přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Příspěvky Ruská vojska a svobodný software

Jiří Eischmann Ruská vojska a svobodný software
Jiří Eischmann 9. 04. 2016, 13:48:45
Odpovědět  Odkaz 
Škoda, že skutečná situace není zdaleka tak růžová, jak se článek snaží tvrdit. Když pominu pohádky o špičkových technologiích, což beru jako autorskou licenci hlásné trouby Kremlu (Sputnik), tak i situace kolem nasazení Linuxu je tam žalostná. Znám hned několik lidí, kteří se roky pohybují v ruské linuxové komunitě. I v maličké ČR se toho kolem Linuxu děje víc než ve velkém Rusku. Přechod škol a státních organizací na Linux zůstal více méně jen na papíře, pořád se jede na Windows, projekty, které se na to specializovaly buď skomírají nebo byly rozkradené. Prostě ani Linux není výjimkou ze smutné ruské reality.
Petr Valach Re: Ruská vojska a svobodný software
Petr Valach 9. 04. 2016, 15:26:50
Odpovědět  Odkaz 
Díky za doplňující info. I mně jako spíše laikovi je jasné, že k nějakému významnějšímu nasazení Linuxu jsou zapotřebí peníze. Pokud však chybí na základní provoz, pak se sotva najdou na inovace. Rusko myslím aktuálně řeší úplně jiné věci než linuxové fandovství; bohužel. Vždyť i ta zmiňovaná Čína je v tomto ohledu dále. Patrně to souvisí s hospodářským stavem - na penetraci Linuxu se tam najdou peníze.
Lukáš Jelínek Re: Re: Ruská vojska a svobodný software
Lukáš Jelínek 9. 04. 2016, 15:29:39
Odpovědět  Odkaz 
Ruská státní správa má peněz dost. Jde jen o to, na co se použijí ;-)
Petr Valach Re: Re: Re: Ruská vojska a svobodný software
Petr Valach 9. 04. 2016, 15:47:22
Odpovědět  Odkaz 
Předpokládám, že máš na mysli tohle: http://exospace.cz/filmy-a-videa/jaderne-bomby-ve-svete/#4
Re: Ruská vojska a svobodný software
Petr Ježek 11. 04. 2016, 09:23:34
Odpovědět  Odkaz 
Jiří, soudíte dle minulosti, byť nedávné. Jenže v Rusku se věci daly do rychlého pohybu. Nejdříve tam, kde jsou nejvíce třeba, tedy v oblasti národní obrany a souvisejícího průmyslu. Proto také "státní" Astra. Civilní prostředí nepotřebuje tak sofistikované a specifické systémové řešení jako ozbrojené složky, proto tam zatím není mnoho vidět. jenže dobíhající licence Windows nejsou na mnoha místech prodlužovány nákupem nových verzí, ale nahrazovány právě OSS. Celý vzdělávací a výzkumný sektor je další v plánovaném pořadí, a to na základě nové koncepce pro oba. Minulé nezdary jsou zpětnou vazbou pro účinnou prevenci před nimi.
Re: Re: Ruská vojska a svobodný software
František Bártík 11. 04. 2016, 10:24:34
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den. Pane Ježku, nemáte náhodou nějaké informace ohledně Krymu? Když se Krym stal subjektem Ruské federace, staly se sw licence z ukrajinských dob, jejichž nabyvatelem byla ukrajinská admistrativa, právně přinejmenším problematickými. Někde jsem četl, že se chystá urychlený přechod na Linux a OSS v celém Krymském federálním okruhu (republika Krym, federální město Sevastopol). Děkuji.
Vojtěch Zeisek Ruská vojska a svobodný software
Vojtěch Zeisek 9. 04. 2016, 14:44:24
Odpovědět  Odkaz 
Tady mi dost chybí zdroje. A jestli je to založeno na článcích ze Sputniku, tak tomu nelze věřit ani nos mezi očima. To je jen prolhaná kremelská žumpa.
Petr Valach Re: Ruská vojska a svobodný software
Petr Valach 9. 04. 2016, 15:49:03
Odpovědět  Odkaz 
Měli jsme v redakci člověka - mladého kluka, je mu 18 -, který sputnikru a podobný odpad považuje za svůj nejvýznamnější zdroj informací.
Podle toho vypadá i jeho činnost, bohužel.

Kluk je lidsky fajn, ale je to milovník Putina, takže asi další komentář netřeba.

Úplně rozumím, co jste myslel.
Re: Ruská vojska a svobodný software
ferri 11. 04. 2016, 07:02:45
Odpovědět  Odkaz 
Súhlasím.
Tie zdroje informácií úplne chýbajú.
Celý článok je len nejaký druh ruskej propagandy.
Re: Re: Ruská vojska a svobodný software
ferri 11. 04. 2016, 15:18:24
Odpovědět  Odkaz 
Ruské zdroje a ich dôveryhodnosť

http://www.jetotak.sk/ludskeprava/uniknute-dokumenty-dokazuju-ze-ruska-vlada-plati-za-manipulaciu-online-diskusii
http://svet.sme.sk/c/20070149/ich-utoky-ma-utvrdzuju-v-tom-ze-musim-pokracovat.html
Re: Re: Re: Ruská vojska a svobodný software
František Bártík 12. 04. 2016, 13:37:25
Odpovědět  Odkaz 
Nezlobte se na mne, ale Vaše odkazy prezentují jednu z mnoha potrhlých konspiračních teorií. Že mnozí v diskuzích provokují, urážejí ostatní a různě se předvádějí, hlasajíce protibruselská, proruská, protiamerická, protimerkelovská, ... panslovanská, protihavlovská a kdovíjaká stanoviska, ještě neznamená, že se jedná o konspiraci Moskvy. Navíc, jak by si někdo prospěl vypuštěním stovek hyperproduktivních grafomanů, kteří dělají hlavně ostudu?

V prvním odkaze se mluví o jakémsi dokumentu, jenž se vydává za uniklý tajný manuál ruské vlády stran masivního internetového trolování. Cituji: "Plány pripojené k emailu sa dostali na verejnosť vďaka záhadnému ruského hackerskému kolektívu". Vůbec nic však nenasvědčuje tomu, že jde o autentické dokumenty. Článek absenci věrohodných informací maskuje manipulativním s čtenářem a bujnými spekulacemi. Cituji: "Úplné potvrdenie pravdivosti dokumentov a spojenia ich autorov na Kremel je, vzhľadom na typ informácie, ťažký." Tato věta vsugerovává dojem, že dokumenty jsou pravé, jen je těžké to verifikovat. Článek jaksi zapomíná připustit, že možná nelze vidimovat jednoduše proto, že se jedná o novinářskou kachnu. Stejně nekorektní je napsat třeba: "Prokázání smyšlenosti zprávy a spojení padělku s Washington je, vzhledem k důsledné anonymitě tvůrců dokumetu, těžké." Nebo bych snad měl věřit údajnému "záhadnému ruskému hackerskému kolektivu"?

V druhém odkaze novinářka Jessika Aro tvrdí, že ji pronásledují ruští internetový trolové. Podle letmého hledání Googlem se mi zdá, že tato půvobná blondýnka se proslavila právě fixní ideou o armádě trolů. Prý v Rusku existují továrny na trolování, kde pracují stovky internetových trolů. Pěkná paranoia.
Ruská vojska a svobodný software
František Bártík 11. 04. 2016, 10:11:29
Odpovědět  Odkaz 
K mým zdrojům: Novinku o ruském vojenském internetu jsem napsal minulý pátek ráno. Vycházel jsem z informací Sputniku a notoriet (např. popularita sítě VKontakt). Explicitně jsem ocitoval články ze Sputniku a Sputnik jsem představil, jako někoho napojeného na ruskou administrativu. Sputnik je k danému tématu kompetentní zdroj; je přirozené, že první nasazení vojenských technologií oznamují zdroje blízké armádě, potažmo státu. Zároveň jsem se zdržel hodnocení (viz poslední věta). Nevykládám žádné pusté báchorky ani nelíčím vše růžově. Rusko skutečně ve všech zbraňových systémech dalece technologicky překonává Západ a státní distribuci Astra, kterou si řadový Rusové nemohou vynachválit, válcuje všechny ostatní systémy, které vůči Astře působí vysloveně uboze. Nic podobného jsem rozhodně nenapsal, zkrátka žádná utopie. Naopak prezentované nové technologie (linuxový notebook do terénu, armádní internet) nejsou žádným typicky aprílovým scifi či konspirační teorií za hranicí uvěřitelnosti, a jeví se velmi pravděpodobné. Proč o tom a priori pochybovat? Obecně Sputnik zaujímá k úrovni ruských vojsk optimističtější hodnocení než hlavní česká média (např. Česká televize, Babišovy noviny, Nova...). Negativní sterotyp vůči ruské armádě vyvrátily praktické výsledky ruských vojsk v Sýrii. Například došlo k úspěšnému operačnímu nasazení mnoha inovací jako střel s plochou drahou letu Kalibr, která mnozí odepisovali jako polofunční prototypy, a ukázalo se, že předchozí informace Sputniku o těchto technologiích byly pádné. Stačí se retrospektivně podívat, co se psalo před dvěma třemi lety. Překvapuje mne, kolik z diskutujících je asi čtenáři Sputniku.

Jen tak na okraj: Včera článek do včerejšího večera ohodnotily čtyři čtenáři s průměrem 1. Nyní již hodnotilo již šest respondentů s průměrem 2.33. Tedy moje známky jsou výborně, výborně, výborně, výborně, nedostatečně a nedostatečně. (Já jsem pochopitelně svůj výtvor nehodnotil.)
Petr Valach Re: Ruská vojska a svobodný software
Petr Valach 11. 04. 2016, 10:58:21
Odpovědět  Odkaz 
Za mě máte 1 za dobré zpracování z dostupných možných zdrojů. Dík.
Re: Ruská vojska a svobodný software
TET 11. 04. 2016, 11:03:27
Odpovědět  Odkaz 
Moc si kritiku neberte, dlouhodobě sleduji, jak zbraňové systémy Ruska tak ostatních zemí a je opravdu znát pokrok a fakta opravdu potvrzují prohlášení sputniku. Který ostatně spíš propagací než nějakou strašnou propagandou. V RF mají několik opravdu nepřekonatelných zraňových systémů, ale spíš než to jak jsou skvělý, mě často zaráží cena takového systému. No nakonec i Spoj. Státy si různými cestami několik z nich nakoupili od RF. Co se týče, Linuxu v RF, tam už také nějaký rok sleduji jeho postup. Celkem úspěšný, řekl bych. I když v min. letech nebyl zas nějak hektický (možná dobře, protože i nasazení Linuxu je třeba dělat s rozumem). Možná je sankce donutí i v tomto směru šlápnout na plyn, jak se to podařilo v některých oblastech zemědělství.
Na konec, rusů co přispívají do jádra, graf. prostředí nebo samotného GNU je celkem dost. Neškodilo by kdyby nám jich pár zaplatila i Ruská vláda :-). Takže děkuji za článek, dokreslil celkový obrázek.
Vojtěch Zeisek Re: Ruská vojska a svobodný software
Vojtěch Zeisek 11. 04. 2016, 16:42:58
Odpovědět  Odkaz 
Tak jinak. Když budu psát o životě nějaké "celebrity", také mohu citovat zdroje jako BLESK, TN nebo třeba Aha!, ale jejich informační hodnota je maximálně nulové, obvykle však záporná. Samozřejmě nelze vyloučit, že se občas trefí (jako když stalinista řekne, že 1+1=2, tak má asi pravdu, akorát v té ekonomii už to tak nešlapalo...), ale je to spíš náhoda.
Samozřejmě nerozporuji, že Rusové mohu vyvíjet (on by se také člověk divil, kdyby země s tak pokročilou vědou nevyvíjela) popsaná řešení, ale odvolávat se při popisu úspěchů na prolhanou populistickou hlásnou troubo (o čemž referují i veřejné části zpráv BIS) nepovažuji za správné.
Jiří Eischmann Re: Ruská vojska a svobodný software
Jiří Eischmann 13. 04. 2016, 15:10:12
Odpovědět  Odkaz 
"Rusko skutečně ve všech zbraňových systémech dalece technologicky překonává Západ a státní distribuci Astra, kterou si řadový Rusové nemohou vynachválit, válcuje všechny ostatní systémy, které vůči Astře působí vysloveně uboze."

Tak jestli to vidíš takto, tak se asi opravdu nemáme o čem bavit...
Petr Valach Re: Re: Ruská vojska a svobodný software
Petr Valach 13. 04. 2016, 15:58:22
Odpovědět  Odkaz 
Já o tom moc nevím, ale troufám si tvrdit, že citovaná věta je značný ústřel. Souhlasím, Jiříku.
Re: Re: Ruská vojska a svobodný software
Honza Jaroš 14. 04. 2016, 12:30:48
Odpovědět  Odkaz 
Zapomněl jste připsat ještě následující větu, která zní "Nic podobného jsem rozhodně nenapsal, zkrátka žádná utopie."
Jiří Eischmann Re: Re: Re: Ruská vojska a svobodný software
Jiří Eischmann 15. 04. 2016, 10:49:44
Odpovědět  Odkaz 
Popravdě se v tom vyjádření nějak neorientuju. Prvně autor píše, že nic NEPŘIKRÁŠLUJE. Potom píše, že ruské armádní technologie SKUTEČNĚ dalece překonávají ty západní a Astra je úplně boží, a potom tam dá větu, že nic podobného NENAPSAL. Tak už fakt nevím, co myslí vážně a co ne.

Každopádně Rusové mají dlouhou tradici dělat z ho... dort. Ostatně není náhodou, že výraz "Potěmkinova vesnice" vznikl právě v Rusku. Pro mě jsou tyto placené vládní weby nebo "zdroje blízké armádě", které mluví o špičkových technologiích, zcela nevěrohodné. Stačí se podívat, jaký obrovský rozdíl je ve výdajích na zbrojení mezi Ruskem a státy NATO a to rozdíl ve výdajích na výzkum bude ještě výrazně vyšší. O tom, jak je na tom ruská linuxová scéna, vím od hodně místních lidí své. Je pravda, že ve vývoji linuxového kernelu se pohybuje hodně Rusů, ale proč drtivá většina z nich dělá v zahraničí pro západní firmy (jenom k nám do Brna jich přichází čím dál víc), když v Rusku Linux tak jede?
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Ruská vojska a svobodný software
Petr Valach 15. 04. 2016, 11:22:19
Odpovědět  Odkaz 
Třeba tu: https://www.facebook.com/exospacecz/posts/1056617167739026
Krásné :-)

Jak říkám, měli jsme v redakci kluka, je mu 18, který je výrazně proputinovský, dělá si blog, kam denně přispívá, jeho zdrojem jsou právě sputnik aspol. Je naším kamarádem, ale o tomhle se bavit nelze. Mám docela přehled, jak tyhle zdroje pracují.

Budu ale rád, pokud kolega Bártík nezatrpkne z komentářů, které některé nejsou moc lichotivé. Chápu, že článek postavený na naprosto nedůvěryhodném zdroji, kterým je znásilněný, zmanipulovaný a vládní putinovský kanál, mohl leckoho zvednout ze židle, ale život jde dále a kolega jistě sepíše další články, a třeba lepší. Proto bych byl s drtivou kritikou opatrný.
Ruská vojska a svobodný software
Marp 12. 04. 2016, 09:20:32
Odpovědět  Odkaz 
Tak jsem vyzkoušel live verzi Astra Linuxu, tzv. Orel Live (2,3GB). Postavený na Debian Wheezy, s KDE ve verzi 4, ikony jako z roku 1995. Strašné omalovánky, až oči z toho bolely. Jinak programové vybavení na slušné úrovni. Ale jestli má být tohle pro armádní účely pro 21. století, tak to jen ukazuje, že Linux v Rusku je ještě v plenkách.
Ruská vojska a svobodný software
Profa 14. 04. 2016, 15:55:46
Odpovědět  Odkaz 
Teda ta čeština a gramatika v článku, to je otřes - proč to po sobě autor alespoň jednou nepřečte nebo nedá někomu zkorigovat - fakt ostuda!!!
Lukáš Jelínek Re: Ruská vojska a svobodný software
Lukáš Jelínek 14. 04. 2016, 17:41:32
Odpovědět  Odkaz 
Co je v článku špatně? Korigoval jsem to já. Nemohu samozřejmě vyloučit, že jsem nějakou chybu přehlédl.
Re: Ruská vojska a svobodný software
František Bártík 14. 04. 2016, 19:08:33
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji za připomínku. Text jsem psal jako rychlou reakci na "horký" článek o nasazení vojenského internetu. Psaní jsem věnoval asi dvě hodiny, čemuž odpovídá nižší stylistická kvalita. Errata po přečtení:

* výroby linuxové, armádního notebooku > linuxového
* do běžné prodeje > běžného
* vševojskových operacích celou škálu dochází > operacích dochází

K mým komentářům pod článkem: V diskusi jsem nasekal velmi mnoho hrubic. Při psaní jsem byl přerušován, nesoustředil jsem se, několikrát jsem věty přeformuloval, a tak vznikla strašidla typu "řadový Rusové". Už se to nebude opakovat.
Re: Re: Ruská vojska a svobodný software
František Bártík 14. 04. 2016, 19:35:33
Odpovědět  Odkaz 
... a ještě dvě chyby:

* na míru ruských ozbrojených složek > ruským ozbrojeným složkám na míru (kontaminace genitivní konstrukcí, u obrazného vyjádření nejde o přívlastek neshodný, správně předmět v dativu)
* netebooku > notebooku
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Ruská vojska a svobodný software
Lukáš Jelínek 14. 04. 2016, 20:33:15
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji. Je vidět, že jsem trpěl opravdu brutální slepotou. To předposlední není vysloveně chyba, pravidla to připouštějí, ale asi to bude takto lepší.
Ruská vojska a svobodný software
ferri 3. 05. 2016, 07:05:53
Odpovědět  Odkaz 
Prečo sa nedá komentovať tento článok:
http://www.linuxexpres.cz/komentar-protiruske-sankce-jako-prilezitost-pro-open-source
Lukáš Jelínek Re: Ruská vojska a svobodný software
Lukáš Jelínek 3. 05. 2016, 13:23:35
Odpovědět  Odkaz 
Technická chyba, podíváme se na to. Díky za upozornění.