přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Příspěvky Je tu nová verze openSUSE Leap 15.1

Je tu nová verze openSUSE Leap 15.1
Jirka 11. 01. 2020, 08:36:08
Odpovědět  Odkaz 
včera jsem pomáhal instalovat 15.1 kolegovi na starší PC, plánoval jsem odlehčené GUI, ale nabídka byla jen KDE, GNOME, a servery, XFCE ani LXDE tam nebylo (ač článek tvrdí něco jiného).
Přitom při nedávném přechodu u mě na NB na Tumbleweed, tam bylo více možností instalace včetně XFCE apod.

Kde se stala chyba?
Ivan Kmeťo Re: Je tu nová verze openSUSE Leap 15.1
Ivan Kmeťo 11. 01. 2020, 13:45:49
Odpovědět  Odkaz 
Teraz ste ma aj mňa zaskočil, pretože je to už dlhšia doba čo som musel openSUSE Leap inštalovať na čisto (bola to ešte verzia 15.0), takže si nespomínam, ale mne musela byť rovnako ponúknutá možnosť ďalších prostredí ako Xfce a MATE, nespomínam si, že by som musel niečo doinštalovať cez príkazový riadok. Nespomínam si už či som inštaloval z DVD ISO obrazu alebo ako netinstall. Takže som krátko googlil a našiel toto:

https://forums.opensuse.org/showthread.php/536281-In-Leap-15-1-both-Live-and-Install-only-offer-GNOME-and-KDE

Takže rozdiel je zrejme v prístupe k online repozitárom, alebo teda či inštalujete z DVD obrazu alebo z NetISO? Ešte je tu možnosť Generic Desktop a následné doinštalovanie prostredia aké potrebujete cez správcu balíčkov.
Je tu nová verze openSUSE Leap 15.1
Petr Ježek 13. 03. 2020, 13:02:06
Odpovědět  Odkaz 
Ač SUSE nepoužívám, kladu si otázku, k čemu je Leap vedle Tumbleweedu. Kdo chce stabilitu, tak si asi rád zaplatí i za podporu u komerční verze. Kdo chce SUSE prostředí, ten sáhne po Tumbleweedu. Výše uvedený dotaz obsahuje i jasnou odpověď - komplexní dostupnost všeho, co SUSE nabízí, je z Tumbleweedu. Pro soukromé použití mimo serverové je to jasná volba.
Re: Je tu nová verze openSUSE Leap 15.1
Jirka 3. 09. 2020, 19:04:52
Odpovědět  Odkaz 
Tumbleweed má mnoho aktualizací, v práci máme na jednom PC u kolegy v kanclu LEAP, já mam na NB Tumbleweed, zatím co já aktualizuji skoro denně, někdy stahuji i 4GB, u něj pouštím aktualizace třeba i jednou za měsíc, moc tam toho není.

Prostě Thubleweed není pro nasazení u IT neznalých uživatelů, chce to nějaké elementární znalosti linuxu, protože občas se musí aktualizovat přes terminál "zypper dup" a k tomu i někdy řešit závislosti a vybírat z nabízených řešení, což asi není doména IT negramotných uživatelů.
Je tu nová verze openSUSE Leap 15.1
Jirka 13. 03. 2020, 16:44:53
Odpovědět  Odkaz 
Petr Ježek:

víte, ona tu kromě "práce" a "doma" existuje ještě taky skupina zvaná živnostníci. Ne, to není nadávka, ani označení parazitů (parazit je v této společnosti někdo úplně jiný)....

No a takový živnostník potřebuje "něco mezi", typicky nechce ani něco z principu se neustále měnícího a nestabilního, ani (často draze) placenou komerční verzi.

Osobně jsem openSUSE používal do doby, než přišel Leap. Ten totiž sdružil jak zkrácení doby podpory, tak i nástup příšerného designu nové řady 5 KDE Plasma (Breeze a podobné úchylnosti, konkrétně mám na mysli ploché monochromatické ikony). Takže pro mě konec a dnes jsem na Kubuntu LTS...

Nicméně Leap je stále ještě něco, co určitou životnost má a na rozdíl od Tumbleweedu to je i do určité míry stabilní. Takže já tu existenci chápu docela dobře (v intencích toho, co jsem napsal).
Ivan Kmeťo Re: Je tu nová verze openSUSE Leap 15.1
Ivan Kmeťo 14. 03. 2020, 11:30:32
Odpovědět  Odkaz 
Ja som napríklad kvôli programovaniu potreboval vždy nejaké stabilné vývojové prostredie, ktoré má potrebnú verziu prekladača, knižníc, atp. - teda nepotreboval som vždy najnovšie aktualizácie, len stabilný systém na dlhšie obdobie. Na to bol Leap vhodný, podobne ako Debian stable. Nakoniec som ale ajtak prešiel z Leapu na Tumbleweed pre bežné používanie. Fanúšikom KDE som prestal byť s príchodom verzie 4 a nad GNOME som zlomil palicu tuším s verziou 3, kde sa rozhodli, že ikony na ploche nikto nepoužíva. Nakoniec vždy používam kombo Xfce a i3wm a to mi úplne pre moje potreby stačí. Samozrejme, ako vždy, potreby každého uživateľa sú odlišné a ja osobne si myslím, že Leap vedľa Tumbleweedu má zmysel.