přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Aktuální stav Debian GNU/Hurd

Aktuální stav Debian GNU/Hurd

Hurd

Že je okolo jádra Hurd mrtvo? Může se to zdát, ale aktivity projektu Debian ukazují opak. Pracuje se a jsou plány do budoucna.


Na konferenci DebConf 15 v německém Heidelbergu prezentoval Samuel Thibault aktuální stav distribuce Debian GNU/Hurd – tedy jednoho z mála aktivně vyvíjených operačních systémů využívajících mikrojádro GNU Hurd. Přestože se může zdát, že je okolo jádra Hurd mrtvo, stále se pracuje a chystají se dokonce plány do budoucna.

Zatím je systém k dispozici jen pro 32bitovou architekturu x86, začíná se s podporou 64bitové. Aktuálně lze zkompilovat pro Debian GNU/Hurd zhruba 80 % balíčků distribuce Debian. Jako výchozí desktopové prostředí se používá Xfce, lze ale použít také GNOME nebo KDE.

Nahoru

Příspěvky

Aktuální stav Debian GNU/Hurd
Martin 9. 09. 2015, 10:22:04
Odpovědět  Odkaz 
Má Hurd niečo kvôli čomu sa do budúcna oplatí premýšľať o nahradení Linuxu?
Počul som ničo o stabilnejšom multitaskingu a nejakých lepších ovládačoch ale to je asi tak všetko...
Lukáš Jelínek Re: Aktuální stav Debian GNU/Hurd
Lukáš Jelínek 9. 09. 2015, 11:37:52
Odpovědět  Odkaz 
Je to mnohem víc technologická zajímavost než software pro ostré nasazení a tak to asi zůstane navždy. Větší stabilita je dána mikrojádrovou architekturou (když dělá problémy jeden ovladač, nemůže poškodit zbytek systému), ale daní za to je nižší výkon.
Re: Re: Aktuální stav Debian GNU/Hurd
nobody 9. 09. 2015, 15:06:59
Odpovědět  Odkaz 
myslim ze GNU/Hurd ma sanci na realne nasazeni v tomto stoleti, technologicka zajimavost s microjadrem je spis ceskej HelenOS ;) http://www.helenos.org/
Aktuální stav Debian GNU/Hurd
Antonín Houska 10. 09. 2015, 09:17:43
Odpovědět  Odkaz 
Názor, že se Hurd nedostane ke stabilní verzi, jste vyslovil i nedávno, v článku o srovnání výkonu s Linuxem. Proč si to myslíte? Je mezi vývojáři jádra Hurd neshoda na nějakém důležitém konceptu?
Re: Aktuální stav Debian GNU/Hurd
Honza Jaroš 10. 09. 2015, 10:34:09
Odpovědět  Odkaz 
Sice nejsem pan Jelínek, ale - to, že po 25 letech vývoje stále není v praxi použitelný nestačí? Máte naopak od vývojářů nějaké indicie, že by se KONEČNĚ po těch letech mohl dostat do stavu, kdy by to bylo něco víc než experimentální výstřelek?

(pokud ano, budu jen rád, bylo by - vedle BSD - další místo, kam utéct, až se z GNU/Linuxu stane GNU/Systemd, ale nějak už tomu nevěřím)
Lukáš Jelínek Re: Re: Aktuální stav Debian GNU/Hurd
Lukáš Jelínek 10. 09. 2015, 11:50:07
Odpovědět  Odkaz 
Ano, vývoj jádra Hurd běží pomalu a technologický svět nečeká. Přibývá stále nový hardware, takže je potřeba vyvíjet nové ovladače. Není nic platné, když se teď dokončí ovladače třeba na 10 let starý HW. Podobně se to týká i rozhraní pro aplikace.
Re: Re: Re: Aktuální stav Debian GNU/Hurd
Antonín Houska 11. 09. 2015, 18:43:41
Odpovědět  Odkaz 
Konkrétně drivery bych nepovažoval za ten největší problém. Co když se Hurd (nebo jiné jádro) "naučí" využívat existující drivery z Linuxu?
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Aktuální stav Debian GNU/Hurd
Lukáš Jelínek 11. 09. 2015, 20:13:22
Odpovědět  Odkaz 
Tohle si nedokážu příliš představit. Znamenalo by to vytvořit wrapper, který by pro každému ovladači poskytl linuxové API. Nechám-li stranou, jaká obluda by tím vznikla (protože wrapper by musel být součástí každého ovladače; je to samozřejmě řešitelné sdílenou knihovnou, ale stejně), napsat to by představovalo ohromné množství práce, a to nejen na začátku, ale vlastně pořád, protože se API postupně mění.
Re: Re: Aktuální stav Debian GNU/Hurd
Antonín Houska 11. 09. 2015, 18:41:42
Odpovědět  Odkaz 
"Máte naopak od vývojářů nějaké indicie ..." ?

Nemám, já jsem nic netvrdil, jen jsem se ptal :-)

"kam utéct, až se z GNU/Linuxu stane GNU/Systemd, ale nějak už tomu nevěřím"

Neznám detaily, ale možná narážíte na stejný problém, o kterém jsem taky zauvažoval. Co když Torvalds začne příliš arogantně odmítat příspěvky do jádra, které jsou užitečné, ale jemu osobně se nelíbí, a tím bude přibývat společností / programátorů, kteří už si nechtějí udržovat svůj fork jádra?
Re: Re: Re: Aktuální stav Debian GNU/Hurd
nobody 11. 09. 2015, 21:05:08
Odpovědět  Odkaz 
GNU/Systemd neni obava z chovadi Torvalds, ale chovani Lennarta ;) nicmene ta obava by spravne mela byt spis SysTemD/Linux...

Torvalds logicky do jadra neprijima neco co ma zustat v userspace a jeho "arogance" udrzuje prave jadro kvalitni...
Re: Re: Re: Aktuální stav Debian GNU/Hurd
Honza Jaroš 11. 09. 2015, 21:13:22
Odpovědět  Odkaz 
V tom případě stačilo podívat se na to, kdy byl vývoj zahájen. Já o Hurdu slýchám přinejmenším dvacet let a to už byly práce na něm pár let v běhu. Takové čekání na Godota...

"Arogance" Linuse Torvaldse bych se nebál. Spíš bych se bál toho, že Linuse něco přejede a jeho nástupce nebude mít dostatečně pevnou ruku. A jak už správně psal nobody, moje poznámka se týkala v první řadě Lennarta P... :-)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz