přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Češi opět odmítli IDN v doméně .CZ

Češi opět odmítli IDN v doméně .CZ

cznic.png

Výsledky průzkumů jsou k dispozici na internetové adrese www.háčkyčárky.cz .


Česká internetová veřejnost opět odmítla možnost registrace domén .CZ s diakritickými znaky. Vyplývá to z právě zveřejněného průzkumu veřejného mínění, který pro sdružení CZ.NIC provedla společnost Markent. Proti zavedení systému IDN se vyslovilo 68 procent respondentů z řad individuálních uživatelů internetu a 71 procent oslovených zástupců organizací. Výsledky dotazování jsou k dispozici na internetové adrese www.háčkyčárky.cz.

„Opětovné odmítnutí IDN nás příliš nepřekvapilo. Předchozí výzkumy dopadly velmi podobně a nic v uplynulých letech nenasvědčovalo tomu, že by se tento trend změnil. Aktuální průzkum jsme navíc nechali provést ve dvou fázích – v druhé respondenti odpovídali poté, co byli poučeni o možných variantách zavedení. Překvapivým zjištěním pro nás bylo, že zamítavé stanovisko pak mělo ještě silnější zastoupení: u organizací se negativní stanovisko zvýšilo o 8 procentních bodů, u individuálních uživatelů pak o 7 procentních bodů,“ uvedl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Více v tiskové zprávě sdružení CZ.NIC.



Nahoru

Příspěvky

Pavel Petřík Češi opět odmítli IDN v doméně .CZ
Pavel Petřík 13. 02. 2013, 21:56:50
Odpovědět  Odkaz 
Zavedení diakritiky do odkazů se mi také příliš nezamlouvá. Toto je tedy (pro mě) dobrá zpráva, již od začátku internetu u nás v ČR se snažíme vtloukat lidem (převážně starší generaci) do hlavy, že to musí psát "bez háčků a čárek", proč tedy tento systém měnit. Používá se vůbec diakritika v url adresách jinde ve světě? Další věc, nebyl by to hendikep pro již zavedené společnosti, které diakritiku v adresách nemají (ale mohli by mít)? Nenapomohlo by to šmelení s doménami?
Lukáš Jelínek Re: Češi opět odmítli IDN v doméně .CZ
Lukáš Jelínek 13. 02. 2013, 23:27:03
Odpovědět  Odkaz 
Právě vidím největší problém v tom, co by nastalo, kdyby se diakritika povolila. Pokud by nebyla žádná pravidla, nastal by boj o "hezké" domény ... a rozhodovalo by, kdo má rychlejšího robota a tlustší linku. Tohle by nadělalo dost zlé krve.

Druhou možností by bylo, kdyby měli v první fázi přednost ti, kdo mají příslušné domény bez diakritiky. Ale i tohle není optimální, protože proč by mělo držení domény bez diakritiky dávat privilegium k doméně s diakritikou (pokud hypoteticky např. firma DRIC a.s. dnes vlastní dric.cz, proč by měla mít právo na dříč.cz)?

Pak je tu možnost dražby, případně obálkové metody. To by eliminovalo doménové spekulanty a současně umožnilo získat NIC.CZ nějaké peníze navíc. Tato metoda už byla v TLD .cz jednou použita, konkrétně pro jedno- a dvouznakové domény, když byly uvolněny k registraci (AFAIK například doména cd.cz byla vydražena asi za 160 000 Kč). Ale opět to má své nevýhody - cena za doménu může být velmi vysoká.

Případně se nabízejí ještě různé kombinace a modifikace, třeba metoda č. 1 s možností následné arbitráže či různé předregistrační procesy (kdy držitelé ochranných známek a firmy s daným obchodním názvem by měly přednost), mající také své i své.

Každopádně je otázka, proč to vůbec dělat, co by to přineslo. Asi by se celý český svět domén nikam nepohnul, protože by držitelé současných bezdiakritikových domén jen přibraly domény s diakritikou a to by bylo všechno. V tom lepším případě. V horším by se český Internet topil ve sporech a byrokracii. Neposloužilo by to nikomu.
Re: Re: Češi opět odmítli IDN v doméně .CZ
Honza Jaroš 14. 02. 2013, 00:24:45
Odpovědět  Odkaz 
Na ábíčku někdo ještě nadhodil možnost zřídit pro názvy s diakritikou zvláštní doménu .čr (čili třeba "jaroš.čr"). :-) Netuším, jak moc složité by bylo zřízení nové domény první úrovně (asi dost), ale mělo by to celkem logiku...
Pavel Petřík Re: Re: Re: Češi opět odmítli IDN v doméně .CZ
Pavel Petřík 14. 02. 2013, 05:13:10
Odpovědět  Odkaz 
Tak on by to byl hendikep jistě i z pozice firmy v ČZ, například výše zmiňovaný "jaroš.čr" obchodující se zahraničními investory - už vidím, jak v USA či Německu takto psanou doménu ručně někdo vypisuje do adresního řádku prohlížeče...aby se například podíval na aktuální ceník produktů. Podle mě je to opravdu nesmysl - nehledě na již výše zmiňované zlo, které by to s sebou dle tradice v naší republice také jistě přineslo. Handrkování o domény, soudní spory, ale také jisté narušení tradice, na kterou si tady už lidé zvykli.
Re: Re: Re: Re: Češi opět odmítli IDN v doméně .CZ
Honza Jaroš 14. 02. 2013, 09:06:58
Odpovědět  Odkaz 
Já to beru spíš jako zacpání papuly těm, kteří IDN prosazují - a přitom by se právě šlo vyhnout tomu handrkování o domény a narušení tradice. Chceš doménu s diakritikou? Tak si ji zřiď pod .čr a do .cz nám tyhle kraviny netahej... :-)

Ale jak jsem psal, zřízení nové domény této úrovně by nejspíš nebyla žádná prča. Takže jsem se o tom zmínil spíš jen jako o hypotetické další možnosti.

V názoru na IDN se vcelku nelišíme...
Češi opět odmítli IDN v doméně .CZ
HB 14. 02. 2013, 10:30:04
Odpovědět  Odkaz 
Rozkvetl by pishing !!!
Např. ruské "B"= naše "V" vypadá stejne (jiný kód) jako naše "B".
Záměna písmenek je nesmírné snadná a BFU nemá šanci to poznat.
Hlídání tvaru "http://xn--hkyrky-ptac70bc.cz/" = "háčkyčárky.cz"
není to pravé co bych čekal.
Proto "diakritický kečup" pro BFU může být "pěkně" jedovatý.

Proto diakritika NE!!!

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz