přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Příspěvky Otevřený svět OpenStreetMap

Otevřený svět OpenStreetMap
Marián Kyral 8. 04. 2016, 12:42:17
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj, díky za článeček.

Jen bych upřesnil větu o tom, že OSM jsou vždy aktuální - to hodně záleží na oblasti, dostupných podkladech a hlavně na existenci mappera, který se o danou oblast aktivně stará.

Hlavní výhoda OSM je spíše v tom, že pokud narazím na nějakou nepřesnost, zastaralý údaj nebo na chybějící data, mám možnost to rovnou opravit.

A taky bych dodal, že mapové vrstvy na osm.org nejsou jediné. Existuje mnoho specializovaných projektů, které se zaměřují na určitou úzkou oblast. Třeba http://www.opensnowmap.org/ - zimní mapa, nebo mtbmap.cz - cyklo turistické mapy a další. Viz třeba galerie na osmap.cz: http://openstreetmap.cz/galerie
Otevřený svět OpenStreetMap
fri 8. 04. 2016, 13:12:20
Odpovědět  Odkaz 
Některé zákresy v mapách a tím myslím i digitalizované katastrální, jsou i na Moravě - změtí čar. Záleží někdy na tom, z které strany se začalo měřit, historický vývoj zakreslování, snaha udržet ten systém pohromadě, a aby se dva pozemky potkaly na centimetr přesně, může být jistý problém.

Hledal jsem podklady, které bych využil v QMapShack, ale při srovnání s "uhlazeností" Google maps a pro určitý účel (jen jednoduché označování bodů v mapě), jsem záležitost udělal v nich. Jsou volně dostupné mapy pro západní Evropu a další okruhy, které by se mi líbily, ale v případě České republiky, moje potřeba zatím nebyla uspokojena. Příště zkusím znovu.
Vojtěch Zeisek Otevřený svět OpenStreetMap
Vojtěch Zeisek 8. 04. 2016, 14:51:30
Odpovědět  Odkaz 
Máte někdo zkušenosti s dostáním OSM vybrané oblasti na Linuxu do Garmin GPS? Co se Vám nejvíc osvědčilo?
Re: Otevřený svět OpenStreetMap
Tomáš Indráček 8. 04. 2016, 20:21:29
Odpovědět  Odkaz 
Jde to docela v pohodě, já používám kombinaci splitter a mkgmap. Jenom to musí podporovat daná navigace. Data pro generování dané oblasti stáhneš v pohodě buď přímo z openstreetmap.org nebo garmin.openstreetmap.nl případně na download.geofabrik,de. Na vrstevnice použivám phyghtmap.
Re: Otevřený svět OpenStreetMap
fela 10. 04. 2016, 16:09:51
Odpovědět  Odkaz 
Pozrite tiež na
http://fela.host.sk/garmin/

(jednoduchý postup)
Otevřený svět OpenStreetMap
Pavel Šimerda 10. 04. 2016, 22:00:17
Odpovědět  Odkaz 
Jinak musím říct, že mě mapování po přesvěhování do nové lokality naprosto chytlo. Doplnil jsem už několik cest a pěšin a bylo pro mě velkým překvapením, že zrovna náhodou krátce potom, co jsem začal, vyšel tento článek.
Otevřený svět OpenStreetMap
jnet 11. 04. 2016, 10:53:40
Odpovědět  Odkaz 
Článek je určitě zajímavý, jen asi není určen širšímu okruhu obyčejných uživatelů.Tím myslím řidiče aut s navigacemi. Ti jsou v pasti velkých výrobců navigací a ti jsou zase v pasti MS Windows. Aktualizaci map přes Linux tyto firmy ignorují a budou to dělat do té doby, než se OpenStreetMap prosadí tak, aby ji musely vzít na vědomí. Kdyby se objevily články jak nasadit OSM na hlavní navigace hlavních výrobců a jak je používat, tak by OSM nebyla jen hračka hobbistů a možná i více lidí by se pak do komunity přidalo. Každý dobrý tutoriál začíná s Hello world a pak naučí zájemce třeba multiprocessing v Pythonu. Navíc lidi jako já zajímá právě elektronika a Python a ne přímo mapový SW a přitom jezdím každý den autem. Článek přímo demenstruje to proč je Linux nasazován v superpočítačích, ale v masovém nasazení na desktopu selhal. Už ve starém Egyptě byla elita, která uměla předpovídat zatmění slunce a prováděla mozkové operace, ale 99.999% lidí bylo naprosto negramotných a zaostalých.
Václav Hejda Re: Otevřený svět OpenStreetMap
Venca Hejda 11. 04. 2016, 19:43:50
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,
nemyslím si, že je to v oblasti navigací tak hrozně jednostranné. Osobně mám navigaci s WindowsCE na které mi v dualbootu běhá originální navigační software společně se systémem NavigatorFREE s OpenStreetMap - to znamená stále aktuální mapové podklady zdarma :o).

Teď momentálně připravuji článek o mapování s JOSM, ale další by mohl být trochu techničtější i popsat zprovoznění NavigatorFREE pod Windows navigací. Uvidíme, ale děkuji za téma.
Venca Hejda
Re: Re: Otevřený svět OpenStreetMap
fela 13. 04. 2016, 07:27:18
Odpovědět  Odkaz 
Mne tak behá Garmin Mobile na Win Mobile. A napr. v aute mám originál multimediálny systém, ktorý beží na Win CE, s iGO Primo.

Ale za skutočný boom (aspoň pre mňa) by bolo, ak by sa našiel spôsob ako previesť OSM mapy práve do iGa (čo je podľa mňa špička v routovaní, rýchlosti i možnostiach skinovania)... a určite to ide, lebo v minulosti som používal OSM mapy Bieloruska, vytvorené/konvertované asi priamo Nav'N'Go (vtedy tie mapy od Navtequ či Teleatlasu pre Balkán, Bielorusko či Rumunsko boli hodne deravé, ale OSM už boli použiteľné).
Google v tomto nepomáha, skôr som našiel diskusie o tom, že to nejde...
Otevřený svět OpenStreetMap
jzvc 11. 04. 2016, 23:41:17
Odpovědět  Odkaz 
Par poznamek.

Jednak OSM davno neni jen mapa. V databazi je nasobne vice dat, nez se na mapach zobrazuje. Existuji minimalne desitky webu, ktere s temi daty pracuji, ale zadny nevyuziva vsechny (to ani nelze).

Dal bych chtel pripadne editory upozornit (v souvislosti se zverejnenym screenem) at nemapuji podle te fotomapy. Je klidne o desitky metru posunuta, a tim ze budete podklad "zpresnovat" ho defakto znicite. Pokud to pak nekdo mysli aspon trochu vazne, JOSM je zcela jednoznacna volba.

A nakonec par zajimavosti:

IZO 3D - http://osm.kyblsoft.cz/3dmapa/
Doprava (v CR pouze omezene) - http://tracker.geops.ch/?z=16&s=1&x=830444.3142&y=6712996.3215&l=transport
Turistika od sousedu - http://www.freemap.sk/#p=48.87238|18.47794|12|T (podotykam, mnohem presnejsi nez seznam, bavime se tu nikoli v metrech, ale casto v centimetrech)
Pripadne hrady, zamky, ale i ropiky - http://gk.historic.place/historische_objekte/translate/cs/index-cs.html?zoom=10&lat=50.15881&lon=14.44531&pid=KmGmHaSaHe

Je toho pochopitelne mnohem vice.
Re: Otevřený svět OpenStreetMap
Pavel Šimerda 12. 04. 2016, 18:02:57
Odpovědět  Odkaz 
Rád se nechám poučit, nejlépe na jabberu nebo IRC. Zatím mi přijde lepší a přesnější přidávat cesty s pomocí fotomapy než to tam sekat podle gps trace. Co se týče oprav dat jsem si zatím troufl jenom ta zjevně špatná, jinak do zakreslených věcí nehrabu.
Re: Re: Otevřený svět OpenStreetMap
Marián Kyral 14. 04. 2016, 22:36:14
Odpovědět  Odkaz 
Tak v prvné řadě je dobré ty foto mapy podle něčeho srovnat. Buď katastr, nebo třeba lpis - najít si nějakou dlouho a klikatou cestu mezi poli a porovnat jak to vypadá na fotomapě. A v některých místech, kde je dostatek gps stop se dá fotomapa srovnat i podle nich.
Otevřený svět OpenStreetMap
Petr Ježek 2. 09. 2016, 23:33:31
Odpovědět  Odkaz 
Nějak se zapomnělo, že OSM používají mapy.cz...