-(
GNOME 3.28: bez ikon na ploše
Pepyczech 9. 05. 2018, 17:42:22
Odpovědět  Odkaz 
Fedoru používám "odjakživa" tedy asi od verze 5. Používám v práci Fedoru 17 pro správu všech našich serverů (je jich asi tak 90). Jak se vyvíjí GNOME, tak stále "nám něco berou". Očesaná možnost různých nastavení mě štvala tak, že jsem hledal jiné prostředí, bohužel žádné jiné mě neoslovilo. V práci zůstávám u F17. Doma mám nyní 2x Fedoru 28 a musím říct, že odstranění ikon z plochy mě naštvalo "velmi". Představte si, že máte doma stůl (Desktop) a na něj si nesmíte nic odložit. To je přece na hlavu, ne? Obešel jsem to prozatím pomocí Nemo (nemo-desktop). Na něm mě zaše štve, že občas potřebuji být root i v gnome a to nemo sice umožňuje, ale nemo-desktop ne. Prostě vývojáři GNOME mě s....