přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Intel už vydává linuxové patche pro Merrifield

Intel už vydává linuxové patche pro Merrifield

Linux

Firma Intel už začala vydávat patche do linuxového jádra pro připravovaný Merrifield SoC, určený pro mobilní telefony.


Firma Intel připravuje nové čipy Merrifield, určené pro mobilní telefony a založené na 22nm architektuře Silvermont. Jedná se o SoC, tedy řešení obsahující prakticky kompletní hardwarový systém. Merrifield má být konkurencí pro obdobné čipy ARM, se zaměřením na telefony vyšší kategorie.

Přestože se Merrifield připravuje až pro příští rok, firma začala už nyní vydávat patche pro linuxové jádro. Jedná se například o gpio-langwell, pci_id nebo sdhci-pci. Další budou následovat. Intel doufá, že by první patche mohly být začleněny již do Linuxu 3.13.

Nahoru

Příspěvky

Jiří Němec Intel už vydává linuxové patche pro Merrifield
Jirka Němec 10. 10. 2013, 15:06:11
Odpovědět  Odkaz 
Předpokládám, že telefon, který jsem tenhle týden koupil, byl poslední s platformou ARM. Ten telefon musí minimálně rok, spíše dva, vydržet a pak už budu kupovat jen věci s Intel procesory. Díky Intelu pak můžu mít stejnou architekturu na mobilu, notebooku, tabletu i PC a chovám i trochu bláhovou naději, že by to tak dokonce časem mohlo být i včetně operačního systému - tedy OpenSuse i v telefonu, např. na PlasmaActive. Tomuto ovšem ale ještě brání dost věcí a jedná se o vzdálenou budoucnost (nicméně já stále doufám :)).
Re: Intel už vydává linuxové patche pro Merrifield
VK 10. 10. 2013, 18:04:02
Odpovědět  Odkaz 
Já tedy nevím, jak moc to funguje, jaký software jde spustit a pod., ale OpenSuse 12.3 je už i pro ARM. Taky by mne to zajímalo...
Jiří Němec Re: Re: Intel už vydává linuxové patche pro Merrifield
Jirka Němec 10. 10. 2013, 19:29:13
Odpovědět  Odkaz 
Kdepak, s ARM je to složitější, takže na plnohodnotnou klasickou linuxovou distribuci, jako je openSUSE, můžeš u většiny modelů telefonů zapomenout (a to nemluvím jen o zamčených bootloaderech). Ale pokud v tom mobilu bude všechno od Intelu, tedy vč. grafiky a ideálně i všech možných modemů, tak si myslím, že by tomu už nemělo nic bránit.
František Zatloukal Re: Intel už vydává linuxové patche pro Merrifield
František Zatloukal 10. 10. 2013, 22:45:48
Odpovědět  Odkaz 
Není to sice telefon, ale na Nexus 7 lze nainstalovat plnohodnotné Ubuntu (ne Ubuntu Touch). Pro vyzkoušení běhu na telefonu lze využít "virtualizace" s pomocí aplikace Complete Linux Installer[1]. Takto jsem na dnes již mainstreamové Xperii S rozběhal Ubuntu 12.04 s Unity. KDE možná přijde časem. Chce to hlavně dostatek paměti RAM, ideálně pak 2GB a více.

[1] https://play.google.com/store/apps/details?id=com.zpwebsites.linuxonandroid
Václav Sedmík Re: Re: Intel už vydává linuxové patche pro Merrifield
V7s 21. 10. 2013, 10:50:06
Odpovědět  Odkaz 
ehm, Ubuntu Touch samozřejmě JE k dispozici pro Nexus 7 (viz https://wiki.ubuntu.com/Touch/Install)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz