přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Chrome vítězí, ale i Firefox opět roste

Chrome vítězí, ale i Firefox opět roste

Google Chrome se stal světovou jedničkou mezi prohlížeči, ale i Mozilla Firefox se vrátil k růstu.


Již delší dobu se hovoří o tom, že Google Chrome přebírá roli světové jedničky mezi webovými prohlížeči. Kdy nastal/nastane ten okamžik, samozřejmě záleží na metodice a na výběrovém souboru webů. Například podle statistiky TOPlist v Česku vede (přesněji všechny prohlížeče s jádrem WebKit) již od února letošního roku, StatCounter to na celosvětové úrovni zaznamenal nyní. V prvním případě je bezprostředním poraženým (tj. odsunutým na druhou příčku) prohlížeč Mozilla Firefox, resp. obecně prohlížeče s jádrem Gecko, ve druhém pak Internet Explorer.

Co je ale neméně zajímavé, podle obou statistik se Firefox/Gecko po dlouhodobém poklesu vrací k růstovému trendu. Zatímco na celosvětové úrovni bylo na začátku roku dosaženo minimum 24,5 % a nyní (nepočítaje poslední týden) má podíl zhruba o procentní bod vyšší, v Česku se oproti minimu (s očištěním o jednorázový výkyv) zvedl o 1,5 procentního bodu na 31 %. Další zajímavostí je, že globálně roste také podíl prohlížeče Apple Safari (aktuálně je okolo 7 %). TOPlist prohlížeč Safari samostatně nesleduje, je společně s Google Chrome zahrnut pod WebKit. Stejných 7 % má v Česku prohlížeč Opera, který na této úrovni dlouhodobě stagnuje. Celosvětově je pak podíl tohoto browseru pod 2 %.

Nahoru

Příspěvky

Chrome vítězí, ale i Firefox opět roste
Hue 22. 05. 2012, 07:11:15
Odpovědět  Odkaz 
To jsem nikdy nepochopil, když už teda z useragenta tahaj jádro, tak proč se nepodívat i na jméno prohlížeče?
Lukáš Jelínek Re: Chrome vítězí, ale i Firefox opět roste
Lukáš Jelínek 22. 05. 2012, 11:57:37
Odpovědět  Odkaz 
Mají vůbec nějak zvláštní přístup, protože naopak rozdělují IE podle jednotlivých verzí.
Chrome vítězí, ale i Firefox opět roste
Rover623 23. 05. 2012, 09:29:18
Odpovědět  Odkaz 
Nedávno jsem si všiml zajímavé věci, většina těchto stránek počítá Chrome a Chromium jako jeden prohlížeč. To Chromu určitě také pomáhá.

Firefox utrpěl obrovský odliv uživatelů poté co přešel na nový vývojový cyklus, ale kontrolu doplňků nechal postaru. Většina lidí dospěla k názoru, že nemá cenu matlat se s Firefoxem, když má Chrome obdobné doplňky a na rozdíl od FF se jich po každé aktualizaci prohlížeče půlka nerozbije. Poté co Mozilla upravila tu kontrolu doplňků a většina jich funguje i po aktualizaci, se větší část těch lidí vrátila primárně zase k FF.

Problém s Chromem byl v tom, že spousta programů ho instalovala jako doplněk (ve Windows), namátkou třeba Flash, Avast a další. Když se potom Chrome nainstaloval a nastavil jako výchozí, většina lidí už to neuměla vrátit zpátky.
Re: Chrome vítězí, ale i Firefox opět roste
Ravensun 23. 05. 2012, 10:08:45
Odpovědět  Odkaz 
No já bych doplnil, že u Firefoxu je problém ten, že nemá integrován flashplayer (proto lidé přešli na Chrome, protože Chrome zobrazuje flashplayer i přestože třeba na windows nemáte nainstalovaný flashplayer balík). Dále Chrome oproti Firefoxu je podstatně rychlejší a zabírá méně paměti. Dále v některých distribucích je Chrome defaulně nainstalovaný (kdysi tam byl Firefox) a tím že jsou lidi líní, tak si zvykli na Chrome místo aby používali dále svůj Firefox. A poslední řadě, Chrome je přeci od GOOGLE ;)
Petr Valach Re: Re: Chrome vítězí, ale i Firefox opět roste
Petr Valach 23. 05. 2012, 21:28:39
Odpovědět  Odkaz 
Nevím, jak je to teď, ale před asi půl rokem jsem dával Chromu docela na frak a snažil se ho trochu víc poznat. Takže: Pomalýýýýýý příšerně, na Firefox prostě neměl, šílené... neuvěřitelně nenasytný bumbrlíček, který sežere hodně, hodně místa operační paměti... a každý doplněk se spouští jako samostatný proces a megabajty jen letí... na druhou stranu Firefox láguje a to je taky lahůdka, když vám zatížení paměti kvůli němu vylítne na 200 mega... slušný. To překonává snad i CorelDraw za normálního chodu.

Poměrně dost mi na Chromu vadí i jeho licence. Nejsem nějak fundamentalistický, ale už kvůli ní bych osobně ten prohlížeč asi moc nepreferoval. Mimochodem ten argument, že je to GOOGLE je docela trefný. Ta firma je považována za tu hodnou v divokém a podfukářském IT byznysu, ale málokdo ví, že Google je jeden z největších špionů vůbec...
Re: Re: Re: Chrome vítězí, ale i Firefox opět roste
Ravensun 24. 05. 2012, 09:58:32
Odpovědět  Odkaz 
No já Chrome nepreferuji. Spíš jsem napsal, proč si myslím, že chrome na jakýchsi stránkách, kde jsou vyvěšeny různé statistiky o kterých by se dalo polemizovat, je brán jako prohlížeč, který přejímá vedoucí pozici ve světě IT co se prohlížečů web stránek týče.
Já osobně používám Firefox a používám jej od nějaké 1.5 verze. Jsem s ním spokojen. Má relativně přehledné rozhraní, plno doplňků (hlavně adblocker, flashblocker a downloadhelper), ale trochu mě poslední dobou zlobí to, že je neskutečně pomalý, pokud se objeví nějaká bublina ze system tray, tak se neskutečně pomalu překresluje stránka při rolování.
Chrome vítězí, ale i Firefox opět roste
kolemjdoucí 23. 05. 2012, 12:03:51
Odpovědět  Odkaz 
Určitá nevýhoda Chrome je, že defaultně graficky naprosto nezapadá do prostředí Gnome. Chrome má např. šikmé hrany záložek, já mám v Gnome vždycky rovné hrany. Rovněž dekorace oken nesouhlasí s tím, co mám nastaveno Gnome. Chrome si prostě hraje na vlastním písečku.
Re: Chrome vítězí, ale i Firefox opět roste
Ravensun 23. 05. 2012, 12:53:59
Odpovědět  Odkaz 
Ano to mi také hrozně vadí.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz