přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Příspěvky Kam od Googlu?

Kam od Googlu?
jirka 18. 05. 2013, 19:58:44
Odpovědět  Odkaz 
Tak tohle téma mě opravdu oslovilo.
Google poskytuje dobré služby a taky kvalitní, jenže ta závislost tady je obrovská a na to abych jim svěřoval svá data nemají mou důvěru. Pořád utíkám k Linuxu hlavně kvůli nezávislosti a větší svobodě. Ale Google tu svobodu a nezávislost pomaličku ale jistě omezuje. Myslím že je čas zatáhnout za záchranou brzdu a zvážit co dál.
Díky za článek, myslím že trefil do černého.
co je to "matrou"?
Mrty 18. 05. 2013, 20:13:23
Odpovědět  Odkaz 
Nic ve zlém, děkujeme za bezva článek.
ALE:
Hned v nadpisu taková "bota"! Může mi někdo vysvětlit, co znamená "matrou"? Nějak asi autorovi vypadlo Nko - maNtrou ;-)
Kam od Googlu?
Marty 18. 05. 2013, 20:20:08
Odpovědět  Odkaz 
a koukám, že mě vypadlo zase ze jména Á MArty :-)
Co se týká Googlu, tak souhlas, GOOGLE je "druhý" M$ (jen rafinovanější) a nebýt toho, že jsem si zvykl na jeho Gmail + kalendář, Android, atd. tak asi tu jeho "černou odpornou politiku" jen tak nestrávím.
Re: Kam od Googlu?
annonimouse 25. 05. 2013, 10:52:31
Odpovědět  Odkaz 
A čo z toho teda vyplýva? Zlý zlý Google, ale používam jeho služby, tak sklopím uši a používam aj naďalej.

Al keby som ich nepoužíval, tak to by ste videli ten fukot, ako by som ich nepoužíval aj naďalej.
Vlastimil Ott Kam od Googlu?
Vlastimil Ott 18. 05. 2013, 20:44:32
Odpovědět  Odkaz 
Článek jsem trochu upravil, včetně překlepů.

Nějakou dobu testuju ownCloud, ale jsem jím zklamaný, bohužel ho nemůžu používat ani pro sebe, natož ho někomu doporučovat. Synchroklient pracuje nespolehlivě, RoundCube je pěkný, ale nedodělaný, stále nevím o funkční RSS čtečce, není tam e-kancelář (formuláře, spreadsheet) a není to možné použít pro spolupráci s kýmkoliv, což je můj nejčastější způsob využití služeb Googlu. Nemám to ani tak kvůli sobě, jako kvůli spolupráci s lidmi.

A není tam přehrávač videa - potřebuji videogalerie/videoarchiv.

Takže mé nadšení opadlo a čekám, kdy se toho chopí nějaký startup a udělá luxusní službu jako konkurenci těm velkým.
Tomáš Crhonek Re: Kam od Googlu?
Tomáš Crhonek 20. 05. 2013, 09:53:27
Odpovědět  Odkaz 
Já tedy za sebe OwnCloud doporučit mohu. Je sice vidět, že se zaměřují hlavně na soubory a ostatní komponenty nemají nejvyšší prioritu, ale i tak to použivám ke své spokojenosti. Napojení na iPad (CalDAV, kalendář a úkoly) funguje oboustraně. Bookmarky sice trochu pokulhávají (nefunguje mi vyhledávání podle tagů), ale přežiju to.
Re: Kam od Googlu?
Martin Husovec 20. 05. 2013, 20:22:28
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj Vlastimil,

diky za zhodnotenie OwnCloudu, pretoze som prave nad tym zacal dost premyslat. Ze tak vyriesim svoju zavislost na G. Zrejme ale este chvilku pockam, ked najma dopracuju poriadnu aplikaciu pre RSS (hladal som nahradu za Goole Reader) ..

Martin
Re: Kam od Googlu?
kenoh 22. 05. 2013, 19:56:08
Odpovědět  Odkaz 
Súhlasím. Owncloud vyzerá na pohľad pekne, ale to je asi tak všetko. Sync jednoducho nefunguje - tvoria sa niekoľkonásobné (niekedy fake) duplikáty a zapĺňajú disk. Skutočne je to nepoužiateľné. A vývojári sa ani po ohlásení bugov nemali nijako k oprave. Škoda :(
Kam od Googlu?
davkol 18. 05. 2013, 20:51:34
Odpovědět  Odkaz 
> Diaspora a podobné otevřené věci jsou sice pěkné, ale asi nikdy se nedostanou přes kritické množství uživatelů a k čemu je sociální síť bez lidí?

Nebylo by lepší to místo pyskování prostě začít používat? Jinak se tam ti lidi neobjeví. Třeba StatusNet mimochodem používá spousta vývojářů svobodného softwaru.
Jiří Eischmann Re: Kam od Googlu?
Jiří Eischmann 19. 05. 2013, 10:56:46
Odpovědět  Odkaz 
Identi.ca jsem zkoušel používat, ale tenkrát měli fakt velké problémy s dostupností, takže mě to docela odradilo. Nevím, jak je to dneska. Ale obecně mě mikroblogovací služby příliš nezajímají. I Twitter používám spíš symbolicky.
Re: Re: Kam od Googlu?
davkol 19. 05. 2013, 14:48:07
Odpovědět  Odkaz 
StatusNet můžeš mít na vlastním serveru nebo u jiného poskytovatele než identi.ca.
Kam od Googlu?
Lukas 18. 05. 2013, 20:55:43
Odpovědět  Odkaz 
Jo to je dobrej článek a svatá pravda. Nejlepší by bylo, kdyby spolu mohli všechny služby normálně komunikovat a stačil by jeden účet. Je děs, že na nějaký lidi člověk potřebuje icq na nějaký skype na nějaký jabber na nějaký zase fb. Tahle politika se mi nelíbí, ale s většinovou masou to nic nedělá a naopak sebou ráda nechává manipulovat, aby nemusela nad něčím navíc přemýšlet.
Kam od Googlu?
otas 18. 05. 2013, 22:54:12
Odpovědět  Odkaz 
No tak tahle várka se jim fakt povedla. G+ jsem zrušil hned a Hangout jsem nepochopil a také nadobro opustil. Tzn zůstává mi tam jen email a ten bych tam rád nechal, teda pokud ho nedopizděj podobmým způsobem.
Kam od Googlu?
davkol 18. 05. 2013, 23:07:05
Odpovědět  Odkaz 
Mimochodem, zrovna Hangout se mi dost líbí. Nevíte náhodou někdo o nějaké *snadno zprovoznitelné* alternativě, která by umožňovala sdílení obrazovky a veřejné streamování?
Lukáš Jelínek Re: Kam od Googlu?
Lukáš Jelínek 18. 05. 2013, 23:19:59
Odpovědět  Odkaz 
Například Zoho: http://www.linuxexpres.cz/software/nastroje-zoho-pro-kooperaci
Re: Re: Kam od Googlu?
davkol 19. 05. 2013, 10:49:03
Odpovědět  Odkaz 
Pokud myslíš Zoho Meeting, tak se obávám, že to je něco úplně jiného.

1. Nezaregistroval jsem, že by tam figuroval přenos hlasu (nebo i obrazu z webkamery). To je nezbytnost.
2. Oni to mají pro dva účastníky zdarma, pro pět účastníků za pro mě nevýhodnou cenu. Já potřebuju aspoň dva účastníky a veřejný stream (ve smyslu Google Hangouts nebo Twitch.tv).
Re: Kam od Googlu?
Martin 21. 05. 2013, 23:27:23
Odpovědět  Odkaz 
http://www.bigbluebutton.org/
Kam od Googlu?
Petr 19. 05. 2013, 13:45:28
Odpovědět  Odkaz 
Co by to bylo za linuxáka, aby nehlásal zase fragmentaci. Najednu stranu chcete spolupráci "každý s každým", i když vám musí být jasné, že to tak v businessu nefunguje. A když někdo chce nabídnout vše pohromadě, tak je to zlo. Proto se radši vyvíjí tisíce distribucí (funguje tam spolupráce mezi nimi, nebo balíčkovacími systémy?) a každý si jede podle sebe. Jen se stačí podívat, kam míří "sjednocené" Ubuntu a názory linuxáků na toto další zlo v jejich svobodném světě.
Možná to bude chtít zamyšlení nad běžnými uživateli (oni se určitě měnit nebudou), ne každý chce ladit systém přes příkazy a pořád něco řešit. To ať si dělá "nějaký správce serveru". Kolik běžných uživatelů by přešlo (radši ani nepíšu dokázalo nebo by mělo čas se s tím "nastavovat") přejít na výše uvedené řešení? Nebudu sem ty nuly ani psát. Ono je rozdíl vlastnit nějaký mobil/počítač/tablet, ale vlastnit i server/hosting... Nevím, nevím, stejně pak nastává další paranoia, protože když tam budu mít já hosting, bude ho tam mít Franta a další, tak kdy vás zase napadne, že se ten skutečný majitel serverů stal opět tím zlem? Ano já zapomněl, dát si server do sklepa bude nejlepší přístup. Možná by nebylo od věci se přestěhovat do opuštěné jeskyně, kde na vás zlo nedosáhne.

Btw jsem fanda linuxu, ale některé názory jsou proti mé opensource chuti, proto jsem do komentáře přidal i trochu nadsázky. Teď do mě Valachu! Bez tvojí kritiky nelinuxového fanatika a nařčení agenta Microsoftu by to nebyla správná diskuze.
Re: Kam od Googlu?
davkol 19. 05. 2013, 14:49:48
Odpovědět  Odkaz 
troll alert
Re: Re: Kam od Googlu?
jadd 26. 05. 2013, 01:36:21
Odpovědět  Odkaz 
fanatic alert?
Jiří Eischmann Re: Kam od Googlu?
Jiří Eischmann 19. 05. 2013, 19:07:42
Odpovědět  Odkaz 
Jde vidět, že jste nic nepochopil...
Ať si Google klidně buduje pohodlnou a jednotnou platformu služeb, ale ať je to založené na otevřených standardech. Spolupráce "každý s každým" v byznysu v mnoha oblastech funguje. Stačí se podívat třeba na takový email. Kdyby to v něm fungovalo stejně jako v IM, tak dnes musíte mít jeden účet pro Gmail, jeden účet pro Hotmail, jeden pro Seznam atd. Přijde vám to normální? Mně ne. Proto se mi poslední kroky Googlu nelíbí.
Jinak ta řešení nejsou mířena na běžné uživatele. To jsou mé osobní plány. Já po nikom nechci, aby si rozjel vlastní mail server.
Tomáš Crhonek Re: Kam od Googlu?
Tomáš Crhonek 20. 05. 2013, 10:03:35
Odpovědět  Odkaz 
Opravdu jsi to moc nepochopil. Spolupracovat lze bez problémů při dodržení standardů. Nikdo se moc na Google nezlobil, když zavedl "vlastní pojetí emailů" protože to stále fungovalo na SMTP a IMAP. Ať si tomu dá ksicht jaký chce, je to stále kompatibilní. Stejně tak se nikdo moc nezlobil na Google Talk, relativně standardní XMPP, které funguje globálně. Jenže to právě teď Google zarazil a uzavírá si to pro sebe.

Ano, nabízet to pohromadě je zlo. Internet byl vybudován na principech peer to peer a masivní decentralizace. Opravdu není nejlepší řešení mít "jeden" server s miliardou uživatelů, mnohem lépe je, když máte 10M serverů po 100 uživatelých. Je to robustnější. Dále, proč bychom měli svá data ukládat na servery cizí firmy a cizího státu (kde mimochodem platí jiná legislativa, než u nás), když existují technologie, které umožní si to provozovat na svém vlastním serveru, který mám pod kontrolou?
Kam od Googlu?
Pavel Kysilka 19. 05. 2013, 21:36:03
Odpovědět  Odkaz 
zdravim,

co se tyce webovych reseni od renomovanych firem typu Google a podobne, tak se zde drzim stranou. Ono, kdyz Vam nekdo snizi prijmy v urcite oblasti na 1/4, tak s nim moc kamaradit nebudete.

Ale premyslel jsem behem par mesicu o jedne veci. Neco si zadate do skvele cloudove aplikace a rekneme, ze chcete pak caem prejit nekam jinam. Vcelku by me zajimalo, zda jde ty Vase data jeste nekam odzalohovat a premigrovat jinam. A treba by bylo zajimave odzalohovat i nejake konfigurace aplikaci. Jak to vypada v teto oblasti ?

gf
Kam od Googlu?
Miroslav Hruška 20. 05. 2013, 20:22:12
Odpovědět  Odkaz 
Webové služby přestávají optimálně fungovat v jiných prohlížečích než Chrome. U Opery už jsem si na to zvykl, ale stěžovat si začínají i uživatelé mnohem rozšířenějšího Firefoxu.

Může mi to prosím někdo dát příklad, kdy přestávají služby optimálně fungovat? Používám Firefox na Google Docs, pak samozřejmě na osobní e-mail (plus i firemní), občas vlezu na Google+, s jiným účtem využívám YouTube a zatím jsem žádné problémy ve Firefoxu nezaregistroval, že bych si řekl: zkusím to přes Chrome.
Re: Kam od Googlu?
davkol 20. 05. 2013, 20:46:46
Odpovědět  Odkaz 
Naposledy, když jsem to potřeboval, mi ve Firefoxu nefungovaly Google Hangouts, zatímco v Chrome ano. Zásuvný modul prostě nenaběhl, hlásilo to, že ho mám přeinstalovat, to jsem udělal a zase nic. V Chrome v pohodě.
Kam od Googlu?
VikiT. 24. 05. 2013, 09:25:49
Odpovědět  Odkaz 
A co kalendar? integrovany s mailem abych dostal z prace mail se schuzkou ta se zapsala do kalendare a jeste se me to synchronizovalo s nejakou APP v andoidu?!
Je nejaka alternativa. Trebas i komrcni ?
Lukáš Jelínek Re: Kam od Googlu?
Lukáš Jelínek 24. 05. 2013, 12:31:15
Odpovědět  Odkaz 
http://www.linuxexpres.cz/business/10-1-reseni-ktera-ve-firme-nahradi-microsoft-exchange
Kam od Googlu?
gm 30. 05. 2013, 11:45:21
Odpovědět  Odkaz 
Mě zajímá to tvrzení, že google zařízl externí xmpp jen proto, aby zamezil přístupu konkurenci. Čím je to podložené?

Na mě to totiž působí spíše tak, že Google chtěl zavést službu, která spolehlivě doručí zprávu bez ohledu na to jestli druhá strana zrovna je online. A to samozřejmě dokáže zajistit jen pro svou vlastní infrastrukturu. Vycházím pouze ze svého pozorování, za prvé z toho, jak je google+ hangouts designované a za druhé z toho, jaké utrpení a absolutní nejistota je použití google talku na telefonu. Nikdy nevím, jestli to, co zrovna píšu, bude doručeno, neustále mi bliká změna stavu, ať už mého, nebo toho druhého, nejspíš jak je telefon uspávaný a probouzený a jak přeskakuje mezi různýma sítěma. Prostě peklo. A samozřejmě už se mi stalo, že nějaké zprávy nebyly doručené. Takže na to, na co chci google talk na telefonu použit, je naprosto nevhodný a potřebuje být zapomenut. To hangouts vypadají slibně a vůbec mi nevadí, že budu muset být připojený na další IM síti, tím se pro mě nic nezmění, to už dávno musím být. Samozřejmě vadí ztráta kontaktů z jiných jabber sítí.

Jinak ale s vyjádřeným pocitem/názorem zcela souhlasím, jen se bojím, že to nemá řešení. Vypínání služeb rozhodně nepovažuju za zlo (teda to, že zařízli meebo, to bylo skutečné zlé), prostě je to fakt a ne jenom u googlu. Naopak, velikost a stabilita googlu dává aspoň nějaké šance novým službám na život. Kdybych se třeba svěřil do rukou nějakého nadějného startupu, mohl bych taky o danou službu přijít do třech měsíců. To považuji za největší problém u možných alternativ k google readeru.

A "srandičky" typu diaspora nebo owncloud rozhodně nejsou pro mě. Vůbec nechápu lidi, kteří jsou schopni "mamutí" službu jako owncloud nasadit na své stroje a zpřístupnit ji Internetu. Čím si tenhle relativně nový a viditelně stále výrazně zabugovaný projekt zasloužil tak velkou důvěru, že by to mohla být bezpečná služba hodná provozu na nepřátelském Internetu. A to ještě má poskytovat přístup k datům, které jsou typicky soukromé a tudíž velmi citlivé. Děkuji nechci, to radši volím past jménem Google a jeho stejně "zlou" a nesvobodnou konkurenci.
Lukáš Jelínek Re: Kam od Googlu?
Lukáš Jelínek 30. 05. 2013, 12:52:01
Odpovědět  Odkaz 
Doručování i v případě, že příjemce není online, je standardní funkcí XMPP serverů - samozřejmě pokud se tak nastaví. Jestli Google zařezává otevřenost kvůli konkurenci nebo z jiných důvodů, není až tak důležité. Důležité je, že se tím vytrácí interoperabilita.
Jiří Eischmann Re: Kam od Googlu?
Jiří Eischmann 30. 05. 2013, 18:28:15
Odpovědět  Odkaz 
Podle toho, co popisujete, jste měl problémy se stabilitou spojení klient->server. To ale nemá nic společného se spojením server-server, které Google zařízl. Spojení mezi servery je spolehlivé víc než dost, takže v momentně, kdy se zpráva dostane na server je velmi vysoká pravděpodobnost, že se dostane i na server uživatele, kterému píšete.
Spojení klient->server je potom jiná písnička. Tam už záleží na implementaci v klientovi, jak se chová při nestálém připojení. Jestli si ověří, že zpráva byla doručená na server, jestli ji zkusí poslat znovu apod.
Nic z toho ale není důvod ke zrušení podpory XMPP. XMPP je rozšiřovatelný protokol, do kterého si mohl Google přidávat vlastní rozšíření, které by služby zlepšovaly směrem, který chce. Dokonce otevřená rozšíření pro použití v mobilním prostředí už existují. Google si dokonce mohl pro komunikaci vlastní klient-server použít nějaký svůj šílený proprietární protokol, ale stačilo zachovat nějaké rozhraní pro připojení jiných Jabber klientů a spojení na ostatní Jabber servery (klidně jen pro základní textovou komunikaci) a všichni by byli happy. Oni to ale neudělali.
Tedy k úvodní otázce: skutečný technický důvod, proč to zaříznout, neexistuje, bylo to tedy především politické rozhodnutí. A i sám Larry Page v jenom rozhovoru přiznal, že to zavírají kvůli tomu, že konkurence se do jejich sítě připojuje, ale oni do jejich nemůžou.