přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Příspěvky Teodorescu: Rumunsko musí přejít na Linux

Petr Valach Teodorescu: Rumunsko musí přejít na Linux
Petr Valach 4. 03. 2014, 13:41:24
Odpovědět  Odkaz 
Rumunsko je koukám stejné jako naše firma, vše řeší na poslední chvíli a s celkem nezájmem o důsledky :D Každopádně myslím, že je Rumunsko na pokraji počítačové katastrofy...
Teodorescu: Rumunsko musí přejít na Linux
Petr Tv. 5. 03. 2014, 15:14:55
Odpovědět  Odkaz 
Spíše čekají na "nabídku" od Microsoftu. Asi někdo nedostal ještě všimné.

Ono na linux lze přejít, ale protože je to open source a tam se kapříky nedávají neb není z čeho moc, tak není nijak podporován.
Stačí se podívat na naše vládní garnituru.
Re: Teodorescu: Rumunsko musí přejít na Linux
Lukas 6. 03. 2014, 08:45:58
Odpovědět  Odkaz 
Otázka je, jestli se jim to vůbec vyplatí. Obecně platí, že TCO u těchto okrajových systémů se mohou vyšplhat výše než proprietární řešení, protože je téměř vždy zaplatit kvalifikovaný support. Licenční poplatky jsou jen malý zlomek celého TCO. Podle mého názoru je linux na desktopech totálně zabitý OS (ostatně toto prohlásil i tvůrce GNOME). Šanci mají jen projekty, které linux využívají, ale kde je už z principu zařízení plně podporované výrobcem a kde se neočekává zásah uživatelů (Chromebooky, Android zařízení atd). V serverech to taky není žádná sláva, což dokládají statistiky rychlého růstu podílu MS IIS.
Lukáš Jelínek Re: Re: Teodorescu: Rumunsko musí přejít na Linux
Lukáš Jelínek 6. 03. 2014, 11:53:55
Odpovědět  Odkaz 
Někde by se tu dal najít můj starší článek s analýzou TCO u různých operačních systémů. Je pravda, že náklady na licence jsou tvoří jen menší část celkových nákladů. Na druhou stranu je u proprietárního softwaru potřeba přičítat náklady na správu licencí (a také na výběr licenčních modelů - leckdy je jich k dispozici víc a s novou verzí SW se mění), ty u svobodného chybí.

Jinak tomu, co prohlásil Miguel de Icaza, bych nepřikládal moc velkou váhu. On už toho postupně prohlásil docela dost a často si protiřečil.

A co se týká serverů, tak že to "není žádná sláva", není pravda v žádném případě. IIS rychle roste jen u neaktivních serverů, tedy v podstatě u zaparkovaných domén. U aktivních serverů se situace moc nemění (Apache sice mírně klesá, ale IIS neroste), u nejvytíženějších klesají Apache i IIS (přinejmenším z hlediska vnějšího rozhraní - často se totiž nginx využívá jen jako reverzní proxy a za ním běží Apache, který je sice hlavně ve starších verzích problematicky škálovatelný, ale mnohem flexibilnější než nginx). A to se bavíme jen o webových serverech - například u těch poštovních v ČR (podle Domain Reportů CZ.NIC) meziročně výrazně posílil Postfix na úkor Exchange.
Teodorescu: Rumunsko musí přejít na Linux
Tester 6. 03. 2014, 13:36:17
Odpovědět  Odkaz 
Nejde len o TCO ale pri pouzivani softveru od nemenovanej firmy davame zarobit hlavne jednej americkej firme na licenciach, ktora sice vytvori nejake pracovne miesta aj na lokalnej urovni, ale vacsina penazi zvysuje zisky tomuto molochu a drzi ho trvalo na prednej priecke najbohatsich firiem sveta.

Inak je uzasne sledovat tu neskutocnu invenciu pri vymyslani roznych licencnych podmienok pre pouzitie produktov M$.

Pri pouziti slobodneho softveru zostane vacsina penazi na lokalnej urovni, ak projekt riesi lokalna firma, a je preto aj vacsi predpoklad, ze tieto zdroje prospeju k dalsiemu rozvoju danej krajiny.
Teodorescu: Rumunsko musí přejít na Linux
marin473 6. 03. 2014, 20:18:02
Odpovědět  Odkaz 
Rumuni mají pravdu v přechodu na Linux i v případě,že si vyberou nějakou placenou verzi tak to bude levnější a spolehlivější než Windows. Nehledě na to, že v Linuxu se většinou platí pouze speciální software a ne kdejaká nutnost, třeba správa fotek anebo kancelář. A nakonec ušetří i za hardware protože na linuxovém jádře běží i slabší HW podstatně rychleji než v oknech.
Teodorescu: Rumunsko musí přejít na Linux
Roddney 7. 03. 2014, 00:35:20
Odpovědět  Odkaz 
Zdá se, že v Rumunsku pochopili, že pro veřejnou správu je Linux a opensource mnohem vhodnější než proprietární software. Je možné, že při zavádění Linuxu se objeví nějaké náklady, ale licencovaný software je mnohonásobně dražší. Pracovní stanice s linux distribucí je prakticky neomezeně použitelná, není nutné nakupovat znovu a znovu licence na nový a novější software, protože aktualizace a upgrade těchto stanic je zdarma. Na Linux přecházejí také například ve Francii (četnictvo) nebo v Německu město Mnichov. Ale prostě v našich končinách jsou uživatelé tak ovlivněni monopolem Microsoftu, že nevidí možnost kvalitní alternativy.