přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, IT 15.2: Turris Omnia, internetová bezpečnost i něco pro vývojáře

IT 15.2: Turris Omnia, internetová bezpečnost i něco pro vývojáře

IT 15.2

Konference Internet a Technologie 15.2 přinesla kromě jiného nové informace o routeru Turris Omnia, zajímavosti z internetové bezpečnosti a také několik přednášek pro vývojáře. 


Návrat do Profesního domu

Ve dnech 13. a 14. listopadu se v Praze konala konference Internet a Technologie 15.2 (IT 15.2), pořádaná sdružením CZ.NIC ve spolupráci se sdružením CESNET a Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy. Právě budova této fakulty, bývalý Profesní dům, se opět stala dějištěm konference (naposledy se zde konference IT konala před dvěma lety).

Účastníci konference IT 15.2 Účastníci konference IT 15.2

Pro ty, kdo se nemohli zúčastnit osobně, byl připraven videopřenos, brzy budou k dispozici záznamy. Mezi mediálními partnery konference byly i LinuxEXPRES a náš časopis IT Systems.

Víte, že byla v budově Profesního domu objevena rotunda sv. Václava (viz též delší článek na webu OA NPÚ Praha), která byla 376 let ztracena? MFF UK chystá její rekonstrukci – 80 % nákladů bude pokryto ze zahraničních grantů, na zbývající část může každý přispět.

Přednášky

Na účastníky čekaly dva dny přednášek, workshop a doprovodný program. Přednášky měly klasický formát, tedy obvykle 25 minut v blocích po třech až čtyřech přednáškách s podobným zaměřením.

Diskuse po přednášce o analýze dat z SSH honeypotů Diskuse po přednášce o analýze dat z SSH honeypotů

První páteční blok byl věnován systému DNS a softwaru Knot DNS, druhý byl vývojářský, třetí zaměřen na bezpečnost a čtvrtý opět určený hlavně pro vývojáře. Sobotu zahájil blok s tím, „co se nevešlo jinam“ (Tablexia, Včelka, otevřená data), druhý blok se týkal projektu Turris a poslední byl zaměřen opět na bezpečnost, uzavírala ho pak přednáška zahraničního hosta o běhu distribuce Debian na routeru Turris.

Ondřej Filip hovoří o crowdfundingové kampani na router Turris Omnia Ondřej Filip hovoří o crowdfundingové kampani na router Turris Omnia

Celá konference se nesla v atmosféře úspěchu crowdfundingové kampaně na router Turris Omnia. Ta byla totiž spuštěna omylem o něco dříve (měla začít až na konferenci) a cílové částky bylo dosaženo již během 20 hodin.

Workshop a doprovodný program

Workshop byl tentokrát jen jeden a byl zaměřen na textový editor Vim. Pro účast bylo potřeba se předem registrovat.

Petr Hodač vede workshop o editoru Vim Petr Hodač vede workshop o editoru Vim

V rámci doprovodného programu bylo k dispozici demo systému SecurityCloud collector, zájemci se také mohli podívat do serverovny MFF UK. Jak už je na konferencích Internet a Technologie obvyklé, po celou dobu konferenci bylo k dispozici bohaté občerstvení (včetně kávy z Kofárny, kterou mohli ochutnat také například účastníci nedávné konference LinuxDays) a o polední přestávce oběd.

Dáte si espresso nebo cappuccino? Dáte si espresso nebo cappuccino?

U registračního pultu byly v prodeji knihy z Edice CZ.NIC, které si můžete také zdarma stáhnout v elektronické podobě.

Zhodnocení

Konference IT 15.2 pokračovala v tradici vysoké úrovně konferencí Internet a Technologie – jak po stránce organizační, tak z hlediska výběru, obsahu a podání jednotlivých přednášek (přestože by někdo třeba uvítal více workshopů). Jedinou drobnou komplikací byl asi hodinový sobotní výpadek internetového připojení pro účastníky. Celkově lze konferenci zhodnotit jako velmi povedenou a nezbývá tedy než se těšit na pokračování: IT 16.

Demo: SecurityCloud collector Demo: SecurityCloud collector

Brzy si budete moci přečíst o některých zajímavých tématech, která se na konferenci objevila. První článek vyjde již ve čtvrtek.



Nahoru

Příspěvky

IT 15.2: Turris Omnia, internetová bezpečnost i něco pro vývojáře
Lukas 18. 11. 2015, 08:37:59
Odpovědět  Odkaz 
Budou někde slajdy z workshopu Vimu?
Lukáš Jelínek Re: IT 15.2: Turris Omnia, internetová bezpečnost i něco pro vývojáře
Lukáš Jelínek 18. 11. 2015, 13:10:10
Odpovědět  Odkaz 
Slajdy by se měly brzy objevit na webu konference (https://www.nic.cz/it15.2/). Jestli i z workshopu, to nevím, ale mohu o to požádat.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz