přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, CESG: Ubuntu je nejbezpečnější operační systém

CESG: Ubuntu je nejbezpečnější operační systém

CESG

Britský vládní orgán CESG podle magazínu ZDNet tvrdí, že nejbezpečnějším operačním systémem (z množiny všech testovaných) pro běžné uživatele je Ubuntu.


Britská skupina Communications-Electronics Security Group (CESG), spadající pod vládní bezpečnostní službu Government Communications Headquarters (GCHQ; jde o určitou obdobu americké NSA), testovala různé operační systémy určené pro běžné uživatele – konkrétně šlo o Android 4.2 (v původní podobě i ve verzi pro přístroje Samsung), Apple iOS 6, Appple OS X 10.8, Blackberry 10.1 (režimy EMM-Corporate a EMM-Regulated), Google Chrome OS 26, Ubuntu 12.04 LTS, Windows 7 a 8, Windows 8 RT a Windows Phone 8. Testovaly se různé oblasti, například autentizace, šifrování úložiště, VPN, vynucování bezpečnostní politiky a řada dalších.

Všechny související dokumenty CESG, včetně obecných doporučení a doporučení pro aplikace třetích osob najdete zde.

Žádný ze zkoumaných systémů se podle tiskové zprávy firmy Canonical, která z výsledku studie vychází, neukázal jako dokonale bezpečný, u každého byly nějaké nedostatky. Čtyři ze systémů prošly bez nalezení závažných rizik: Apple iOS, Ubuntu, Windows 7 a 8. Jako vítěz byla podle této zprávy a článku v magazínu ZDNet označena linuxová distribuce Ubuntu, která měla z těchto systémů nejnižší počet rizik menší závažnosti.

Co se týká nedostatků nalezených v Ubuntu, ty byly v oblasti VPN, šifrování disku a UEFI Secure Boot. U VPN je problém v chybějícím auditu provedeném nezávislou autoritou – Canonical slibuje vyřešení v připravované verzi 14.04 LTS; stejný problém je u šifrování disku, kde se zatím hledá organizace, která by audit provedla. Problém s UEFI Secure Boot je známá věc, kdy je předmětem sporu, zda má být systém chráněn v podobě dodané výrobcem počítače či zda má mít uživatel právo si ho upravovat/měnit podle svého (viz též postoj Microsoftu k ARM).

Nahoru

Příspěvky

Jiří Eischmann CESG: Ubuntu je nejbezpečnější operační systém
Jiří Eischmann 19. 01. 2014, 17:27:56
Odpovědět  Odkaz 
Je to dost zavádějící zprávička. CESG nikde neoznačil Ubuntu za nejbezpečnější systém. Oni udělali komplexní analýzu bezpečnosti, která ale neměla obecný závěr, tedy, že by nějaký systém označili za obecně nejbezpečnější. Ten obecný závěr udělal až obchodník Canonicalu, který si analyzoval výsledky CESG a vyšlo mu, že nejbezpečnější je Ubuntu. Těžko to lze ale označit za nezávislé hodnocení.
Lukáš Jelínek Re: CESG: Ubuntu je nejbezpečnější operační systém
Lukáš Jelínek 19. 01. 2014, 17:55:08
Odpovědět  Odkaz 
Možná máš pravdu. Bohužel informace přímo od CESG zmizely z jejich serveru (nebo je ten link ze ZDNetu od počátku špatný), proto jsem pracoval s tím, co bylo v článku na ZDNetu a v té zprávě Canonicalu. Nemáš náhodou fungující link na ty původní informace od CESG? Jinak mi nezbývá, než v zásadě citovat ten původní článek na ZDNetu.
Lukáš Jelínek Re: Re: CESG: Ubuntu je nejbezpečnější operační systém
Lukáš Jelínek 19. 01. 2014, 23:45:43
Odpovědět  Odkaz 
Trochu jsem to přeformuloval, aby byl jasnější původ té interpretace.
Re: Re: CESG: Ubuntu je nejbezpečnější operační systém
jsmach 20. 01. 2014, 19:34:05
Odpovědět  Odkaz 
je tohle to, co hledáš?

http://www.cesg.gov.uk/News/Pages/new-platform-security-guidance.aspx
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: CESG: Ubuntu je nejbezpečnější operační systém
Lukáš Jelínek 20. 01. 2014, 20:10:59
Odpovědět  Odkaz 
Jo, ale už jsem se k tomu mezitím dostal přes to OMG Ubuntu (viz níže) a článek jsem aktualizoval.
CESG: Ubuntu je nejbezpečnější operační systém
kajsdfh 19. 01. 2014, 19:29:21
Odpovědět  Odkaz 
k otmu můžu říct jenom: "u wot m8?"
CESG: Ubuntu je nejbezpečnější operační systém
Tomáš Matýs 20. 01. 2014, 14:17:28
Odpovědět  Odkaz 
Je dobré se podívat i na tento článek, kde je i link dole ta modré lišta na http://www.omgubuntu.co.uk/2014/01/ubuntu-12-04-secure-os-uk-government-gchq
Lukáš Jelínek Re: CESG: Ubuntu je nejbezpečnější operační systém
Lukáš Jelínek 20. 01. 2014, 15:13:35
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji, přidám to do článku.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz