přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Bitcoinové peněženky na Androidu v ohrožení

Bitcoinové peněženky na Androidu v ohrožení

Bitcoin

Kritická slabina generátoru náhodných čísel na Androidu ohrožuje bitcoiny uložené v peněženkách na tomto systému. Doporučuje se převést si uložené peníze na adresy nevygenerované na Androidu.


V generátoru náhodných čísel na Androidu (implementaci Java SecureRandom na tomto systému) byla zjištěna kritická slabina, spočívající v tom, že se opakovaně použije stejné vygenerované číslo. Znamená to velkou hrozbu pro bitcoinové peněženky (prakticky všechny, kromě výjimky uvedené dále) – třetí osoba může získat přístup ke všem bitcoinům v peněžence (na stejné adrese). Dokonce už takto bylo ukradeno 55 BTC.

Doporučuje se tedy převést si bitcoiny na adresy vygenerované jinde než v Androidu. V případě Bitcoin Wallet je již k dispozici nová verze, která uvedenou zranitelností netrpí, resp. pomocí rotace klíčů zajišťuje, aby nemohlo dojít ke zneužití.

Nahoru

Příspěvky

Bitcoinové peněženky na Androidu v ohrožení
Kamil 12. 08. 2013, 16:29:10
Odpovědět  Odkaz 
Zatím je to sranda, ale bude přituhovat. Spoleháme čím dál víc na software, ale přitom chyby v softwaru mohou mít celosvětový a okamžitý dopad, narozdíl od chyb ve fyzickém světě. A software bez chyb ještě nikdo nikdy nenapsal.
Lukáš Jelínek Re: Bitcoinové peněženky na Androidu v ohrožení
Lukáš Jelínek 12. 08. 2013, 16:40:35
Odpovědět  Odkaz 
Zrovna dneska jsem si všiml věci, která je pravděpodobně způsobena SW chybou v registrech státní správy. Jeden můj zákazník měnil místo podnikání, místo toho správného (uvedeného v živnostenském rejstříku) se v ARESu objevila úplně jiná adresa - zjevně tam nějak "přetekla" ze sídla společnosti, kde je ten člověk společníkem. Nejspíš je problém někde na rozhraní mezi základními registry a agendovými IS. Tohle může nadělat pořádnou paseku...
Re: Bitcoinové peněženky na Androidu v ohrožení
Tomáš 'Heron' Crhonek 12. 08. 2013, 20:34:20
Odpovědět  Odkaz 
Neviděl bych to vůbec tak černě. Jednak všechen software není vadný a zrovna generování pseudonáhodného čísla vůbec není taková sranda, jak se může zdát (prakticky každý pseudonáhodný generátor po určité periodě čísla opakuje). Pro důležité účely je nutné mít HW generátory založené na kvantových jevech, nebo alepoň velmi dobrý zdroj entropie (jak se to dělá v linuxovém jádře) -- jenže to obvykle poskytuje velmi málo náhodných dat (viz rozdíl mezi /dev/random a urandom).
Lukáš Jelínek Re: Re: Bitcoinové peněženky na Androidu v ohrožení
Lukáš Jelínek 12. 08. 2013, 21:18:40
Odpovědět  Odkaz 
V každém programu je nejméně jedna chyba ;-)

Jinak o problémech s nedostatkem entropie z linuxového jádra vím své. Například pouhé generování PGP klíčů na nezatíženém serveru může být hodně zdlouhavá záležitost.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz