přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak vypalovat CD a DVD

Jak vypalovat CD a DVD

Ukážeme vám, jak si uložíte data z pevného disku na CD nebo DVD. K uložení neboli jak se lidově říká vypálení, použijete výtečný program K3b, který se svými možnostmi a intuitivností blíží známému programu Nero. Jan Jaroš.


1.

Po spuštění programu K3b uvidíte hlavní okno aplikace, jež je horizontálně rozděleno na dvě části. Horní část zůstává stále stejná a slouží k výběru konkrétních dat z pevného disku, která budete vypalovat. Spodní část pak slouží k volbě činností ohledně samotného vypalování a bude se měnit v závislosti na prováděné činnosti.

Image

2.

V dolní části okna si kliknutím myši na ikonu vyberte požadovanou činnost. Pro uložení dat na CD vyberte ikonu Nový datový CD projekt. Dále v textu budeme pokračovat tímto krokem. Pro uložení dat na DVD si zvolte ikonu Nový datový DVD projekt. Činnost v tomto kroku bude prakticky stejná jako při ukládání dat na CD. Pokud vám ve spodní části bude některá z požadovaných možností chybět, můžete si ji přidat. Přidání nabídky provedete tak, že stisknete pravé tlačítko myši v dolní části a vyberete si volbu, kterou chcete přidat.

Image

3.

Kliknutím na ikonu Nový datový CD projekt se vám spodní část formuláře změnila na bílou plochu, kam si velmi jednoduchým způsobem přidáte soubory, které chcete na CD vypálit. Pro výběr souboru použijte adresářový strom, který je umístěn v levé horní části formuláře. Adresářový strom vám umožní pohybovat se mezi složkami. Soubory a další složky se pak zobrazují vpravo. Pokud budete chtít nějaký soubor nebo složku přidat, stiskněte na něm levé tlačítko myši a za stálého držení ho přetáhněte do dolní části.

V případě, že chcete přetáhnout více složek, můžete si pomoci klávesou [Ctrl]. Pokud ji držíte a klikáte levým tlačítkem myši na určité složky, dochází k jejich označení a pak je můžete přesunout opět táhnutím do spodní části. Toto zopakujte s každým souborem nebo složkou, kterou chcete vypálit. Dole můžete sledovat zelený pruh, který ukazuje, jak velkou část CD nebo DVD jste již zaplnili.

Image

4.

Nyní, pokud jste již přetáhli vše, co jste vypálit chtěli, stiskněte tlačítko Vypálit. Otevře se okno Datový projekt - K3b, v němž opět stiskněte tlačítko Vypálit. Z voleb na formuláři není pro běžné používání potřeba nic měnit. Snad jen rychlost vypalování, pokud z jakéhokoliv důvodu potřebujete vypalovat pomaleji. A v záložce Popis svazku si můžete změnit jméno celého disku, který vypalujete.

Image

5.

Po stisku tlačítka Vypálit se otevře okno, které vás bude informovat o průběhu vypalování. Po dosažení 100 % a zapsání posledních dat na disk se vysune mechanika. Poté už jen stačí kliknout na Zavřít.

Image

Pokud si již nepřejete vypálit nic dalšího, můžete program ukončit pomocí křížku vpravo nahoře. Nyní už vás jen čeká dotaz, zda chcete projekt uložit, nebo ne. Většinou je uložení zbytečné, takže s klidným srdcem klikněte na Zahodit a můžete si být jisti, že příště vás již u vypalování snad nic nepřekvapí.

Nahoru

Příspěvky

Re: Jak vypalovat CD a DVD
5. 03. 2007, 08:48:12
Odpovědět  Odkaz 
Hmm, ale jak na DVD-RAM? Tak aby bylo čitelné nejen v Linuxu. Který K3b neumí vypálit...
Re: Jak vypalovat CD a DVD
5. 03. 2007, 15:45:55
Odpovědět  Odkaz 
Na to nepotřebuješ žádnej vypalovací program,stačí když si ho (ideálně) naformátuješ na fat32 a můžeš na něj zapisovat třeba v nautilovi,nebo co používáš. Pokud ti zápis nepude,je to asi tím,že nemáš právo zapisovat do složky kam je DVD-RAM připojený,tak si to buď připoj do HOME,nebo tam zapisuj jako root ( sudo nautilus /media/dvd-ram ) ...já mám ubuntu,nevim co máš ty za systém.
Re: Jak vypalovat CD a DVD
6. 03. 2007, 07:23:14
Odpovědět  Odkaz 
Mám taky Ubuntu, cca měsíc (předtím suse). Ano přimountování a kopírování je snadné, problém je v tom, že ve winxp jsem to vůbec nenačetl (mechanika, která umí i na DVD-RAM zapisovat, ale protože je to nový stroj tak jsem tam ještě nezprovoznil utility pro dvd-ram formátování - služební stroj).
Zminuješ formátování, jak zformátovat DVD-RAM pod linuxem? Já jsem na formátování zatím raději vždy použil win nebo popř. dvd-rekordér. Takže pořádně nevím jak ten byl naformátovan. Ale v linuxu na něj vždy šlo zapisovat/mazat/číst, ale jen na mé mašině (nikdo s linuxem bohužel nemá dvd-ram mechaniku)
PS: klidně použij i můj email.
Re: Jak vypalovat CD a DVD
21. 05. 2007, 19:11:33
Odpovědět  Odkaz 
Neví někdo jak udělat, aby šlo v linuxu spusit microsoft internet explorer, nebo jak jinak se připojit na stránky komerční banky asi je problém s java...
Díky
Jak vypalovat CD a DVDs Wind.Visty
petr 9. 07. 2007, 16:26:53
Odpovědět  Odkaz 
Mam teprve měsíc počítač a chtěl bych instrukce jak na to?
Vlastimil Ott Pomoc v jednom komentáři?
Vlastimil Ott 10. 07. 2007, 09:26:28
Odpovědět  Odkaz 
Obávám se, že jeden komentář vám nepomůže... Trénink, zkoušejte, "hrajte si" s tím - a tím nemyslím hry.
Jak vypalovat CD a DVD
gfd 6. 11. 2007, 14:48:55
Odpovědět  Odkaz 
jak vipálit hru když má víc mb než je na cédé
Vlastimil Ott Re:Jak vypalovat CD a DVD
Vlastimil Ott 6. 11. 2007, 15:27:00
Odpovědět  Odkaz 
No, půjde to dost blbě. Jak naliješ litr vody do půllitrové sklenice?
Re:Jak vypalovat CD a DVD
bibri 7. 11. 2007, 00:40:24
Odpovědět  Odkaz 
Znám jednoho inženýra, ten by to určitě zvládl :)
dotaz
mirek 1. 11. 2009, 00:26:55
Odpovědět  Odkaz 
mam dotaz stahl sem si filmi pres AVI ale ted nevim jak je prepalit na dvd.muete me nekdo poradit dekuji.
Jak vypalovat CD a DVD
Nevím 14. 05. 2008, 19:33:09
Odpovědět  Odkaz 
jak přelovat na cd písničky?
Jak vypalovat CD a DVD
kokolka100 1. 03. 2009, 20:59:46
Odpovědět  Odkaz 
chci se zeptat stahla jsem si film ale ma priponu avi co mam udelat me to nejde vypalit kdyz nemam spravnou priponu prosim napiste kokolka100@seznam.cz :)
Jak vypalovat CD a DVD
katka 8. 06. 2009, 10:28:50
Odpovědět  Odkaz 
prosim vas, nevíte nekdo jak vypalovat v torrentech??dekuju predem za odpoved
Vlastimil Ott Re:Jak vypalovat CD a DVD
Vlastimil Ott 8. 06. 2009, 10:52:41
Odpovědět  Odkaz 
Nerozumím otázce, můžeš napsat, čeho chceš dosáhnout? Soubory s torrentem jsou běžné soubory, akorát nevím, jaký smysl má jejich vypalování. Napiš prosím víc.
Jak vypalovat CD a DVD
Oli 18. 01. 2010, 17:42:14
Odpovědět  Odkaz 
Chci se zeptat,proc mi nejdou pustit vypalena dvd na domacim kinu,kde je zadrhel?diky
Jak vypalovat CD a DVD
Miky 7. 01. 2012, 19:39:51
Odpovědět  Odkaz 
Co dělat když: vypaluji CD pak se to prestane v půlce vypalovat a vyhodí to CD ven ...na CD je vidět že je tam něco zapsaný ale když se to dá do počítače tak to píše že je CD prázdné ...takhle už mám zničený 3 CD,pokaždé zkoušený v jiném vypalovacím programu

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz