přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Je tu LibreOffice 3.3. Dříve než OpenOffice.org

Je tu LibreOffice 3.3. Dříve než OpenOffice.org

Kancelářský balík LibreOffice, který vznikl odštěpením od OpenOffice.org, má první stabilní verzi: 3.3. Byla vydána dříve, než této verze dosáhl původní balík.


Kancelářský balík LibreOffice vznikl jako fork OpenOffice.org poté, co firma Oracle (která OO.org získala s akvizicí Sun Microsystems) začala činit kroky k uzavírání původního softwaru. Do některých linuxových distribucí tak míří LibreOffice jakožto svobodnější klon původního OpenOffice.org.

Zatímco OpenOffice.org ještě nemá stabilní verzi 3.3 (aktuálně je 3.3.0 ve stadiu Release Candidate 10), balík LibreOffice již obdobné mety dosáhl – dnes byla vydána verze 3.3, první stabilní verze vůbec. Za nejzajímavější novinky (oproti OO.org 3.2.x) lze považovat například dialog pro titulní stránky, SVG import pro program Writer, nové typy rámečků tabulkových buněk, rozšíření konfigurace importu z CSV, import a editace SVG v programu Draw nebo experimentální režim pro testování nedokončených funkcí.

Nahoru

Příspěvky

Je tu LibreOffice 3.3. Dříve než OpenOffice.org.
daník 26. 01. 2011, 14:27:08
Odpovědět  Odkaz 
A jaký je teda podstatný rozdíl mezi těmito dvěma balíky office krom názvu ?
Zatím mají i stejná pořadová čísla a co dál ?
Lukáš Jelínek Re:Je tu LibreOffice 3.3. Dříve než OpenOffice.org.
Lukáš Jelínek 26. 01. 2011, 18:19:53
Odpovědět  Odkaz 
Název je zde zcela klíčová věc. Ten totiž patří firmě Oracle a jen ta rozhoduje, co se pod tímto názvem vydá. A protože již první období po akvizici Sunu naznačilo, že Oracle má tendenci vývoj uzavírat (i když asi základ OO.org neuzavře nikdy), odešla řada významných vývojářů od projektu OO.org a založila projekt LibreOffice. Za tímto účelem vznikla organizace The Document Foundation. Konkrétní rozdíl mezi LE 3.3 a OO.org 3.3 (verze byla již vydána) je jen v drobnostech, větší odklon lze však očekávat v budoucnu.
Miroslav Hrončok Re:Re:Je tu LibreOffice 3.3. Dříve než OpenOffice.org.
Miro Hrončok 27. 01. 2011, 00:16:32
Odpovědět  Odkaz 
Ještě doplním, že LibreOffice je spíše podobné Go-OO. Více v článku http://www.linuxexpres.cz/kancelar/otazky-a-odpovedi-openoffice-org-libreoffice

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz