přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Bootloader pro UEFI SecureBoot je k dispozici

Bootloader pro UEFI SecureBoot je k dispozici

Linux

Tvůrci linuxových distribucí, kteří nechtějí spolupracovat s Microsoftem, mohou využít právě vydaný bootloader pro UEFI SecureBoot.


UEFI SecureBoot je technologie navýsost kontroverzní. Ačkoli může ochránit uživatele proti nastartování škodlivě upraveného operačního systému, může být tato technologie využita i proti uživateli – tím, že ho zbaví kontroly nad jeho vlastním počítačem (jak upozorňuje například R. Stallman). Problém je i v tom, že výrobci obvykle chtějí, aby se na jejich stroji daly spouštět systémy od Microsoftu. A Microsoft si klade požadavky, co musejí výrobci splnit, aby jejich zařízením udělil certifikaci (až včetně toho, že nesmí být možnost zavést jiný systém). Někteří tvůrci linuxových distribucí s firmou Microsoft spolupracují (např. Red Hat a Canonical).

Kdo ale o takovou spolupráci nestojí, má nyní možnost využít nový bootloader, který vytvořil Matthew Garrett, bývalý zaměstnanec firmy Red Hat, za podpory firmy SUSE (koncept MOK) a Petera Jonese (podílel se na ladění a vytvořil podepisovací nástroj). Bezpečnost stojí na podepsání nástroje MokManager (správce klíčů vlastníka stroje) a ujištění, že Matthew Garrett příslušný soukromý klíč zničil ihned po kompilaci tohoto nástroje.

Nahoru

Příspěvky

Bootloader pro UEFI SecureBoot je k dispozici
Xteam83 6. 08. 2014, 13:48:49
Odpovědět  Odkaz 
(u)EFI je najväčšie zlo aké sa dalo zostrojiť a na kódovať. A ešte väčšie zlo je v tom že to kódoval samotný Microsoft...

Ak by to bolo len vylepšenie bi-osu nepoviem nič ani slovo lebo máme tu nové železo nové stroje alebo rôzne iné zariadenia (smartphone,tablet,nas atd) disky štandardne presahujúce 2 TB pamäte ram presahujúce 8 GB atd

Čo ma najviac štve je iba to že Microsoft si postavil hlavu a nedovolí bootovať iné operačné systémy ako windows pokus prd 8.1-9.0

Proste windows od verzie 7 stratil akoukoľvek reálnu hodnotu. Je to pokus ktorý NEVYŠIEL A ANI NIKDY NEVYJDE NECH HO OPRAVUJÚ AKO CHCÚ TOTO IM NEVYŠLO!!!!

Windows skrátka nieje android a nikdy nebude pokial sa nezmení jadro a ďalších miliard vecí.
Re: Bootloader pro UEFI SecureBoot je k dispozici
Xteam83 6. 08. 2014, 13:54:13
Odpovědět  Odkaz 
NO A TERAZ ZAS-TANCI WINDOWS-U POKUSU PRDU 8.1-9.0+0.1 DO MŇA A ŠVIHOM POKIAĽ SOM TU.....
Bootloader pro UEFI SecureBoot je k dispozici
Virteal 17. 08. 2016, 18:07:25
Odpovědět  Odkaz 
Dovolím si položit takový blbý dotaz, protože se v této oblasti skutečně moc nevyznám. Pokud mám x86 tablet s Androidem a zamčeným bootloaderem, můžu do něj nahrát tento bootloader, abych ho tím odemknul?
Re: Bootloader pro UEFI SecureBoot je k dispozici
Virteal 17. 08. 2016, 18:09:21
Odpovědět  Odkaz 
Aha, tak ne, ja si naivne myslel, ze se jedna o uplne novy zavadec.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz