přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, GNOME 3.12

GNOME 3.12

GNOME

Je tady GNOME 3.12 s vylepšenou správou aplikací, novými prohlížeči i sadou nových API a widgetů. Připravujeme recenzi.


Integrované desktopové prostředí GNOME má novou verzi 3.12. Novinek je hodně, zahrnují jak vylepšení existujících aplikací a funkcí (hledání a správa aplikací, displeje s vysokým rozlišením, aplikace gedit a Videos), tak i mnoho úplně nových věcí.

Po uživatelské stránce může potěšit sada nových specializovaných prohlížečů (Logs, Sound Recorder a Polari), integrovaná podpora pro Google Cloud Print, integrace Photos s Facebookem nebo složky aplikací. Pro vývojáře je zase k dispozici sada nových API (pro notifikace a pro spouštění procesů) a widgetů (GtkPopover, GtkActionBar a GtkFlowBox).

Připravujeme recenzi nového GNOME 3.12 – vzhledem k rozsáhlosti změn v této verzi je rozhodně se na co těšit.

Nahoru

Příspěvky

GNOME 3.12
JardaHouska 27. 03. 2014, 12:15:33
Odpovědět  Odkaz 
To jsem zvědav kolik funkcní zase očesali a které funkce budu muset nastavit homosexem hodným editací windows registrů...
Re: GNOME 3.12
. 27. 03. 2014, 14:20:15
Odpovědět  Odkaz 
Gnome je podle mne čím dál víc problematické. Potřebovalo by mírné úpravy, jako např.:
1. Změnit od základu koncepci
2. Napsat nové knihovny
3. Vytvořit zcela nový shell, navazující na staré dobré tradice
4. Odstranit všechny chyby a co možno nejvíce bugů

Prostě, je třeba to celé od základu předělat.

K tomu přistupuje požadavek, aby vývojáři více naslouchali přáním komunity a nepovažovali své názory automaticky za rozhodující.

Jinak Gnome nikdy nedosáhne kvality prostředí systému MACOSX. V současné době je dokonce lépe sáhnout po Windows 8.x, než po distribuci, která obsahuje zpackané Gnome.
Re: Re: GNOME 3.12
petercheco 27. 03. 2014, 15:38:31
Odpovědět  Odkaz 
Tak tomu opravdu říkám "jen mírné úpravy" :D.
Ještě, že máme XFCE...
GNOME 3.12
PL 27. 03. 2014, 16:10:04
Odpovědět  Odkaz 
Co běžný uživatel (90% populace) potřebuje k práci na PC (očekává od WM)?

Vždy mě zaujmou hádky a nekonečné debaty na téma, co je špatně na GNOME, KDE, XFCE, LDXE atd...že to a to mi chybí k pohodlné práci, že to je zase zbytečně navíc atd.

Možná to vidím až moc jednoduše, nicméně vycházím z pozorování širokého okolí přátel a kolegů z práce (ať už pracují na Linuxu nebo Windows).

Práce v okením manageru se vždy omezuje na vyhledání aplikace v nabídce a klepnutí na ikonu pro spuštění (např. XFCE: Nabídka Aplikací - Grafika - GIMP) a následné práce v programu, následnám používání internetového prohlížeče atd, dále vyhledání programu na liště rychlého spuštění (XFCE: sjedu dolů obrazovky, obejví se panel, kliknu na terminál) a tím to hasne.

Když potřebuji nastavit jiné šetřič obrazovky tak třemi kliknutími v nabídce vyberu screensaver a hotov.

Prosím ty, kteří dělají něco jiného v WM, ať mi prozradí co tam dělají. Nedokázal jsem to zatím nikde z nikoho dostat a tápu, co je špatně na XFCE, GNOME, KDE, LXDE, které až na design dělají to samé.
Lukáš Jelínek Re: GNOME 3.12
Lukáš Jelínek 27. 03. 2014, 16:51:45
Odpovědět  Odkaz 
Ono nejde jen o WM, nýbrž o celé prostředí. Tedy je tam také celý balík knihoven a aplikací, které není nutné používat, ale zase nabízejí nejlepší integraci. Navíc pokud se nepoužívají, musí si uživatel zvolit jiné aplikace (nebo to za něj udělá tvůrce distribuce), které bude používat.
Re: Re: GNOME 3.12
NULL 28. 03. 2014, 10:52:16
Odpovědět  Odkaz 
Jak jsem to pochopil já, tak pisatel chtěl zdůraznit, že se vše točí okolo manipulace s okny a pohotových výběrů, což je denní chleba i mého dědy, né tak ajťáka. A to, že mám jako na novém Gnome výběr pracovních ploch, který je jako další desktop, abych s organizoval první desktop, u uživatele celkový dejem nezachrání. Spíš naopak. A pak, protože je tahle ?věc natvrdo přilepená na poslední verzi, aby se jako asi vlíbylo uživateli, spustíte druhý monitor a nestačíte se divit. Zbytečně. Proč to není jen rozšíření? Kam se podělo to Linuxové: "Dělám jen jednu věc ale pořádně" ? Spíš mi to opravdu připadá, jako kdyby se v Gnome snažili dohnat jakýsi ujetý imaginární vlak desktopových prostředí oproti w8 nebo androidu. Ale to se jim, dokud nebudou všechny hry i na Linux a nebudou gnome dávat preisntall do laptopů, stejně nepovede. A buťe si jistí, že uživatelům jde o funkčnost, přehlednost a svižnost, ne o integraci funkcí. Tam jsou rezervy vždycky.
GNOME 3.12
mattyy1hp 27. 03. 2014, 16:33:13
Odpovědět  Odkaz 
Vážně, zdá se mi to a nebo se Gnome každou verzí vzdaluje od desktopu? Vždyť to čím dál víc vypadá jak mobilní rozhraní roztáhnuté na velkou plochu desktopového monitoru. Nejsem hater, Gnome používám už hodně dlouho, ale zkrátka mě mrzí kam to spěje a že vždycky když přijde nová verze, tak potřebuju víc rozšíření a zásahů přes gconf-editor, aby se to dalo používat.
Re: GNOME 3.12
yerry 27. 03. 2014, 17:57:21
Odpovědět  Odkaz 
Ono to všetko smeruje k debilizácii užívateľského prostredia. Spoločnosti tlačia vývoj smerom k mobilným dotykovým rozhraniam a časť linuxovej komunity to akceptuje. U užívateľa sa nemá predpokladať rozum ale určité návyky pri klikaní alebo ťukaní do toho správneho priestoru, na ten správny obrázok, ikonu alebo odkaz a podstatou je kúpa služby alebo tovaru.

Tá druhá časť linuxovej komunity už dávno prešla na odľahčenejšie WM a prispôsobuje si desktop pre vlastné potreby. Integrované grafické desktopové prostredia typu KDE, Gnome & spol. sú podľa mňa ako niekoľkotonové pneumatické automatické kladivá na jemnú prácu s prstami, ešte že sú k dispozícii jemnejšie výrobné prostriedky ;)
GNOME 3.12
Majo 27. 03. 2014, 19:11:46
Odpovědět  Odkaz 
Už ma unavujú neustále hádky o tom, ktoré prostredie je lepšie. Najlepšie prostredie je vždy to, ktoré mi najviac sadne. To, že niekto nemá rád KDE, GNOME, XFCE alebo iné prostredie by nemalo automaticky znamenať, že ostatné prostredia sú horšie. A odlišnosti v jednotlivých prostrediach osobne považujem skôr za pozitívum ako negatívum kvôli možnosti výberu. Osobne používam GNOME, ktoré som si upravil pomocou rozšírení a preto najviac zodpovedá mojim predstavám. A práve vďaka veľkej upraviteľnosti sa už vôbec nedá tvrdiť, že by bol GNOME pre BFU.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz