přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak na kočičího vetřelce?

Jak na kočičího vetřelce?

kocka.jpg

Titulek by mohl být zavádějící – nebudeme mluvit o počítačových hrách. Chtěl bych vám představit výsledky netradičního testu. Myslím si, že řada čtenářů bude mít podobné těžkosti i se svými členy domácnosti. Ke své práci potřebujete klid, a ten je soustavně narušován domácími mazlíčky. Jste-li chováni kočkou, čtěte dál, mám pro vás zajímavé tipy.


Uživatelský test kočkou

I my počítačníci jsme tvorové útlocitní a řada z nás doma přebývá s domácím mazlíčkem. Po mnoha hodinách prožitých na internetu a strávených čtením diskuzí, zda domácí zvíře ano a případně jaké, jsme se se ženou shodli na tom, že si pořídíme kočku. V našem případě jsme se rozhodli pro britskou modrou. Chtěli jsme rodokmen, a tak u nás před nějakou dobou skončila Barbie, domácky zvaná Bára.

Plemeno britských modrých koček je známo svou klidnou povahou, a proto jsme si ji zvolili za svého společníka. Pokud se o nich chcete dozvědět něco více, zkuste odkaz Britská krátkosrstá kočka.

Jako majitel kočky mohu srovnávat její charakter s celkem dvěma psy, kteří byli součástí naší domácnosti, když jsem bydlel u rodičů. Jednalo se o dva malé knírače, ke kterým jsem si vytvořil vřelý vztah. Jak však začnete pracovat, nemáte na psa tolik času (venčení) a víte, že by to bylo oboustranné trápení. Pak je pro vás kočka naprosto geniálním zvířetem. Nevyžaduje tolik péče a nevadí jí, když ráno zmizíte a večer se vrátíte, spíše naopak. Srovnáme-li charakter kočky a psa, dostaneme se k zásadním rozdílům. Pánem domácnosti si sice můžete přát být vy, ale obvykle to tak není. To kočka určuje, kdo bude sedět na gauči. Kočka také rozhoduje o tom, zda ji budete hladit, či ne. Je to zvíře velmi ušlechtilé a jen tak něco si nenechá líbit.

Život s kočkou je opravdu nádherný, protože venčit se chodí sama do připraveného „pískoviště“, a většinu dne je někde zalezlá a spí. K večeru ožívá a dokáže si hrát se spoustou věcí, což jí obvykle vydrží do brzkých ranních hodin. Někdy se ani nestačíte divit, kde vaše kočka vyšťárala vaši dávno ztracenou minci či víčko od PET lahve a jak to či ono dokáže dělat kravál, když se to správně postrkuje po dlažbě.

To byl jen drobný úvod, abyste věděli co čekat. Majitelé koček se v mém popisu určitě poznali. K napsání tohoto článku mne však donutila tato skutečnost:

Obrázek:  01.jpg

Kočka ležící na notebooku

I když žádný notebook nemáte, stejně ještě nemáte vyhráno. Může se stát toto:

Obrázek:  02.jpg

Foto kočky číhající na myš

Pokud jste se stali obětí stejné zákulisní hry, měl bych pro vás netradiční test. Rozhodl jsem se, že se pokusím nalézt jednoznačně nejspolehlivější způsob, jak kočku odlákat a odradit od podobného chování. Stačí ji prostě vhodně zabavit. V dalším textu tedy najdete způsoby, jak odlákat kočku a jak to řeším já.

Chlupatá myška

Dříve jsme nakupovali žrádlo pro kočku v jednom internetovém obchodě a jako pozornost k objednávce nám ji vždy přikládali. Jedná se o lákadlo, které je velmi levné. Jeho nespornou výhodou je, že kočku zabaví, vyžaduje však z vaší strany nějakou činnost, tj. popostrkování po zemi a vytváření iluze, že je živá. Obvykle to představuje nutnost zaměstnat i jiné členy domácnosti, protože jeden pracuje a druhý baví.

Obrázek:  03.jpg

Chlupatá myška

Ale i zde má IT řešení – mikročipová myška Trixie. Při doteku vrní a vydává zvuky, což kočku velmi baví a pak se nestačíte divit, jak s ní pobíhá po bytě a zabaví se sama. Tudíž tím tato hračka eliminuje nutnost druhé spolupracující osoby. Je zde také nebezpečí, že se vám na myšky vrhne vaše malá dcera. A taková myška se báječně žužlá a „šéruje“ s kočičkou.

Výhody – levné (obyčejná myška cca 10 Kč, mikročipová cca 65 Kč)
Nevýhody – dle modelu nutnost obsluhy operátorem

Sisalový míček či jiné hračky ze sisalu

Sisal je přírodní materiál, který je na omak velmi hrubý a kočku provokující. Velmi oblíbený je sisalový míček, který chrastí. Stačí jej hodit proti kočce a ta mu ihned podlehne. Prohání jej ze strany na stranu, tu vám spadne do klína, tu zapadne pod skříň, ale je obvykle veliká zábava jej tlapkou vyšťourávat. Také se dají sehnat sisalové myšky či škrabadla, která také velmi lákají. Existují i varianty s kuličkami uvnitř, které chrastí a to samozřejmě ještě provokuje k tomu mít míček neustále v pohybu.

Obrázek:  04.jpg

Sisalový míček

Výhody – levné (desítky korun, dle velikosti a provedení)
Nevýhody – když na sisal stoupnete, není to příjemné

Rozprašovač

Když nemůžete použít lákadlo, zkuste to opačně, tedy zastrašováním. Stačí k tomu obyčejný rozprašovač s vodou. Ve chvíli, kdy potřebujete kočku odněkud vystrnadit, je to skvělá zbraň. Namíříte a stisknete, objeví se proud vody. Kočka mizí, ale moc si nepomůžete, dcera je poblíž a je to pro ni opravdu skvělá zábava. Naštěstí odstranit dceru z dosahu je poměrně jednoduché. Zároveň má tento nástroj výhodu v tom, že se jej kočka bojí neustále, i když jinak má k vodě vztah kladný. Ta naše například pravidelně navštěvuje koupelnu v době, kdy se někdo sprchuje a nechá se mokrou rukou i pohladit.

Obrázek:  05.jpg

Luxusní nerezový rozprašovač

Výhody – levné a účinné
Nevýhody – Nelze používat na kočku ležící přímo na počítači, hrozí prosáknutí vody do elektroniky

Pštrosí péro

Dá se také koupit zajímavá hračka, která má podobu hůlky zakončené uvázaným pírkem či jiným ozdobným chmýřím. Stačí hůlkou trochu zahýbat a pozornost kočky získáte celkem jednoduše. Nevýhodou je, že pokud kočka pírko „uloví“, velmi snadno jej zlikviduje. Musíte být mrštní.

Obrázek:  06.jpg

Pštrosí péro

Výhody – levné a jednoduše udržovatelné (desítky korun)
Nevýhody – musíte dávat pozor, jestli kočka pírko nesežrala

Dveře špajzu případně ledničky

U nás to funguje tak, že pokud se chystá kočce jídlo, jdeme do výsuvného špajzu. Jeho otevření vydává specifický zvuk. Kočka jej samozřejmě dokáže rozeznat odkudkoliv a kdykoliv. Ihned po otevření už se vám otírá o nohy. Od kamarádů také vím, že podobně to funguje i s dveřmi ledničky, což ovšem není náš případ.

Při večerním uspávání dcery se kočka nastěhuje do jejího pokoje a jediný způsob, jak ji dostat pryč, je špajz. U počítače to funguje také velmi dobře.

Obrázek:  07.jpg

Dveře špajzu, tedy vestavné skříně

Výhody – funguje vždy
Nevýhoda – toto řešení není přenosné

Kuličky z maltózy

Tato velmi nenápadná hračka je velmi účinná. Tím, že má malou velikost a sáček snadno strčíte do kapsy, dosti často jej využívám. Pokaždé, když naše kočka vidí kuličku, je skoro jisté, že na několik desítek minut je o zábavu postaráno. Kočka lítá po bytě a prohání ji z kouta do kouta. Kulička je ovšem malá a je tu nebezpečí pozření malou dcerou. Jinak je toto lákadlo ideální. Pokud po nějaké době odsunete nábytek, zjistíte, že máte za gaučem asi tak 16 růžových, 7 zelených, 4 modré a 18 žlutých kuliček.

Výhody – snadno se skladuje a přenáší
Nevýhody – pozor u malých dětí

Látkový pytlíček s catnipem

Kočkomilové asi znají rostlinu pojmenovanou Šanta kočičí, též zvanou catnip. Je to rostlinka, která se prodává jako sušená a pro kočku je velmi přitažlivá svou vůní. Pokud ji dáte do látkového pytlíčku, který pohodíte dostatečně daleko od místa, kde nechcete, aby se kočka vyskytovala, budete mít klid. Funguje to dobře a na jakoukoliv kočku. Dceru to neláká, protože to nijak výrazně nevoní.

Účinky Šanty kočičí jsou opravdu zajímavé a snadno pozorovatelné. O Šantě kočičí si můžete přečíst samozřejmě ve Wikipedii.

Výhody – jednoduchá dostupnost a skladovatelnost
Nevýhody – žádné jsem nenašel

Kočka, dcera, pes

Kočku jsme si pořídili ještě dávno před narozením dcery. Byla to tedy jakási generálka. Dcera zatím ještě nemá úplně ničitelské tendence (a těm se budeme věnovat v dalším článku). Ale dokonale nás připravila na možné problémy. Pokud to shrnu, tak určitě je účinné otevírat špajz a házet kuličky z maltózy. Pokud chcete aktivní zábavu, použijte pírko a myšky. Pokud se chcete kochat kočkou, která si hraje, použijte catnip nebo sisal.

Prostě pro každého něco. Pak je u jedna opravdu drsná metoda – rodiče. Tedy konkrétněji jejich pes. Když přijedou na návštěvu, chová se kočka jaksi obezřetně. Když se viděli poprvé, jasně mu drápem do čenichu naznačila, že se ho nebojí, jistý odstup však udržuje a vzájemně se respektují. A samozřejmě, že ji choutky na sezení na klávesnici přejdou. Konec neustále vybitým bateriím v bezdrátové klávesnici!

V diskuzi uvítám další tipy na to, jak svou kočku ovládáte vy. Nebo přece jen ovládá Ona vás?

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Jak na kočičího vetřelce?
Kamil Páral 1. 04. 2008, 00:21:46
Odpovědět  Odkaz 
moc pěkný :o)
Milan Kozák Jak na kočičího vetřelce?
Milan Kozák 1. 04. 2008, 11:29:05
Odpovědět  Odkaz 
Hi, koukam, ze je to vsude stejne :-)
Muj Kocour miloval Gentoo - hlavne kdyz jsem kompiloval. Ze zadu notebooku na nej sel teply vzduch od procesoru a to mu vyhovovalo.

http://hodza.net/wp-content/files/kerrick_notebook.jpg

Kocku jsem bohuzel lehani na klavesnici neodnaucil, ale staci zapnout vysavac, nebo zasustit s kocici kapsickou, ktera je plna stavnateho masa a mam po problemu.
Jirka Vrba Re:Jak na kočičího vetřelce?
baf 1. 04. 2008, 19:41:34
Odpovědět  Odkaz 
Tak to nas kocour preferuje Windows XP. Kdyz system startuje, tak ukazatel stavu poletuje zleva doprava. Sice z toho clovek nepozna jak je daleko, ale kocour to miluje.

Jinak taky britsky modry s notebookem IBM.
http://kocourek-edgar.blogspot.com/
Jak na kočičího vetřelce?
jik 2. 04. 2008, 08:41:24
Odpovědět  Odkaz 
Měli jsme kočku a psa a byla to zajímavá symbióza. Chodili spolu na myši na pole, vzájemně si probírali kožich, spali spolu. A jednou šel okolo vlčák zrovna, když kočka šla přes ulici - začal vrčet, kočka se jenom ohlédla, mrskla ocasem - a vlčák úplně a ihned zvadl.
Teď sice kočku nemáme, ale navrhuji ještě jednu metodu: dát si ji na krk. A je to zároveň s akupunkturou...
Jak na kočičího vetřelce?
merlin111 3. 04. 2008, 23:25:08
Odpovědět  Odkaz 
Chlupatá myška má bohužel tu nevýhodu, že jí kočka po nějakém čase prostě sežere i s papírovými vnitřnostmi :-(((
Jak na kočičího vetřelce?
Xaint 8. 04. 2008, 09:54:27
Odpovědět  Odkaz 
Ja mam potkana, a to je pro me idealni zvire. Nerozkazuje vam jako kocka, hrozne rad se tuli, je nenarocny na jidlo, muze vam spat za trickem ci na rameni (kdyz mam treba hraci odpoledne, tak mi spi za trickem na brise, protoze vi, ze se Dvounozec urcite nasledujicih par hodin nebude hybat :-D), da se zavrit, da se prenest v male prepravce, narozdil od kocky se da vycvicit a pribehne nazamlaskani...
Co se tyce polehavani u teplych vydechu od pocitace - potkan to take rad :-)

Kocky znam, a nechapu, proc jsou z nich vsichni tak vypleskli. To, ze kocka vas ma rada jen tehdy, pokud z vas neco kapne, to, ze vas s radosti zrani drapama, to, ze ona je ten kdo vladne a lidi se ochotne podrizuji a jeste tomu rikaji "kocka ma charakter", to, ze kocce na vas vlastne nezalezi... nechapu, fakt nechapu.
Nevyhoda potkana - VELKA nevyhoda. Potkan je hlodavec. Rad hloda. Kolikrat se mi stalo, ze mi prestaly hrat repraky, poslouchat mys nebo podobne radosti a pri pohledu pod stul vystrelilo od kabelu cosi sediveho smerem pod postel (potkan vi, ze neco provedl, chytra potvurka).

Moje potkanice umela instalovat drivery. Vlozil jsem cedecko od zakladni desky, autorun se spustil, mys skocila na klavesnici - a uz se mi tam sypaly ovladace na zvukarnu. (rada slapala na alt zadni pacickou a pak snadno predni pacickou udelala klavesovou zkratku)
Moje potkanice umela hrat hry. Nejlepe ji sel Mechcommander, kdy mi dokazala klavesovymi zkratkami pri prebehnuti po klavesnici seslat doprostred mych jednotek airstrike. (nasledne utekla, protoze se vydesila meho neartikulovaneho revu a pritelkyne ji pak musela dlouho utesovat a vysvetlovat, ze takhle se to nehraje)...

Potkan rulez :-)
(osobni nazor)
Vlastimil Ott Re:Jak na kočičího vetřelce?
Vlastimil Ott 8. 04. 2008, 10:29:16
Odpovědět  Odkaz 
rada slapala na alt zadni pacickou a pak snadno predni pacickou udelala klavesovou zkratku

ROFL :-D :-D :-D :-D :-D
Re:Re:Jak na kočičího vetřelce?
Xaint 8. 04. 2008, 10:38:59
Odpovědět  Odkaz 
abych to upresnil, byla to samozrejme nahoda. Na alt se slapalo dobre, protoze klavesnice byla v mistech, kde se dalo seskocit z hromadky cedecek - a vetsinou prave na alt.
Stokrat mi prebehla pres klavesnici a stokrat se nic nestalo, ale vyjimecne doslo k zajimavym jahodam, jako treba instalace driveru, nebo neco podobneho.
potkanice samozrejme nevedela klavesove zkratky a nechapala instalaci driveru.
Jak na kočičího vetřelce?
Matěj PRousek 6. 05. 2008, 14:44:58
Odpovědět  Odkaz 
smrdíte
Jak na kočičího vetřelce?
Alena 25. 05. 2008, 14:40:33
Odpovědět  Odkaz 
Každé domácí zvířátko pokud je milováno, je pro majitele tím nejlepším kamarádem. Měla jsem pejskovou - hnědou pudlici a život s ní byl nezapomenutelný,a ačkoliv odešla do psího nebe,navždy zůstane v mém srdci.Nyní mám kočičí mourku - klasickou Micku s dlouhatánskými fousky,ostrými drápky a mandlovýma očima,kterými "mluví" tak dokonale až někdy mrazí. Nejoblíbenějším místem pro lenošení je monitor zapnutého pc, za prvé tam sálá teplý vzduch, za druhé má svou paničku na dohled. O tom, že sdílíme společné lože nelze pochybovat, večer ulehám vedle spící kočky na polštář a obě schoulené do klubíčka opět usínáme. Jste-li chováni doma kočkou, nikdy nejdete a nejste sami na WC...Věřte, že vítání kočkou je podobné jako psí, až na ty loužičky a štěkot...:o))
Jak na kočičího vetřelce?
Wrána 27. 05. 2008, 16:50:15
Odpovědět  Odkaz 
Taky mam britskou modrou.. teda kocoura a klávesnice je jeho hobby, trochu sem pátral kde by se dala splasit ta IT myška ale nebyl sem úspěšnej.. mohli byste mi poradit nejakej obchod kde jí spolehlivě dostanu?? Dík moc
Re:Jak na kočičího vetřelce?
Svatopluk Vít 4. 06. 2008, 16:20:14
Odpovědět  Odkaz 
Zkuste do Googlu zadat "trixie-mikrocipova-mys-se-zvukem-7-cm", tam ji mají.
Re:Re:Jak na kočičího vetřelce?
Wrána 10. 06. 2008, 23:33:34
Odpovědět  Odkaz 
Díky moc
Jak na kočičího vetřelce?
Alama 28. 10. 2008, 22:40:23
Odpovědět  Odkaz 
Můžu vřele doporučit: hodte kočice LÍSKOVÝ OŘÍŠEK a uvidíte. Rodičů kočka se ho naučla aportovat. Naše číča si s ním hraje a líta po bytě a co víc?....také aportuje :D Vylíta se a máte chviličku volno. Vážne stačí oříšek a nejlépe parkety .)
Jak na kočičího vetřelce?
milosko 10. 01. 2009, 08:50:15
Odpovědět  Odkaz 
dobre
Patrick Fruhauf Jak na kočičího vetřelce?
karel kudrna 13. 04. 2009, 22:36:08
Odpovědět  Odkaz 
tak tohle jsem neznal, všechno to vyzkouším, díky
Jak na kočičího vetřelce?
m 30. 04. 2009, 11:07:21
Odpovědět  Odkaz 
zajímavé je moji že kočku mnohem víc baví běžné věci které v domácnosti najdete jako víčko atd. než kupované kočičí hračky jako kuličky, míčky myšky atd ...

I kdyz uz dostala ruznych hracek nepocitane, plno z nich uplne ignoruje a její nejoblibenejsi (a vzdy spolehlive fungujici) zustavaji uz dlouho dve veci: "uchošťoura" a brčko :))))

schvalne zkuste tu uchoštouru ... nebudete chapat co s tim vsechno dokaze :)) vyhazuje si ji packama do vzduchu nebo s tim toci jako mazoretka :))) a samozrejme ji nahani po celem byte coz vetsinou skonci pod skrini ci posteli :)) jeste vtipnejsi je kdyz treba sledujem TV a najednou okolo probehne kocka s uchostourou v hube - vypada jako kdyz ma cigaro :))) a nekam dulezite s ní běží :))) no sranda.
rionka Jak na kočičího vetřelce?
rionka 1. 11. 2010, 00:31:43
Odpovědět  Odkaz 
kocour u nasich miluje cokoli privazane na spagate. a taky velmi rada hodi po podlaze svetylko z laseroveho ukazovatka :)

vtipny clanek!
rionka Jak na kočičího vetřelce?
rionka 1. 11. 2010, 00:31:53
Odpovědět  Odkaz 
kocour u nasich miluje cokoli privazane na spagate. a taky velmi rad hodi po podlaze svetylko z laseroveho ukazovatka :)

vtipny clanek!

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Svatopluk Vít

Svatopluk Vít

Narodil se v Karviné, momentálně je však trvale usazen v Praze. Pracuje na pozici technologického konzultanta pro firmu zabývající se elektronickou komunikací obchodních partnerů. V rámci svých pracovních povinností je často nucen navrhovat rozličná řešení založená na firemních produktech a spolupracující s všemožnými komerčními i opensource nástroji. Je hrdým uživatelem Linuxu a rád prosazuje alternativní řešení do praxe. Ve volném čase poslouchá dobrou hudbu nebo pomáhá kamarádům s provozem webových stránek. A kloubí svůj život s manželkou a dvěma již školou povinnými dcerami.


  • Distribuce: Zorin OS
  • Grafické prostředí: GNOME


Tagy