přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Příspěvky PF 2014 + rekapitulace roku 2013

PF 2014 + rekapitulace roku 2013
PL 1. 01. 2014, 16:51:19
Odpovědět  Odkaz 
Přeji celé redakci magazínu LinuxEXPRES hodně zdraví a štěstí do nového roku.

Ve vánočním přání dotaz zapadl, tak ho zopakuji tady.

Možná by bylo fajn, vydat samostatný článek, něco jako "Co byste si na LE v roce 2014 přáli ?" kde by se měl čtenář možnost se vyjádřit. Třeba by tam padlo vícero dobrých nápadů na zpěstření, která by šla realizovat.

Není-li to na samostatný článek, za sebe mě napadá: více testování HW po Linuxem, za 2013 jsou tu "pouze" 4 recenze a na přitažení více čtenářů by mohla být např. nějaká soutěž.
Lukáš Jelínek Re: PF 2014 + rekapitulace roku 2013
Lukáš Jelínek 2. 01. 2014, 00:35:13
Odpovědět  Odkaz 
Děkujeme za přání.

Zmíněný dotaz nezapadl, dlouze jsem o něm přemýšlel a stále si nejsem jist, zda by měl takový článek smysl. Totiž o co jde - jsme samozřejmě otevřeni všemožným námětům, nápadům a přáním, na druhou stranu ale mnohým z nich nelze z různých důvodů vyhovět. Proto článek, který by přímo vyzýval k předkládání takových přání, by byl spíše medvědí službou.

Čím více přání by se sešlo, tím větší část z nich by nebyla vyslyšena dostatečně nebo vůbec. Nikdy nelze vyhovět všem, navíc se pohybujeme v mantinelech vytyčených globální strategií vydavatelství CCB, strategií pro jednotlivé tituly, ekonomickými i lidskými možnostmi atd. Byl bych nerad, kdyby převážným výsledkem této aktivity bylo zbytečně mnoho zklamání, plynoucího z nenaplnění oněch přání.

Tím samozřejmě nechci říct, že o přání čtenářů nestojíme (již jsem to jednou zmínil), ale zatím stále pochybuji o vhodnosti k nim vyzývat samostatným článkem.

Jinak konkrétně:
- Testy HW pod Linuxem jsou na pohled atraktivní téma, skutečný zájem čtenářů je ale bohužel velmi nízký, pokud se nejedná o nějaký vysloveně mainstreamový hardware. Proti tomu stojí náročnost a nákladnost takového testování, pokud nejde o HW, který už si někdo pořídil pro vlastní nebo firemní potřebu. Proto bylo recenzí HW tak málo. Rozhodně nepůjdeme tou cestou, abychom psali recenze na objednávku firem za jejich peníze - recenze by měly být vždy maximálně objektivní.
- Soutěže nové čtenáře nepřitáhnou, to je známá věc. Krátkodobě zvednou návštěvnost, ale dlouhodobější efekt nemají. Čtenáři přicházejí za obsahem, za kvalitním obsahem. Nicméně pokud by se naskytla možnost uspořádat zajímavou soutěž ve spolupráci s nějakým partnerem, samozřejmě této možnosti využijeme.
Re: Re: PF 2014 + rekapitulace roku 2013
PL 2. 01. 2014, 16:38:38
Odpovědět  Odkaz 
Chápu, díky za vysvětlení.

Co se týče testování HW. Když pominu, že si někdo z redakce HW koupil pro vlastní použití, tak jsem myslel, že funguje systém zapůjčování např. od výrobců nebo zastoupení značek v ČR. Kdy je prioritou objektivita recenze, nedělá se za peníze firmy co produkt zapůjčila tj. není na zakázku, ale jako revanš dává redakce na konce recenze takové to "děkujeme za zapůjčení firmě/výrobci xxx" a proklik na web. Což je myslím dostatečná forma poděkování, tomu kdo produkt zapůjčil?
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: PF 2014 + rekapitulace roku 2013
Lukáš Jelínek 2. 01. 2014, 21:59:58
Odpovědět  Odkaz 
Přes to zapůjčování se to samozřejmě dělá (viz např. pcDuino, kde to bylo v pohodě), ale v minulosti s tím bylo často více komplikací, než jaký užitek to pak přineslo. Navíc se v této oblasti chceme primárně soustředit na hardware vysloveně spjatý s Linuxem, tedy ne na testování běžného železa, u kterého by se "také" testovala spolupráce s Linuxem.
Vlastimil Ott Re: Re: Re: Re: PF 2014 + rekapitulace roku 2013
Vlastimil Ott 2. 01. 2014, 22:35:33
Odpovědět  Odkaz 
Já jsem jako jeden z problémů viděl také fakt, že redakce nemá žádné "laboratorní" zázemí (jako třeba německý Chip) a mnozí autoři žádné zkušenosti s testováním (třeba já). Takže třeba vytvářet výkonnostní žebříčky u grafických karet, měřit spotřebu toneru u tiskáren, porovnávat barevné profily skenerů nebo foťáků nebo rychlost přenosu dat je zcela nereálné a působilo by to trapně.

Tím odpadá jedna (hlavní?) část recenze a pak už zbývá jen subjektivní dojem a omáčka. A nakonec se autor dočte, že "je to koupené a proč to není označené jako PR sračka".

Takhle jsem si odpustil testování Android miniPC, všech svých notebooků a odpustím si i testování Lenovo IdeaCentre. Pokud jste uživatelem Linuxu, pak se jaksi předpokládá, že si funkčnost ověříte před nákupem. Pak je otázka - co recenzovat, když to funguje? Nabízeli nám před časem síťové kamery, skvělá věc. Jenže ač síťové, měly ovládání pouze z Windows. Testovat tiskárny? Bavilo by vás chodit na poštu a posílat takový bazmek dalšímu recenzentovi? Mě to neba, krom toho za to musí někdo zodpovídat (šéfred).

A když hardware nefunguje, tak je logické, že recenze nemá smysl, to by bylo velké chucpe si něco takového půjčit a ještě o tom napsat.

Zkrátka - je to taneček slona v porcelánu a souhlasím s rozhodnutím recenze vůbec nedělat.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Re: PF 2014 + rekapitulace roku 2013
Lukáš Jelínek 3. 01. 2014, 01:38:13
Odpovědět  Odkaz 
Je to tak. Když jsem kdysi testoval server Thomas-Krenn (http://www.linuxexpres.cz/hardware/test-serveru-silent-nehalem-od-firmy-thomas-krenn), všechno se to ukázalo. Každopádně to byla zajímavá zkušenost. Zrovna s tím chozením na poštu mi to připomnělo, jak jsem po testu musel server dopravit zpět do Německa. U drobečka o čisté váze 33 kg je to docela zapeklitý problém - většina dopravců končí s běžnými zásilkami do zahraničí u 30 kg a co je nad tento limit, spadá do jiných kategorií (paletová přeprava apod.), je to za jiné ceny a s většími formalitami.

Naštěstí jsem jednoho dopravce našel (byl to tentýž, který to přivezl), ale i tak to stálo 3500 Kč a nebylo to úplně bez problémů (například se vrátila platba kartou, kvůli proplacení přepravného z Německa jsem musel podat souhrnné hlášení k DPH atd.). To jen pro ilustraci. Samozřejmě většinou to nebývá takhle složité, ale starostí je okolo toho vždycky dost.
PF 2014 + rekapitulace roku 2013
Martin Čižmár 1. 01. 2014, 20:52:38
Odpovědět  Odkaz 
Pripájam sa k želaniu celej redakcii LinuxEXPRES len toho najlepšieho, najmä nech sa vám darí udržiavať stále vysokú kvalitu článkov, resp. ju ešte zvyšovať. S pozdravom z Banskej Bystrice Martin Čižmár.