přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak se měnila rychlost Linuxu mezi verzemi řady 4?

Jak se měnila rychlost Linuxu mezi verzemi řady 4?

Linux

Magazín Phoronix testoval linuxová jádra verzí od 4.0.0 po 4.15 Git z hlediska rychlosti pro různé benchmarky. Jak to dopadlo?


Vývojáři linuxového jádra se snaží systém zrychlovat, například využíváním lepších algoritmů, odstraňováním balastního kódu nebo různými optimalizacemi. Zároveň toho ale jádro řeší čím dál víc, což jde proti této snaze. Jak se toto vše projevilo na rychlosti různých verzí Linuxu od 4.0.0 do ještě nevydaného jádra 4.15, testoval magazín Phoronix.

Výsledky bohužel nejsou příliš pozitivní. Přestože je situace pro jednotlivé benchmarky různá, převažuje trend lehkého zpomalování jader (někdy dochází i výkyvům, kdy se rychlost změnila jedním směrem a u pozdějších jader zase opačně). Zjevně nepříznivě se pak projevily opravy souvisící se zranitelností procesorů (zavedené ve verzi 4.15), kde je zpomalení u většiny testů výraznější.

Výsledek benchmarku Hackbench (zdroj: Phoronix) Výsledek benchmarku Hackbench (zdroj: Phoronix)

Nahoru

Příspěvky

Jak se měnila rychlost Linuxu mezi verzemi řady 4?
Jirka 24. 01. 2018, 21:37:42
Odpovědět  Odkaz 
Technická poznámka: přimlouval bych se za zveřejňování grafiky ve formátu *.png (*.jpg slouží pro fotky a na digitální grafice se zbytečně projevují jeho artefakty)...
Lukáš Jelínek Re: Jak se měnila rychlost Linuxu mezi verzemi řady 4?
Lukáš Jelínek 24. 01. 2018, 21:55:02
Odpovědět  Odkaz 
O problému víme. Bohužel nyní používaný CMS (který snad bude brzy opuštěn) obrázky automaticky konvertuje do JPEG.
Jak se měnila rychlost Linuxu mezi verzemi řady 4?
Petr Ježek 25. 01. 2018, 11:22:01
Odpovědět  Odkaz 
Za prvé, velmi záleží na perfektní znalosti metodiky testů a výběru HW a linuxových distribucí. Ono je zatraceně podstatné až to, co se projeví v userspace v běžném režimu. U rozsáhlých distribucí s komplexními DE je jádro v jiné zátěži prostřednictvím různých aplikací (v rámci provázaných procesů) než u lehkých distribucí pracujících jen s WM. Pouhé testy jádra jsou jako testy výkonu motoru na hřídeli, nikoli na konci drivetrainu. Nikdo v praxi nepracuje pouze s jádrem.

Za druhé, je s podivem, jak se vývojádři jádra dokáží popasovat s neustále rostoucím počtem podporovaných HW funkcí s výsledkem pouze nevýznamného pojklesu rychlosti práce jádra, to je spíše na ocenění než na kritiku či povzdechy.

Opět jako všude platí: Kdo to dělá, ten to zná, kdo se jen dívá, ten si jen myslí, že to snad pochopil.
Re: Jak se měnila rychlost Linuxu mezi verzemi řady 4?
Petr Ježek 25. 01. 2018, 11:23:28
Odpovědět  Odkaz 
Ještě ohledně pomalejší git verze - ona je snad optimalizovaná obdobně produkčním verzím?
Re: Jak se měnila rychlost Linuxu mezi verzemi řady 4?
nobody 25. 01. 2018, 20:24:04
Odpovědět  Odkaz 
a co ze si tim chtel rict? ;-) testy samozrejme nebyli provadene ciste nad jadrem, ale v desktopovem prostredi, konkretne GnomeShell, testu byla hromada ruzneho zamereni, napr www,db,php,kompilace, nebo i operace v GIPMu...

protoze slo o srovnani verzi jadra, tak je logicke ze se neporovnavali ruzne DE ci WM, to by se porovnavalo pri testech DE ci WM ;-) tim ze se userspace nechaval stejnej, ale menili jadra, se tetovali... jadra... a pri testu jadra bych ani necekal nic jineho ;-)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz