přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Greenspun: Darujte Windows 8 svému nepříteli

Greenspun: Darujte Windows 8 svému nepříteli

Windows

Profesor a podnikatel Philip Greenspun říká: „Windows 8 je vhodný vánoční dárek pro vašeho nepřítele.“


Philip Greenspun, profesor na MIT a podnikatel, se pořádně opřel do kritiky systému Microsoft Windows 8. Říká, že je to „vánoční dárek pro někoho, koho nesnášíte“. Microsoft měl podle něj čtyři roky na studování systému Android a dokonce pět let na iOS (čerpal i z klasického GNU/Linuxu), ale výsledky tomu vůbec neodpovídají. Firma prý vynechala všechny nejlepší funkce a stvořila uživatelské rozhraní, které lze popsat jako „snídaně pro psy“.

„Předpokládejme, že jste expert na používání systémů Windows NT/XP/Vista/7, expert na iPad a expert na Android ... nenapadne vás, jak používat Windows 8“, vyjádřil se Greenspun o novém systému. Není to zdaleka jediná kritika Windows 8 – například herní firma Valve hovoří o tomto systému jako o „katastrofě“, vývojáři zase říkají (konkrétně o Windows Phone 8), že systém přišel pozdě.

Nahoru

Příspěvky

Greenspun: Darujte Windows 8 svému nepříteli
Lukáš 7. 12. 2012, 06:37:31
Odpovědět  Odkaz 
Je to jen názor jednotlivce. Třeba mi se Windows 8 hodně líbí a dá se s nimi příjemně pracovat i na obyčejném nedotykovém notebooku. Microsoft navíc systém ještě více zrychlil a troufám si tvrdit, že Windows 8 bootují rychleji než třeba 64bit Ubuntu. O daleko širší podpoře hardwaru ani nemluvím...
Re: Greenspun: Darujte Windows 8 svému nepříteli
Milamber 7. 12. 2012, 08:18:49
Odpovědět  Odkaz 
To Vám Windows 8 tak často padají, že je rozhodující čas bootování? :-D
Re: Re: Greenspun: Darujte Windows 8 svému nepříteli
SpookY 7. 12. 2012, 12:14:12
Odpovědět  Odkaz 
Vývojová verze nových Win9 má označení "Windows Blue" ... předpokládám, že plná verze se bude jmenovat "Windows Bluescreen" :-D
Lukáš Jelínek Re: Greenspun: Darujte Windows 8 svému nepříteli
Lukáš Jelínek 7. 12. 2012, 12:09:15
Odpovědět  Odkaz 
Můj osobní dojem z Windows 8 je velmi špatný. Testoval jsem je při psaní článku o ovládání v rámci seriálu Linux vs. Windows (aby tam figurovala nejnovější verze) a myslel jsem, že mi z toho hrábne. Tak špatný dojem jsem zatím z žádné verze Windows neměl. Ano, systém startuje rychle - rozhodně rychleji než Win 7 a řekněme srovnatelně rychle s openSUSE 12.2 (za jinak stejných podmínek). Přijde mi také, že oproti W7 běží plynuleji (bez občasného seknutí, které se u starší verze vyskytuje). Má i lepší instalátor. To všechno ale nevyváží prachmizernou ovladatelnost.
Re: Re: Greenspun: Darujte Windows 8 svému nepříteli
pavuk 7. 12. 2012, 12:44:22
Odpovědět  Odkaz 
windows 8 sa ovlada v pohode. metro je "Start". to je cele. staci sa naucit par klavesovych skratiek, a budete ho ovladat aj efektivne. na nedotykovom desktope pracujem vyhradne s nieMetro aplikaciami a nemam ziaden problem
Re: Re: Re: Greenspun: Darujte Windows 8 svému nepříteli
Nemo7 7. 12. 2012, 12:51:11
Odpovědět  Odkaz 
>> windows 8 sa ovlada v pohode. metro je "Start". to je cele. staci sa naucit par klavesovych skratiek

Líbí se mi argument typu stačí se ... Přes příkazovou řádku se také dá všechno ovládat úplně v pohodě. Stačí se naučit editor vi, bash, programovat a rychle psát všemi deseti. :-)
Re: Greenspun: Darujte Windows 8 svému nepříteli
SpookY 7. 12. 2012, 12:11:53
Odpovědět  Odkaz 
Tady je třeba dodat jednu podstatnou informaci. Tvrdit, že Win bootuje rychleji je buď neúmyslná polopravda méně všímavého uživatele, nebo zcela úmyslná polopravda (resp. marketingová lež).

Windows (všech verzí) sice nabootuje relativně rychle, ale potom dalších několik minut šrotuje... sice už vidíte plochu, ale PRACOVAT se na tom nedá. Když zapnete počítač s Windows, tak si ještě stihnete udělat kafe, než si můžete sednout k práci.
Sice jsem ještě neměl Win8 v ruce, ale všechny předchozí Wokna tímhle trpěly jen co moje paměť sahá (k Win3.11 a W95).

Naproti tomu u Linuxu ve chvíli, kdy vidím plochu, panely a ikony, tak můžu okamžitě začít pracovat.

Mimochodem podobný fígl provádí i Chrome. I když se zdá, že je ve srovnání s Firefoxem rychlý, tak má pouze optimalizované vykreslování stránky. Sice vidím stánku, ale ještě krátkou chvíli s ní nemůžu pracovat.
U Chromu to naštěstí tolik nevadí - stejně se musím na stránce nejdřív rozhlédnout.
Greenspun: Darujte Windows 8 svému nepříteli
Michal 7. 12. 2012, 14:08:31
Odpovědět  Odkaz 
"Sice jsem ještě neměl Win8 v ruce..." ano presne takyto ludia neustale hodnotia a kritizuju Win8 a potom este taky co si ich zvladli nainstalovat potom sa pokusili napisat jeden clanok.

Ked som upgradol WIn7 na Win8 asi pred mesiacom, tak po prvom dni som to z nejakeho neznameho pocitu lutoval. Kedze ale davam sancu kazdemu novemu OS, tak som sa naucil pouzivat Win+X Win+C a svete div sa to mi stacilo na to aby som zacal tento system z radostou a rychlostou pouzivat. A musite uznat, ze to sa teda neda porovnavat s "Líbí se mi argument typu stačí se ... Přes příkazovou řádku".

Netvrdim, ze Win8 je dokonaly system ale ten krok do predu je obrovsky. K Metru mam aj ja urcite vyhrady ale len male drobnosti.

Tak vas poprosim, pred tym ako zacnete kritizovat nejaku vec, skuste ju aspon mesiac pouzivat a naucit sa o nej minimalne zaklady pouzivania. Ked chcete prejst na OS X, tiez potrebujete prejst uvodnim tutorialom aby vam bolo jasne co, kde najdete o linuxe ani nehovorim.
Re: Greenspun: Darujte Windows 8 svému nepříteli
Rover623 8. 12. 2012, 00:52:14
Odpovědět  Odkaz 
Mám W8 už od testovací verze a je to stejné jako Vista a 7. stavy do kterých mě ten systém občas dostává jsou takové, že mám chuť celý počítač vyhodit ven oknem. Rozhraní je mi celkem ukradené, Metro je sice hnusné, plýtvá místem, je úplně k ničemu a na desktopovém W8 do toho konceptu absolutně nezapadá, ale to mě zas až tak neirituje. Ovšem chování a stabilita systému mě iritují hodně, od W98 se změnilo pouze to, že Windows neukazují modrou obrazovku kvůli každé volovině, jenže na W98/NT to ukázalo modrou obrazovku, zmáčkl jsem ENTER a většinou pokračoval. Tady to vždy celé na chvilku vytuhne (aspoň kdyby to zatmavlo jako v Linuxu) a člověk čeká co to bude dělat, pak se to buď rozjede nebo spadne.

Ještě větší perla je když změním něco v základové grafice. W98 mi oznámil, že pro načtení změň potřebuje restart, tak jsem mu zdělil, že restart nechci, on to pochopil a čekal. Od WVista mi systém po každé takové změně oznamuje, že je nutný restart.

Programy jako Photoshop nebo AutoCAD by udělaly líp kdyby je výrobce dodával na CD spustitelné mimo Windows, protože Windows už dlouho na nějakou práci použít nejdou. Moje poslední použití specializovaného CAD programu ve W7 vypadalo tak, že při každé složitější operaci program zamrzl a následně spadl. Nakonec jsem se naštval a odpravil celé grafické rozhraní a spustil to v bufferu a světe div se, najednou to přestalo padat a bylo to i znatelně rychlejší.

Ale v podstatě s vámi souhlasím, hodnotit něco bez vlastní zkušenosti je blbost. I když tahle hodnocení se objevují spíše ze strany uživatelů Windows na adresu Linuxu, prostě spustil jsem to, zjistil, že to není Windows zadara a šel napsat negativní názor.
Lukáš Jelínek Re: Re: Greenspun: Darujte Windows 8 svému nepříteli
Lukáš Jelínek 8. 12. 2012, 02:02:46
Odpovědět  Odkaz 
Popisované problémy mi připadají spíš jako chyba ovladače grafické karty, než problém samotného systému. Pamatuji například na určité ovladače karet ATI, které se daly zcela spolehlivě sestřelit pouhým nastavením "příliš tlusté" čáry při kreslení. Systém sám běhá poměrně stabilně (i ta proklínaná Vista), rozhodně nepadá tak často jako kdysi Windows 98.

Problémy systémů Windows už dávno nejsou ve stabilitě. Dnes je mnohem větší problém například to, že mi systém vnucuje, jak mám svůj počítač používat. Například mi vnucuje bezpodmínečný restart - dá se párkrát odložit, ale pak už to nejde (navíc stačí na chvíli odejít od počítače a je vymalováno).

Další věc, a to dlouhodobá, je postupné zpomalování systému, hlavně pokud se instalují a pak odinstalovávají programy (bobtnání registrů). Existují na to nástroje, kterými se to dá částečně zlepšit, ale jedinou skutečně účinnou cestou je občasná přeinstalace (která je ale podstatně větší "obřad" než přeinstalace Linuxu, kde si stačí poznamenat, které programy byly předtím nainstalovány).
Re: Re: Re: Greenspun: Darujte Windows 8 svému nepříteli
Rover623 8. 12. 2012, 11:53:45
Odpovědět  Odkaz 
Ovladačem GK to nebylo, ten jsem načetl také, ostatně jako všechno navázané na jádro, včetně základního subsystému který funguje jako vrstva pro spuštění grafiky. Windows 98SE už nepadal tak často jak se mohlo zdát, jen kvůli každé blbosti ukazoval modrou obrazovku. Největším problémem W98 bylo zavádění ovladačů do systému, které velmi často způsobovalo problémy a nestabilitu systému (ovladač musel být rozdělen na 2 části), ale samotný systém byl poměrně stabilní. Ono pokud člověk ve W7 nebo 8 povolí hlášení méně významných chyb (nejde to potom vypnout, tedy jde, ale systém na to nereflektuje), tak odklikává chybové okno každých 5 minut. Tam vidím ten hlavní rozdíl, Windows 98 když se vám neotevřela CD mechanika reagoval modrou obrazovkou, Milenium chybou reportovanou v okně, od XP to nedělá nic.

MS nevyřešil chyby v systému, snad kromě toho, že sloučil jádro a grafický subsystém. Jen nastavil systém tak aby těch chyb reportoval uživateli co nejméně a pak samozřejmě odebral uživateli nějaké pravomoci ve správě systému (třeba právě nemožnost zamezit restartu) + odebrání některých nastavení z grafiky (v tom není GNOME 3 o nic lepší) a podrobná nastavení schovat někde v hloubi systému aby je nebylo možné snadno najít.

Ve W8 mě momentálně nejvíc štve, že se mě systém pokouší všelijak donutit k tomu abych si vytvořil MS účet nebo alespoň nastavil propojení s FB (ani jedno nemám a nechci). Dokonce i Skype už s tím otravuje. Když k tomu přičtu ještě možnost i na desktopových Windows zapnout funkci instalace SW pouze z Marketu a vylepšenou vzdálenou správu (jako má Google nebo Apple), která umožňuje měnit parametry systému na dálku a hromadně (tedy to co třeba Google u Androidu používá k odstranění škodlivého SW ze zařízení uživatelů), má MS už dost prostředků jak uživatelům vnucovat co mohou a co ne. Navíc MS není zrovna vzor férovosti, WGA mělo být volitelné, dost rychle z toho udělali povinnou součást systému. U Visty se dušovali, že žádné DRM nebude integrováno do systému a když vyšla, vše bylo obráceně. Dost možná bude v další verzi Windows už MS účet povinný, aplikace půjde instalovat jen přes Market a jako bonus bude zavaděč zamčený a bude akceptovat jen Windows klíč.

Proč se pokoušet regulovat internet, když existují možnosti jak uživatele kontrolovat již teď, přes Windows a Facebook.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Greenspun: Darujte Windows 8 svému nepříteli
Lukáš Jelínek 8. 12. 2012, 17:15:48
Odpovědět  Odkaz 
Ten Microsoft účet je vůbec velká "legrace". Sice (zatím) není povinný, ale i to možná přijde - nehledě k tomu, že bez něj nelze využít řadu věcí, které si člověk zaplatí v ceně licence. O tento účet lze snadno přijít, pokud se do SkyDrive dostanou (i třeba nechtěně) nějaké soubory, které se Microsoftu nelíbí (třeba jakékoli obrázky - i kreslené - na nichž jsou vidět prsní bradavky). Co na tom, že nejsou sdíleny. MS je prostě smaže a případně ještě zablokuje účet. Ale nejlepší gól je, že Microsoft v rámci politické korektnosti nedovoluje používat při registraci některá slova, takže třeba ten, kdo má příjmení Cikán, si účet vůbec nemůže vytvořit.
Re: Re: Re: Re: Re: Greenspun: Darujte Windows 8 svému nepříteli
Rover623 8. 12. 2012, 17:31:38
Odpovědět  Odkaz 
Tak ten jejich úžasný SkyDrive jsem měl možnost si vyzkoušet. Vytvářel jsem účet pro jiného uživatele, první co mě zarazilo, že se muselo několikrát měnit heslo, protože to neustále řvalo, že heslo je příliš slabé. Ovšem vrcholem všeho bylo když jsem tomu člověku na SkyDrive nahrál mírně upravenou instalaci Ubuntu, aby ji měl vždy po ruce. Vydržela tam asi 14 dní, pak byla smazána jako nedovolený obsah.

Můj účet na MS úložišti (tehdy se to ještě nejmenovalo SkyDrive myslím) taky nevydržel moc dlouho, neustále se mi odtamtud ztrácela data, pak už to asi technickou podporu přestalo bavit, tak mi ten účet rovnou zrušili
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Re: Re: Greenspun: Darujte Windows 8 svému nepříteli
Petr Valach 8. 12. 2012, 19:08:16
Odpovědět  Odkaz 
Tak jo, super. Umím si představit, že se jmenuju třeba Alfréd Šoustek nebo Rostislav Cikán a pracuju na gynekologii. Skvělá kombinace pro SkyDrive...

Puritánství až za hrob. Ale ve filmech střeva lítají po celé obrazovce. Pokrytectví do nebe volající. Vítejte v USA na počátku 21. století.
Aspoň někdy je člověk rád, že žije v ČR... v té podivné zemi bych nevydržel ani týden, hned bych byl zatčen.
Greenspun: Darujte Windows 8 svému nepříteli
juraj 7. 12. 2012, 17:12:46
Odpovědět  Odkaz 
Win som prestal používař už niekedy pri verzii 98/XP, tie neskoršie úlety s Aerom, Metrom a podobne ma nechávajú chladným. Skôr ma mrzí, že podobným smerom sa vydali už pred nejakým tým piatkom hlavné linuxové DE. Pevne dúfam, že raz príde ten deń a vývojári si uvedomia, že krása, súlad a harmónia tkvie v jednoduchosti. Ale vďaka aspoň za wm typu Awesome, E17 (to s prižmúrením jedného oka) a pod. Ak niekomu Metro vyhovuje, prajem mu ho z celého srdca, ak by mi to niekto núkal, pekne sa mu poďakujem a odmietnem.
Greenspun: Darujte Windows 8 svému nepříteli
citro 7. 12. 2012, 21:16:44
Odpovědět  Odkaz 
Už som niečo podobné písal v inej diskusii a musím to pripomenúť aj tu aby som uviedol veci na pravú mieru:

ad. rýchlosť štartovania - systém pri vypínaní sa v skutočnosti nevýpína ako to bolo v predchádzajúcich verziách, ale sa len uspáva. preto tá rýchlosť pri sputení. keď chce človek zistiť skutočnú rýchlosť naštartovania systému nech si systém jednoducho reštartuje. vtedy sa ukáže skutočná rýchlosť. a ešte jedna poznámka k štartovnaniu. úplne najhoršie je to vyriešené, keď máte dualboot s iným systémom. po zapnutí PC sa najskôr natiahne podstatná časť Windows 8 až potom vám dá na výber aký systém chcete spustiť. keď je to náhodou Win8 tak sa spustí rýchlo, keď náhodou je to iný systém tak sa PC zase reštartuje a celý proces bootovania sa zopakuje, ale už s iným systémom. tzn. že keď chcem naštartovať iný systém ako Win8 po zapnutí, tak mám smolu a musím čakať kým sa "uvoľní" Win8.

ad. celkový dojem z Win8 - Microsoft doslova a dopísmena urobil akýsi "hybrid". keďže chcel zachytiť nástup dotykových tabletov musel vymyslieť k tomu príslušný systém (časť METRO). na druhej strane si ale nemohol dovoliť úplne zmeniť zaužívaný spôsob používania pretože byt tým stratil dosť podstatnú časť trhu a preto ponechal časť z Win7. v konečnom dôsledku, ja osobne nevidím žiadny prínos v takomto hybride. i tak okamžite po sputení prepínam na klasický desktop a METRO vnímam len v pozadí.
Greenspun: Darujte Windows 8 svému nepříteli
Jamicon 7. 12. 2012, 21:34:57
Odpovědět  Odkaz 
úplne najhoršie je to vyriešené, keď máte dualboot s iným systémom. po zapnutí PC sa najskôr natiahne podstatná časť Windows 8 až potom vám dá na výber aký systém chcete spustiť. keď je to náhodou Win8 tak sa spustí rýchlo, keď náhodou je to iný systém tak sa PC zase reštartuje a celý proces bootovania sa zopakuje, ale už s iným systémom. tzn. že keď chcem naštartovať iný systém ako Win8 po zapnutí, tak mám smolu a musím čakať kým sa "uvoľní" Win8.

-- M$ mi do počítača nesmie ani omylom, ale takéto veci by určite vyriešil bootloader, ktorý naštartuje prakticky všetko, napríklad Grub, prípadne Lilo, alebo zavádzač FreeBSD.
Greenspun: Darujte Windows 8 svému nepříteli
Quark1966 8. 12. 2012, 02:00:13
Odpovědět  Odkaz 
aniž bych četl příspevky kolegů, zkopíruji můj, který jsem napsal ihned po přečtení článku:
--------------
Nu na Mikuláše jsem si přinesl nový disk SSD. Jeho panictví jsem ukočil instalací Windows 8. Instalace příjemná, moc to neotravovalo. Instalace dopadla pro platformu Windows neočekávaně - dopadla dobře. (Abych nebyl pro čtenáře zaujatý, vra zil jsem tuto kapitolu W8 mezi další testy distribucí Linuxu, abych W8 bral za vyvinutý systém). Ovšem Win8 překvapilo. Nevím, jak to popsat, bylo to takové "nic". Takové prázdno přikryté čtyřmi barevnými čtverci a poměrně divnou reklamou v televizi (ta holka se musí naučit alespoň trochu zpívat). Po půl hodině hraní si jsem tuto pitoreskní a drahou hru s dřevěnými kostičkami smazal. Za 2 minuty byla pryč. Windou Osum mi do baráku nesmí! Možná Win 9.1.
Teda Bille, styď se. Už ani krást neumíš jako kdysi od OS/2... se ani nedivím, že Ray Ozzie jako hlavní architekt odešel. A nejen on :-)
Greenspun: Darujte Windows 8 svému nepříteli
GVKB 17. 12. 2012, 12:18:17
Odpovědět  Odkaz 
http://czwin8.blogspot.cz/
Nejsou špatné operační systémy jsou špatní uživatelé operačních systémů mám Windows 8 Pro 64 bit a jsem spokojen jsem ve výhodě oproti ostatním protože jsem tento systém testoval od začátku jeho vývoje každý den ještě v anglické verzi. Jediným špatným OS byl Win 98 a Vista.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz