přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Příspěvky Microsoft blahopřeje Linuxu k narozeninám

Microsoft blahopřeje Linuxu k narozeninám
Michal 27. 07. 2011, 07:52:05
Odpovědět  Odkaz 
"Ať už se vám to líbí nebo ne, vztah Microsoftu k Linuxu a open source se za poslední roky hodně změnil."

Změnil. Ale podle mého rozhodně ne až tak pozitivně. Vztah MS k open source je jasný - vymáčknout z toho maximum pro jejich platformu. Takže podpora open source ano, ale hlavně aby to fungovalo výhradně na jejich proprietárních technologiích, čímž se "otevřenost" poněkud ztrácí. Investice do Linux Expa je jasná - snaha odlákat ovečky od svobodného softwaru k poloproprietárnímu Microsoftímu "open source".

Vztah MS k Linuxu je také jasný - spolupracovat, ale jen a pouze pokud se to opravdu hodí (virtualizace a provoz Windows nad Linuxem). O pozitivnějším vztahu MS k Linuxu (a k open source obecně) budu uvažovat, až bude např. MS Office umět nativně otevírat i ukládat ODF a až Microsoft přestane s patentovými žalobami na distributory Androidu nebo jiného FOSS. To rozhodně není známkou pozitivního přístupu k Linuxu.

O vztahu MS ke svobodě a svobodnému softwaru raději ani hovořit nebudu, ten se snad ani nezměnil.

Mám pocit, že MS s Linuxem i FOSS bojuje stále. Jen pečlivěji volí prostředky a snaží se, aby to navenek nevypadalo jako boj, což se mu zřejmě daří.
Microsoft blahopřeje Linuxu k narozeninám
w4rr10r 27. 07. 2011, 08:31:40
Odpovědět  Odkaz 
"Zatímco před deseti lety ho šéf Microsoftu Steve Ballmer přirovnával k rakovině, dnes Microsoft například provozuje server CodePlex pro sdílení kódů open-source projektů nebo byl hlavním partnerem posledního ročníku konference LinuxExpo."

Ale no tak! CodePlex je primárně pro M$ Windows a asi jste si nevšimli, že např. Miguel de Icaza (financovaný M$) otevřeně uvítal přechod Nokie od svobodného softwaru (MeeGo/Symbian + Qt) k maximálně uzavřené platformě M$ WP7. Podobně to je s tím LinuxExpem -- nevšimli jste si té tendence přejmenovat to na OSSConf a nacpat si tam maximum vlastních žvástů bez souvislosti s GNU/Linuxem (ty letošní kecy toho poskoka z M$ na půl dopoledne byly bezcenné, leda jako "poznej nepřítele")?
Microsoft blahopřeje Linuxu k narozeninám
Pavel Stárek 27. 07. 2011, 11:18:52
Odpovědět  Odkaz 
Ať tak či tak, (viz názory výše) Microsoft si už nemůže dovolit linux úplně ignorovat, a brát ho jen za jakýsi výstřelek nějakého studentíka. Sice podíl na desktopu je relativně malý, ale podíl v mobilních zařízeních je díky Androidu (který by se dal považovat taktéž za linuxovou distribuci) je strašně velký. A v dnešní době Android (a linux obecně) možná obsluhuje víc zařízení, než Microsoft prodal licencí na své veškeré mobilní Windows (CE, WM, WXP Embedded apod.), ale toto moje tvrzení nemám samozřejmě ničím podloženo.
František Bártík Gratuluji Microsoftu
František 27. 07. 2011, 12:25:05
Odpovědět  Odkaz 
Gratuluji reklamnímu oddělení Microsoftu! Patentový troll bez zásluh o rozvoj svobodného softwaru dokáže "protlačit" svoje přihlouplé marketingové video do linuxového tisku.
Microsoft blahopřeje Linuxu k narozeninám
w4rr10r 27. 07. 2011, 12:37:24
Odpovědět  Odkaz 
Mimochodem, to video _není_ oficiální od Microsoftu.

Jinak možná si vzpomenete na video Truth Happens od Red Hatu a citít Gándhího*.

* “First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.”
Microsoft blahopřeje Linuxu k narozeninám
Hobil 31. 07. 2011, 20:26:01
Odpovědět  Odkaz 
MS zna marketingove postupy na jednicku s hvezdickou.
Ustup od otevrene nepratelske a vseobecne neudrzitelne politiky jen pomuze "hodnemu" MS protlacit do projektu OSS sve lidi (nebo zaplatit stavajici), podobne jako dostal sveho cloveka do klicove pozice nokie. Budou manipulovat, ovlivnovat, razit "nove smery", komplikovat, bojkovat, kazit, vytvaret chyby i zadni vratka do systemu atd atd, jen aby dokazali, ze proprietarni soft je jedina rozumna alternativa. Nebudme naivni.
Kauza Android
Antonín Slejška 9. 08. 2011, 09:05:59
Odpovědět  Odkaz 
Jak zmíněno výše, vstrícnost MS k Linuxu a open source se velmi dobře ukazuje v jeho dosti nevybíravém patentovém boji proti Androidu a mimořádně účinném poškození Symbianu a Meego. Velká koalice MS, Apple, Oracle a dalších firem představuje pro open source největší ohrožení, kterému v historii čelil. Všimněte si, jaké částky dostává MS za výpalné za využívání Androidu, kolik požaduje Oracle po Google, atd. Takových rozměrů ještě nikdy patentové útoky proti open source nedosáhly.

Pokud v této bitvě open source, konkrétně pak Android, prohraje, tak to bude mít velmi vážné důsledky, jelikož firmy a vlády budou velmi nejisté při nasazování open source, jelikož se budou bát patentových sporů.