přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Příspěvky Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4

Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
corwin78 23. 11. 2011, 08:04:25
Odpovědět  Odkaz 
Moc pěkný článek, hlavně chválím za seznam elektronických knihkupectví, řadu z nich jsem neznal. Tak mě napadá, že by to chtělo nějaký agregátor elektronických knih, aby člověk snadněji našel co hledá, zvlášť, když nabídka je zatím bídná, tak aby se neztrácel drahocenný čas.
Nicméně měl bych jednu výtku k pojmu "nelegálni knihy". Takto z placu mě napadá jen jedna, a sice Mein Kampf, a to kdo ví jestli.
Lubomír Čevela Re: Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
Lubomír Čevela 23. 11. 2011, 09:15:48
Odpovědět  Odkaz 
Díky za dotaz. Nejsem právník a proto jsem se tématu sdílení knih v textu záměrně vyhnul. Zkusme to vzít podle zákona. Vystavíte-li na web e-book bez souhlasu držitele práv (což většinou není autor), dopustíte se jednoznačného porušení autorského zákona. Kniha je tedy vystavena "nelegálně". Toto neplatí u e-knih, u nichž vypršela autorská práva.

Výklady na stahování se různí. Ochránci autorských práv tvrdí, že ani stahování chráněných děl není v pořádku, ale jiné právní výklady toto nepotvrzují. Sám se přikláním k názoru, že stahování dle současné právní úpravy nelegální není.
Miroslav Hrončok Re: Re: Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
Miro Hrončok 23. 11. 2011, 09:45:00
Odpovědět  Odkaz 
Stahování je samozřejmě legální, navíc si za tuto možnost dokonce platíme výpalné.
Re: Re: Re: Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
Lovap 23. 11. 2011, 14:27:46
Odpovědět  Odkaz 
Treba sa na to dobre pozrieť. Tiež som si myslel, že sťahovanie je legálne (kvôli "výpalnému"). Potom som si pozrel slovenský autorský zákon a tam je to tak, že sťahovanie hudby a filmov (audiovizuálych diel) je košer (uploadovanie samozrejme nie), ale sťahovanie špeciálne kníh je nelegálne. Ale opakujem, tak je to na Slovensku.
Re: Re: Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
tom 23. 11. 2011, 12:08:32
Odpovědět  Odkaz 
Domnivam se, ze podle ceskych zakonu je drzitelem prav naopak autor vzdy (pripdane dedicove). Dokonce neni moznost jak se autorskeho prava vzdat. Muze se samozrejme nechat zastupovat a poskytnout k tomuto i exkluzivitu, ale nemuze se vzdat svych prav nebo je na nekoho prevest.

Ochranci autorskych prav sice mohou tvrdit, ze stahovani neni v poradku, je to ale problem etiky nikoli legality. Jestlize si zhotovim kopii pro _osobni potrebu_ neni to nelegalni (nejedna-li se o kopii pocitacoveho programu nebo databaze).
Re: Re: Re: Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
miloush 9. 12. 2011, 16:40:12
Odpovědět  Odkaz 
To je nesmysl.
Autorský práva k dílu můžu prodat komu chci a můžu mu je klidně i dát zadarmo. K Vánocům pod stromeček, když uznam za vhodný.
A proč bych se ho nemohl vzdát? Autorský právo neni žádná železná koule na řetězu, kterou ti někdo připne k noze hned jak něco vytvoříš a do konce života jí pak musíš vláčet s sebou. S autorskými právy k dílu může autor nakládat jak se mu zachce.
Miroslav Hrončok Re: Re: Re: Re: Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
Miro Hrončok 11. 12. 2011, 14:07:36
Odpovědět  Odkaz 
Naopak, autorských práv se nemůžete vzdát. Můžete k nim pouze poskytnout exkluzivní právo.
Michal Breškovec Re: Re: Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
corwin78 23. 11. 2011, 13:58:37
Odpovědět  Odkaz 
Já tomu co jste napsal rozumím, ale je to zavádějící formulace. Kniha nemůže být nelegální (pokud není z nějakého důvodu přímo zakázána zákonem), stejně jako nemůže být nelegální program atd. Elektronická kniha, program atd. může být pouze použita v rozporu z licencí, což samo o sobě neimplikuje nic špatného.

Já vím, takto se to do článku napsat nedá :-) ale než použít zavádějící formulaci v době kdy zuří boj mezi copyrightovou lobby a námi uživateli, je lepší se tomu raději vyhnout.

Ale ještě jednou chválím za pěkný a užitečný článek.
Miroslav Hrončok Re: Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
Miro Hrončok 23. 11. 2011, 09:38:29
Odpovědět  Odkaz 
Je myšleno nelegálních zdrojů knih, nikoli nelegálních knih :)
Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
PaRi 23. 11. 2011, 11:51:30
Odpovědět  Odkaz 
Doplnil bych ještě jeden zdroj knih a to http://www.digibooks.sk
Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4 - calibre
teddy 23. 11. 2011, 13:54:53
Odpovědět  Odkaz 
Nechápu, proč je Calibre v článku tak vychvalován. Mně se na něm podaří převést tak 20% knih a ještě mi po převodu do čtečky některý z nich nefungují, tak radši převádím online a do čteky to šoupnu ručně
Re: Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4 - calibre
VfB 4. 12. 2011, 19:40:28
Odpovědět  Odkaz 
tak to bude problém mezi židlí a klávesnicí, já jsem zatím žádné problémy nezaznamenal
postup následující:
přeuložím DOc jako ODT (v Libre office)
zkontroluji, zda jsou nadpisy kapitol definovány stylem Nadpis 1 (popř. i Nadpis 2)
pokud ne tak doplním, makrem upravím typografii
odt dokument načtu do Calibre, tam upravím informace o knize (autor, žánr, ISBN)
nastavím podle čeho se má generovat TOC (H1, H2) a že mezi odstavci nemají být mezery
klepnu na převést individuálně a mám hotovo
Lukáš Zapletal Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
zapletal 23. 11. 2011, 14:56:48
Odpovědět  Odkaz 
Kdyby se zde našel vyznavač FOSS, nebo prostě někdo kdo nesnese uzavřenost typu Apple nebo Amazon, doporučil bych http://openinkpot.org - výbornou linuxovou distribuci určenou na čtečky. Provozuji ji na svém Foxit eSlicku. Na Kindlu ovšem nefunguje... ;-)

K tomu převodu - Calibre vyletěl z disku velmi rychle. Prostě si s ničím neporadil, musel bych to knihu po knize ručně opravovat. Knihy si převádím do UTF8 TXT a je to. Podpora TXT v zařízeních je vynikající, dost dobře nechápu tu honbu za všemožnými formáty. Vždyť obrázky v knihách skoro nejsou, na vše ostatní tu je PDF. To snad Kindle zvládne, OpenInkPot určitě.
Re: Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
mam 1. 12. 2011, 09:12:20
Odpovědět  Odkaz 
S tym txt by som nesuhlasil, pekne formatovane epub, mobi sa cita o mnoho lepsie ako cisty text. A to nehovorim o kapitolach, obrazkoch, obsahu. Calibre sa mi najlepsie osvedcil s libreoffice a odt vstupom. Vlozit text, nastavit nadpisy, vlozit do calibre a previest do mobi/epub apod. PDF nie je vobec vhodne na knihy, nedaju sa napr. realne previest tabulky apod.
Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
KZ 23. 11. 2011, 15:09:36
Odpovědět  Odkaz 
Z celkem dobreho duvodu Amazon pouziva jmena jaka pouziva:

Kindle ... low-level (o nem je recenze)
Kindle Touch ... a ano ma zvuk, a 4GB storage
Kindle Touch 3G
Kindle Keyboard
Kindle Keyboard 3G

btw, jak se bude rikat Kindle Touch v CR? Kindle 5? :-)
sponzorovana verze
K 23. 11. 2011, 15:50:45
Odpovědět  Odkaz 
Je treba podotknout ze sponzorovana verze (ta co ukazuje reklamu) je urcena pouze pro US, to co tady prodava napr. Alza je de fakto sedy dovoz. Je otazka jak to bude napr. s automatickou aktualizaci firmware, pripadne jestli Amazon nezacne nejak odrezavat od obchodu atd. Dalsi vec je ze za cenu co tady koupite sponzorovanou verzi mate primo od Amazonu plnohodnotnou.
Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
Čtenář 23. 11. 2011, 19:50:58
Odpovědět  Odkaz 
Vynikající recenze, i s odkazy na eknihy, díky...
Re: Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
David 24. 11. 2011, 11:49:12
Odpovědět  Odkaz 
Článek o instalaci češtiny na Kindle Keyboard, na který odkazujete, je beznadějně zastaralý a postup v něm uvedený dnes už fungovat nebude.
Nejnovější češtinu (jakož i aktuální návody, informace a jiné doplňky pro Kindle) najdete na http://forum.amazon-kindle.cz .
Martin Vancl Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
tuxmartin 24. 11. 2011, 01:57:44
Odpovědět  Odkaz 
"Na spodní straně Kindle 4 najdete mini USB konektor..."
Je tam micro USB :-)

Umi se Kindle 4 pripojit na wpa enterprise wifi, nebo to stejne jako na Kindle 3 nefunguje?
Miroslav Hrončok Re: Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
Miro Hrončok 24. 11. 2011, 10:57:57
Odpovědět  Odkaz 
Opraveno. Myslím, že tohle je úplně stejné.
Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
honza 24. 11. 2011, 21:51:08
Odpovědět  Odkaz 
Na Linuxovem serveru bych cekal i zminku o valce formatu. Amazon versus zbytek sveta. To jak zakazuje podporu sveho formatu ve ctecce ktera by zaroven podporovala i format konkurencni napr. V tomhle pripade neni Amazon ten hodny ktery propaguje e-books. Naopak se tvrde snazi o lockdown trhu pomoci sveho formatu a pro standardizaci neudelal vubec nic.

Ostatne je to videt i na nabidce ceskych eknih - az na vyjimky nepouzivaji Amazoni format.

Koupit si Amazon Kindle je stejne jako koupit si pocitac s predinstalovanejma Windows. Jestli je to dobre nebo spatne si rozhodnete sami ;)
Lubomír Čevela Re: Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
Lubomír Čevela 24. 11. 2011, 23:58:44
Odpovědět  Odkaz 
Zkuste nakouknout do recenze věnované Kindle 3 z loňského roku viz. http://www.linuxexpres.cz/hardware/recenze-ctecky-knih-amazon-kindle-3. O vendor lock-in se nesnaží jen Amazon, ale také společnost Adobe se svým DRM. Sama knihy neprodává a proto na rozdíl od Amazonu licencuje svou technologii za mnohem přijatelnějších podmínek. Zde vaše přirovnání trochu kulhá. Spíše jde o volbu mezi předinstalovanými Windows a předinstalovaným Mac OS X.

Ve skutečnosti nejde o válku formátů (MOBI vs. EPUB), oba jsou otevřenými standardy, ale o válku dvou DRM. Jedno z možných řešení naznačuje použití třetí možnosti - sociálního DRM. Je pro uživatele mnohem méně omezující, než tradiční DRM, ale také není bez chybičky. Při jeho použití by mně docela zajímalo, co se stane, když vám někdo ukradne flashdisk s knihami a ty pak umístí na internet...
Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
xyz 25. 11. 2011, 16:10:01
Odpovědět  Odkaz 
Chtěl bych se zeptat, zda má čtečka nějaký vestavěný překladač? (nevím slovíčko, kliknu na něj a vyskočí českej překlad)
Miroslav Hrončok Re: Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
Miro Hrončok 25. 11. 2011, 16:45:26
Odpovědět  Odkaz 
Překladač ne, ale významový slovník (Oxfordský). Takže najedete na slovíčko, a vyjede jeho anglický význam/popis. Není ale problém Oxfordský slovník nahradit anglicko-českým (je to kniha, jako každá jiná) http://www.amazon-kindle.cz/anglicko-cesky-slovnik-pro-amazon-kindle-ficuryna-tydne/
Re: Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
ToMiNo 1. 12. 2011, 22:25:30
Odpovědět  Odkaz 
Ano ma a je to skvela vec pokud si chcete precist knihu v anglictine, ale jeste nevladnete takovou slovni zasobou.
http://www.amazon-kindle.cz/anglicko-cesky-slovnik-pro-amazon-kindle-ficuryna-tydne/
Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
Terka 5. 12. 2011, 19:03:24
Odpovědět  Odkaz 
Dobry den chtela bych se zeptat budu si kupovat čtecku kindle a nevím jestli je to v i v čestine???
Lubomír Čevela Re: Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
Lubomír Čevela 7. 12. 2011, 08:14:42
Odpovědět  Odkaz 
Jak už jsem uvedl v textu Kindle umí korektně zobrazovat znaky s diaktritikou. Proto v něm knihy v češtině můžete číst bez potíží. Ovšem uživatelské rozhraní tj. menu, prohlížeč apod. přeloženo není. Toto lze řešit instalací češtiny viz. http://www.amazon-kindle.cz/nova-cestina-pro-ctecku-elektronickych-knih-amazon-kindle/ , ale platí to pouze pro model Kindle Keyboard. Kindle 4 zatím neoficiální češtinu nemá.
Re: Re: Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
David Šmíd 27. 01. 2013, 08:44:02
Odpovědět  Odkaz 
Čeština pro nedotykový Kindle je k dispozici: http://www.eboocek.cz/2013/01/ceska-lokalizace-pro-nedotykovy-kindle-s-firmwarem-4-1-0-a-4-1-1/
Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
CCM 14. 12. 2011, 10:07:06
Odpovědět  Odkaz 
Zajímalo by mě, zda pokud mám stažené knihy v Pc, mohu je přesunout do tohoto přístroje a číst?!
Díky za odpověď
Miroslav Hrončok Re: Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
Miro Hrončok 14. 12. 2011, 10:47:50
Odpovědět  Odkaz 
Ano. Pokud je máte v některém formátu, který Kindle podporuje (Kindle AZW, TXT, PDF, nechráněný MOBI). No a pokud je máte v jiném formátu, doporučuji Calibre, který vám udělá pořádek ve sbírce knih, ale i převod do formátu MOBI.

http://www.linuxexpres.cz/software/calibre-spravce-elektronickych-knih

Program Calibre funguje v Linuxu i ve Windows.
Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
Lillibet 18. 12. 2011, 17:37:48
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné, když je většina elektronických knih zabezpečena Adobe DRM, toto nějak přeformátovat tak, aby bylo v kindle čitelné?
Miroslav Hrončok Re: Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
Miro Hrončok 18. 12. 2011, 19:13:39
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,
to právě bohužel není možné.
Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
masquill 5. 01. 2012, 11:50:46
Odpovědět  Odkaz 
Dobry den,
muzu se zeptat, zda se v kindle daji prohlizet i prezentace v pdf?
Lubomír Čevela Recenze čtečky knih Amazon Kindle 4
Lubomír Čevela 12. 06. 2012, 13:23:03
Odpovědět  Odkaz 
Připojuji malou aktualizaci, týkající se serveru Palmknihy.cz. Informace o tom, že knihy jsou opatřeny pouze sociálním DRM už bohužel ve všech případech neplatí. Prodejce u některých titulů používá Adobe DRM nepřátelské vůči čtečkám Kindle. Při nákupu si tedy musíte dávat pozor, stejně jako u dalších uvedených prodejců.
Budoucnost čteček
Marcon 12. 10. 2012, 10:06:01
Odpovědět  Odkaz 
Jsem zvědavá, kam celý tenhle byznys půjde. Amazon vypadá jako nekorunovaný král, ale to neznamená, že je neohrozitelný. Jestli se třeba podaří natlačit lidem velmi levné čtečky dotované operátory (třeba tohle mě dostalo: Levná čtečka knih za 10 eur, může se rychle celý byznys eknih proměnit k nepoznání. I knih. Protože jakmile počet čteček překročí určitou hranici, papírové knihy pravděpodobně přestanou dávat obchodní smysl.
Re: Budoucnost čteček
Marcon 12. 10. 2012, 10:07:59
Odpovědět  Odkaz 
Ještě ta zpráva o levné čtečce: http://www.businessit.cz/cz/nejlevnejsi-ctecka-eknih-stoji-jen-10-euro.php. Že jsem si to nevymyslela :).