přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, GNOME pozbývá tlačítka oken

GNOME pozbývá tlačítka oken

Do desktopového prostředí GNOME 3 byla prosazena velká změna: nebude obsahovat tlačítka pro maximalizaci a minimalizaci oken.


Tlačítka v titulkové liště oken, konkrétně pro zavření, minimalizaci a maximalizaci, mají v desktopových prostředích dlouhou historii. Nyní dochází v připravovaném prostředí GNOME 3 k přelomové změně. Nenajdeme tam už totiž tlačítka pro maximalizaci a minimalizaci oken (tlačítko pro zavření okna zůstává). Tuto radikální změnu mnoho lidí ponese těžce, jiní jsou jí ale nadšeni. Důvody pro odstranění tlačítek popsal ve své zprávě Owen Taylor, správce komponenty GNOME Shell.

Podle něho lidé minimalizují okna jen zřídka (někteří vůbec), minimalizace jako taková je nekoncepční (nezapadá do filosofie GNOME 3) a používá se mnohdy pro účely, pro které se více hodí virtuální plochy. Navíc prý tlačítka narušují grafickou podobu lišty, hlavně při vycentrovaném titulku. Kromě toho odstraněním tlačítek nezmizí možnost minimalizaci a maximalizaci používat, pouze bude nutné použít některý z jiných způsobů.

Nahoru

Příspěvky

GNOME pozbývá tlačítka oken
antaresin 7. 03. 2011, 08:50:23
Odpovědět  Odkaz 
Perfektní způsob jak lidi přesvědčit, že Gnome 3 (Shell) je přesně to, co potřebují :) Jsem zvědavý, co to bude za paskvil, až to definitivně vykoukne...
Lukáš Jelínek Re:GNOME pozbývá tlačítka oken
Lukáš Jelínek 7. 03. 2011, 09:49:26
Odpovědět  Odkaz 
Já jen doufám, že to vývojáři KDE nebudou chtít trumfnout nějakou ještě radikálnější změnou.
Re:Re:GNOME pozbývá tlačítka oken
Watcher 7. 03. 2011, 12:26:24
Odpovědět  Odkaz 
:-)
Kdyby snad i jo, tak na rozdil od gnome crew a jak je mozno poznat z jejich (KDE historie), mozna by take nechali zmizet "zbytecna" tlacitka :D, ale KDE mancaft by alespon dal tuto moznost zmizeni nebo moznost "stareho" vzhledu s tlacitky do Keyboard settings, takze by nenechal sve fanousky na holickach... :D
Viz nedavny mix desktopu KDE3+KDE4 ;)
GNOME pozbývá tlačítka oken
Jirka 7. 03. 2011, 13:05:25
Odpovědět  Odkaz 
Já bych odstranil i tlačítko pro zavření okna. Tím, že tam tento relikt historie zůstává osamocený, jde o úplně největší nekoncepčnost. No a tu musíme revolučně zrušit...

Jak říkám, vývojáři jsou velmi často z jiné planety.
GNOME pozbývá tlačítka oken
daník 7. 03. 2011, 14:01:49
Odpovědět  Odkaz 
A co takhle když mají problém ze symetryčností s nadpisem, aby ten úzký proužek vlevo (po kliknutí) okno minimalizoval a pravý maximalizoval ?
Stejně tak to může být primárně skryto apo najetí myši no pravého horního rohu se zvyditelní tlačítka . I to mohou být mnohem schůdnější varianty než něco zrušit.
GNOME pozbývá tlačítka oken
Sikth 7. 03. 2011, 22:29:48
Odpovědět  Odkaz 
Moja uz skoro 60 rocna matka pouziva na svojom PC Ubuntu. Uz teraz vidim, ze nove Unity ci Gnome Shell nezvladne. Budem jej musiet menit distro na Mint alebo pod...
Lubomír Čevela GNOME pozbývá tlačítka oken
Lubomír Čevela 8. 03. 2011, 16:25:01
Odpovědět  Odkaz 
Design prodává. Jenže mně jdou na mysl otázky. Proč se vývojáři Ubuntu Linuxu snaží o vzhled, který se čím dál víc odklání od zvyklostí běžných uživatelů? A ti jsou v drtivé většině zvyklí na Windows, s tím prostě nic nenaděláme. Opomíjím ty, kteří musí střídat Windows (v práci), a Linux (doma). Osobně vnímám tuto honbu za originalitou rozhraní jako komplikaci v přechodu uživatelů z Windows na Linux. Znamená to nutnost po každé přeinstalaci nastavovat uživatelům znovu a znovu prostředí na které jsou zvyklí. V okamžiku, kdy Linux bude mít dvoumístný podíl na trhu, bude situace zcela jiná.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz