přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Adobe už nenabízí Reader pro Linux

Adobe už nenabízí Reader pro Linux

Adobe Reader

Firma Adobe odstranila ze svého webu odkaz na stažení programu Adobe Reader pro Linux. Na FTP serveru ale zatím zůstává, takže odkazy odjinud fungují.


Program Adobe Reader (dříve známý jako Acrobat Reader) k prohlížení dokumentů ve formátu PDF byl delší dobu vyvíjen nejen pro Microsoft Windows a Apple Mac OS X (a později i pro Android), ale také pro Linux. To však skončilo s verzí 10, která už pro Linux k dispozici nebyla; poslední linuxovou verzí byla řada 9.5, jejíž aktualizace skončila v květnu 2013.

Nyní firma Adobe zcela vyřadila Linux z nabídky systémů při výběru ke stažení. Znamená to, že běžnou cestou už si Reader nestáhnete. Na FTP serveru firmy však instalační balíčky zatím zůstávají, proto kdo by si je chtěl stáhnout, může využít některý z odkazů mířících z cizích webů.

Pro prohlížení dokumentů PDF lze v Linuxu použít řadu jiných programů, například Okular, Evince nebo Xournal. Existuje také multiplatformní (webová – javascriptová) implementace prohlížeče nazvaná PDF.js, která je kromě jiného zabudována do webového prohlížeče Mozilla Firefox (od verze 15; od verze 19 je implicitně zapnutá).

Nahoru

Příspěvky

Adobe už nenabízí Reader pro Linux
Inkayacu 3. 10. 2014, 09:21:33
Odpovědět  Odkaz 
Jako by ten oficiální ještě někdo používal..A jdou do háje, trapáci z adobe.
Re: Adobe už nenabízí Reader pro Linux
mm 3. 10. 2014, 12:26:29
Odpovědět  Odkaz 
To je velmi hloupý výkřik.
Žádná z alternativ neumí plnohodnotně formuláře ani el. podpisy.
Naštěstí PDF-Xchange funguje pod wine velmi dobře.
Adobe už nenabízí Reader pro Linux
jenicek 3. 10. 2014, 09:27:31
Odpovědět  Odkaz 
A umí nějakej jinej reader než od Adobe ověřovat podpisy?
Re: Adobe už nenabízí Reader pro Linux
sneakattack 3. 10. 2014, 09:41:12
Odpovědět  Odkaz 
Žádná jiná čtečka PDF neumí elektronické podpisy a PDF formuláře. Tolik k Linuxu v počítačích na úřadech.
Re: Re: Adobe už nenabízí Reader pro Linux
IT snek 4. 10. 2014, 19:43:46
Odpovědět  Odkaz 
Trochu mi uniká jaká je souvislost s elektronickými podpisy u PDF a PDF formuláře s nasazením linuxu na úřadech? Doporučuji zjistit si jak je nasazován a používán (nejen) linuxový desktop na úřadech dnes a jak uživatelé počítač na úřadech používají. Stručně neovlivní nijak dramaticky to současné nasazení ani to budoucí. :o)
Re: Re: Re: Adobe už nenabízí Reader pro Linux
sneakattack 4. 10. 2014, 20:43:24
Odpovědět  Odkaz 
Už dneska má každý úředník svou datovou schránku a svůj elektronický podpis. A musí být schopný otevřít všechny dokumenty, které mu DS přijdou. Když na např. OSSZ pošlu elektronicky podepsané PDF (což ze zákona v některých případech dokonce musím), a celá OSSZ pojede na Linuxu, tak si to půjdou nechat vytisknout na poštu? Chybějící plně funkční alternativa za Adobe Reader (zvlášť, co se práce s podepsanými dokumenty týče) bude v tomhle dost chybět, to nijak okecat nejde. Už to, že neexistuje aktualizovaná varianta (= potenciální bezpečnostní riziko) je problém, který nasazování Linuxu na úřadech také slušně ublíží.

Nejsmutnější ale je, že PDF je otevřený standard, stejně tak dokumentace k podpisování/certifikaci i formulářům, ale plně funkční open source alternativa stále jaksi neexistuje. Existují jen placené SW, které ale stojí skoro tolik, co OEM Windows.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Adobe už nenabízí Reader pro Linux
Lukáš Jelínek 4. 10. 2014, 21:44:58
Odpovědět  Odkaz 
U dokumentů doručených prostřednictvím ISDS už podpis není potřeba (a tudíž není ani potřeba ho ověřovat), protože je nahrazen právě tímto doručením. To samozřejmě neznamená, že nemusí být potřeba občas elektronický podpis ověřit, protože může podepsaný dokument přijít třeba e-mailem.

Jinak co se týká podepisování PDF, na něj existuje celá řada nástrojů, například PortableSigner, DigiSigner nebo JSignPdf (poslední jmenovaný funguje i jako plugin do OpenOffice). LibreOffice sice má vestavěné podepisování PDF, je ale rozbité (podpis často nelze ověřit). Čili na této straně je situace poměrně dobrá.

S ověřením podpisu je to ovšem horší. Asi jediným nástrojem je PortableNotary, jehož uživatelská přívětivost je velmi bídná a běžný uživatel ho pravděpodobně nerozchodí.
Adobe už nenabízí Reader pro Linux
lix 6. 10. 2014, 13:44:29
Odpovědět  Odkaz 
Podla mna teraz pomoze crowdfounding. Treba nazbierat peniaze na opensource implementaciu fungujucu pod kazdym vyznamnym OS (Linux, Mac, Win, Android). Ja sa rad pripojim a podporim dobru vec.
Lukáš Jelínek Re: Adobe už nenabízí Reader pro Linux
Lukáš Jelínek 6. 10. 2014, 15:17:49
Odpovědět  Odkaz 
"Je třeba udělat..." Takhle to nefunguje. Jdu a udělám.
Re: Re: Adobe už nenabízí Reader pro Linux
lix 7. 10. 2014, 00:46:30
Odpovědět  Odkaz 
Ale ja to neurobim pretoze nemam moznosti take nieco naimplementovat a tak by crowdfuounding z mojej strany bol iba podvod.
V tomto pripade musia zasiahnut autority a vyzvat firmy k predlozeniu ponuk a od toho ste tu vy ako ludia, ktory maju tie autority vyzvat. Osobne si ale myslim, ze to dlho trvat nebude lebo bez kvalitneho nastroja na pracu s PDF sa linux neda seriozne pouzivat.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Adobe už nenabízí Reader pro Linux
Lukáš Jelínek 7. 10. 2014, 01:49:54
Odpovědět  Odkaz 
On je problém, že toho, co "by to chtělo vytvořit", je strašná spousta. Ve crowdfundingu mají největší šanci projekty, kde je výsledkem něco hmatatelného (co lze "vzít do ruky"). Například MatchStick získal požadovanou částku (100 000 dolarů) za pár hodin, aktuálně je už na více než trojnásobku a to ještě více než tři týdny zbývají.

Software to má horší, i když tady by to ještě bylo reálné. U softwaru, který má fungovat "pod kapotou", je to totální bída - mám s tím osobní zkušenosti, když jsem se takhle pokoušel sehnat peníze na další vývoj programu incron (který přitom používá spousta lidí po celé planetě a zájem o nové funkce mají). Nevybral se ani cent.

Ty autority ... to má být stát (případně kraj atd.)? Tam je u nás šance mizivá, než by se platil vývoj téměř čehokoliv (čest výjimkám!), platí se raději licence k proprietárnímu softwaru. Teď mě ale napadlo, že mnohem větší naději by to mělo v Laboratořích CZ.NIC - nabízí se totiž určité přirovnání k programu Datovka, kde na počátku byla podobná situace. Uvidíme. Třeba si to tu někdo z laboratoří přečte nebo zkusím zformulovat, o co by mělo jít, a zeptat se.
Re: Re: Re: Re: Adobe už nenabízí Reader pro Linux
XMen 7. 10. 2014, 13:37:48
Odpovědět  Odkaz 
Tymi autoritami som mal na mysli skor ludi ako Linus Torvadls, pripadne aj rozne organizacie podporujuce vyvoj opensource. Popravde som hladal nejake stranky zaoberajuce sa crowdfoundigom aj software ale nic vyznamne som nenasiel. Mozno tej myslienke chyba nejaky marketing. Aj vasa app je pre mna neznama a pravdepodobne aj pre mnozstvo dalsich ludi. Potom sa nemozte divit, ze to nikto nechcel podporit.
Moja predstava by bola asi taka, ze niekto uverejni napad, ktory chce implementovat a ludia si vyberu, ktory napad a ako podporia. Napr. taka seriozna implementacia ooxml formatu v libreoffice a dostat ho do takeho stavu ze bude plne schopny zastupit M$ office na uradoch, firmach a skolach (napr. tak mozu implementovat PDF reader so schopnostou pracovat s formularmi). Samozrejme bola by vyzadovana vysoka kvalita takeho produktu ale ty schopny ludia by mali sancu si zarobit.
Pre mna je dobry napad podporit vyvoj SW a to lepsi nez posielat jedlo hladnym ludom do afriky. Pretoze ked dam peniaze na jedlo niekto sa nasyti ale ked ich dam na vyvoj SW tak ten budu moct pouzivat vsetci ludia na svete a to neobmedzene dlho.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Re: Adobe už nenabízí Reader pro Linux
Lukáš Jelínek 7. 10. 2014, 15:58:14
Odpovědět  Odkaz 
Autority jako Linus Torvalds mají svých starostí dost a bylo by dost netaktní je zahrnovat svými partikulárními problémy. Podobných věcí jsou tisíce a kdyby se s nimi každý obracel na nejznámější osobnosti, ty by se pak nemohly věnovat těm činnostem, které mají mnohem větší význam.

Co se týká té mé aplikace - není nic nového, vznikla před 8 lety a už řadu let je ve standardních distribucích. Není to nic pro běžné uživatele, je to typická "administrátorská" aplikace. Tady je první blogpost (pak jsem napsal řadu dalších), kterým jsem o ní informoval:

http://www.abclinuxu.cz/blog/kacirstvi/2006/9/incron-inotify-cron

Tady naopak poslední, protože po několika letech, kdy jsem na tom z časových důvodů nemohl dělat (a proto jsem také chtěl získat peníze a vývoj si zadat u někoho jiného), je zde:

http://www.abclinuxu.cz/blog/kacirstvi/2014/4/koncim-s-projektem-incron

Projekt nyní považuji za zastavený a nehodlám se k němu vracet. Ještě jsem sice neuzavřel BTS, ale na reporty už nereaguji a brzy to definitivně uzavřu. Repozitář zdrojáků samozřejmě pojede dál, čili kdo chce, může ve vývoji pokračovat. Web projektu má i přes několikaletou nulovou aktivitu stále návštěvnost cca 150-200 lidí denně.

A k tomu dalšímu, co píšete: ono to není tak jednoduché, vzít nápad a ptát se, kdo na něj chce přispět. Jen třeba ta podpora OOXML je extrémně složitá, pracuje se na tom už řadu let, část vývoje zadával švýcarský a německý stát (teď probíhá druhá fáze, zaměřená na sledování změn). Takže to není tak, že se řekne "kdo chce přispět?" a peněz bude brzy dostatek. Na tyto věci prostě nebude. Proto je výhodnější ten model jako v tomto případě přes TDF (s občasným zafinancováním někým jiným), který dává rozumnou šanci, že se to bude někam hýbat.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog