přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Gtran GPC-6420 CDMA modem

Gtran GPC-6420 CDMA modem

Pakliže nemáte ve svém okolí signál EDGE, a přesto byste měli zájem o vysokorychlostní internet, je zde jiná možnost. Firma Eurotel totiž disponuje sítí v pásmu 450 MHz, které se dříve využívalo pro mobilní telefony. S nástupem moderní technologie GSM však byla tato síť postupně méně a méně používána, a tak se firma rozhodla využít ji pro datové přenosy.


V současné době tuto službu nabízí pouze společnost Eurotel a k dispozici je hned několik tarifů začínajících na ceně 799,- Kč měsíčně bez DPH. Ke službě si musíte zakoupit právě modem Gtran, jiný v nabídce zatím není.

V balené najdete vlastní externí modem, který se připojuje pomocí USB rozhraní, nabíjecí baterii, přídavnou anténu se stojanem, CD s ovladačem pro Windows a manuály. Instalace je triviální a spočívá ve vložení baterie, připojení adaptéru a připojení do portu USB. Linux modem rozpozná jako standardní sériový modem, stačí tedy nakonfigurovat ppp démon. Velmi pěkný návod najdete na serveru www.LinuxSoft.cz, přímý odkaz uvádím v sekci Odkazy.

Modem pracoval bez jakýchkoli výpadků a po dobu celodenního testování fungoval bez externí antény. V centru stotisícového města dosahoval odezvy (ping) asi 200 ms, rychlost stahování se pohybovala kolem 20 KB/s. Hráči akčních FPS her typu Counter-Strike si tedy mohou oddechnout – modem pro ně vhodný není. Stovky e-mailů s ním však z Linuxu denně v pohodě odešlete. Testování jsem provedl na stahování ISO obrazu nového Debianu, o kterém jste si mohli přečíst v minulém čísle.

Modem má teoretickou rychlost downloadu 800 kb/s (tedy 100 KB/s), typicky se ale rychlost pohybuje okolo 240 až 250 kb/s (podle serveru cdma.cz). Mně se však podařilo dosáhnout jen asi 160 kb/s, což je důsledek jednoho nepříjemného faktu – současná verze linuxového jádra si s modemem nerozumí nejlépe, a proto lze v systému Windows s originálním ovladačem dosáhnout vyšší rychlosti.

Jedná se o přímou konkurenci technologii EDGE/GPRS. Mezi výhody bych zařadil vlastní baterii s výdrží 2-4 hodiny a externí anténu, která je součástí dodávky. Nevýhodou je nižší rychlost pod Linuxem, která však doufám bude brzy odstraněna.

Specifikace: technologie CDMA2000 1xEVDO, 450 MHZ, pásmo třídy 5, 800 kb/s pro příjem dat a 153,6 kb/s při odesílání dat, LCD displej, USB 1.1/2.0. Problém o něco nižší rychlosti v Linuxu je nepříjemný. Existují různá (neúplná) řešení v podobě záplat do jádra, které více či méně rychlost zvýší. Byla dokonce vypsána soutěž: kdo napíše funkční ovladač pro Linux pod otevřenou licencí GNU GPL, získá přes 16 tisíc korun. Peníze věnovali jednotlivci i firmy (včetně QCM, s.r.o.), ale nikdo zatím nebyl úspěšný a nesplnil všechny požadavky soutěže.

Zapůjčil: Eurotel Praha, spol. s r.o.

Nahoru

Odkazy

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Svatopluk Vít

Svatopluk Vít

Narodil se v Karviné, momentálně je však trvale usazen v Praze. Pracuje na pozici technologického konzultanta pro firmu zabývající se elektronickou komunikací obchodních partnerů. V rámci svých pracovních povinností je často nucen navrhovat rozličná řešení založená na firemních produktech a spolupracující s všemožnými komerčními i opensource nástroji. Je hrdým uživatelem Linuxu a rád prosazuje alternativní řešení do praxe. Ve volném čase poslouchá dobrou hudbu nebo pomáhá kamarádům s provozem webových stránek. A kloubí svůj život s manželkou a dvěma již školou povinnými dcerami.


  • Distribuce: Zorin OS
  • Grafické prostředí: GNOME