přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Linus Torvalds odmítl „politicky korektní“ mluvu

Linus Torvalds odmítl „politicky korektní“ mluvu

Mezilidská komunikace

V reakci na výzvu jedné vývojářky, vybízející k „profesionálnímu chování“ v LKML, se Linus Torvalds vyjádřil velmi rázně a odmítl se odklonit od své přirozené mluvy.


Server Slashdot upozornil na výměnu názorů, která proběhla v Linux Kernel Mailing Listu. Vývojářka Sarah Sharp (z firmy Intel) tam vybídla Linuse Torvaldse k „profesionálnímu chování“ v LKML. Podle ní je jedním z nejhorších delikventů, co se týká urážení lidí a veřejného trhání jejich emocí na kusy.

Linus odpověděl velmi rázně. Podle něj by se mělo diskutovat o tom, jak pracovat společně navzdory odlišnostem mezi lidmi. Asi nejvýstižněji shrnul své postoje do těchto vět:

„Protože pokud chceš, abych se "choval profesionálně", řeknu ti, že nemám zájem. Sedím ve své domácí pracovně v županu. A tak, jako nezačnu oblékat kravaty, žádná síla mě nepřinutí k falešné zdvořilosti, lhaní, politikaření a křiváctví, k pasivní agresivitě a módním výrazům. Protože "chovat se profesionálně" znamená: lidé se uchylují k všemožným zrůdnostem, protože jsou nepřirozeně nuceni chovat se v rozporu se svým normálním nutkáním.“

Nahoru

Příspěvky

Linus Torvalds odmítl „politicky korektní“ mluvu
Michal Procházka 16. 07. 2013, 09:48:07
Odpovědět  Odkaz 
Má recht :)
Linus Torvalds odmítl „politicky korektní“ mluvu
Jirka 16. 07. 2013, 10:00:48
Odpovědět  Odkaz 
Skvělé...

Dokážu si živě představit situaci, neb ji dobře osobně znám.

Na jednu stranu slípku, co denně hákuje v globalizátoru, kde ji všestranně zmasírovali k obrazu svému až do té míry, že jejich tzv. "firemní kulturu" považuje za vlastní. Ve volném čase možná čte srágory charakterizované slovy "zajímavosti ze světa módy a showbusinessu, rady a diskuse na téma péče o zdraví, sex a vztahy"...

Na druhé straně Torvaldse, pohodáře, co je svým pánem a rozhodně nebude skákat tak, jak kdokoliv píská.

Linusi, držte se a jen tak dál. Vaše výsledky mluví samy za sebe.
Petr Valach Linus Torvalds odmítl „politicky korektní“ mluvu
Petr Valach 16. 07. 2013, 12:36:30
Odpovědět  Odkaz 
Já jsem taky dost silně proti přetvářce a oné "politické korektnosti", ale vedu sám se sebou boj... možná někteří čtenáři taky. Co je tou politickou korektností? Není to třeba snaha toho druhého neurazit, nepoštvat zbytečně proti sobě jen proto, že mám nevymáchanou hubu a neumím jednat s lidmi? A svou neschopnost jen balím do pláštíku "jsem free a happy a je mi buřt, co si myslíte", i když vím, že to není správně?

Nevím, jak je na tom Linus, platí to obecně.
Re: Linus Torvalds odmítl „politicky korektní“ mluvu
Solitary 16. 07. 2013, 17:10:12
Odpovědět  Odkaz 
Linus se tak chova, protoze pochopil, ze to je nejefektivnejsi zpusob jak s lidmi jednat, aby napriklad pochopili, ze o jejich vytvor skutecne zajem nema a ze ztraceji cas. Pokud je odmital zdvorile mnohdy nedokazali pochopit, ze to takhle proste nepujde. Kdyz jim to rekne na ferovku, tak je to vsem hned jasne. Na druhou stranu naprosto chapu, ze tim musi zakonite spoustu lidi urazit, nastvat a ublizit, coz bude dost lidem vadit.

Pamatuju kdyz nedavno svetem obletlo jak velmi razne serval vyvojare za to, ze rozbil userspace a svadel to na cizi chybu. Vyvojar moc dobre vedel, ze pokud zmena v kernelu neco rozbije, je to vzdy chyba v kernelu, presto se pokousel o nejake kecy o bugu v userspace. Linus mu to tedy samozrejme vysvetlil po svem.
Re: Linus Torvalds odmítl „politicky korektní“ mluvu
Petr Ježek 19. 07. 2013, 14:37:27
Odpovědět  Odkaz 
Linus přesvědčil, že se nechová jako ti, co se usilují především zpívat píseň těch, jichž chléb jedí. Právě to je totiž podstatou uměle vynucovaného chování dle jakési kýmsi definované etikety. To nicméně nenutí se chovat hrubě. Pokud chcete vyjádřit pravdu skrývanou politicky korektními, pak jste nutně politicky nekorektní. Už chápete vyprázdněný význam toho slovního spojení?
Linus Torvalds odmítl „politicky korektní“ mluvu
SpookY 16. 07. 2013, 12:50:51
Odpovědět  Odkaz 
Pro Linuse palec nahoru a +1000 bodů.

Mám osobní zkušenosti s lidma v kravatách. Pro mě je oblek a kravata základ přetvářky, falešnosti, lhaní a křiváctví. Bez výjimek. Kdysi jsem sem tam nějakého kravaťáka považoval za výjimku, která potvrzuje pravidlo. Dnes už ne! Člověk co denně chodí v kravatě je z***.
Znám pár dobrých lidí, co se do té kravaty oblečou když musí, ale v jejich případě to sako a kravatu sundají s odporem a zhnusením hnedka jak jen můžou.

Kravata a sako == prolhaný bezpáteřní křivák.
Had může desetkrát převléci kůži, ale hadem zůstane!

Mimochodem pro příklad takových "pánů čistých" nemusíme chodit daleko - kdysi rudý, modrý dnes, typický člen ***, dříve agilní svazácký nástěnkář, dneska praktikující katolík, že?
Lukáš Jelínek Re: Linus Torvalds odmítl „politicky korektní“ mluvu
Lukáš Jelínek 16. 07. 2013, 13:16:29
Odpovědět  Odkaz 
K té kravatě musím říct, že "funguje". Mám to vyzkoušené. Na většinu lidí člověk v saku a kravatě působí důvěryhodněji a seriózněji. Když si například stoupnu v kravatě na tramvajovou zastávku (a budu tam v jediný s kravatou), pokud se někdo bude chtít za něco zeptat (na cestu, trasu linek, odjezdy...), s téměř 100% pravděpodobností se zeptá mě. Podobně když půjdu o něco nenárokového žádat, s kravatou je pravděpodobnost úspěchu větší.

Je to samozřejmě zneužitelné, viz "lháři ve fraku každý věří" (z písně "Šaty dělaj člověka"), a zmrdi to dobře vědí. V kravatě jim lež snáze projde a i pocit z lidí okolo mají lepší. Ale to samozřejmě neznamená, že kdo má kravatu, musí nutně lhát nebo mít nějaké jiné špatné úmysly. Osobně nosím kravatu dost nerad - nemám rád cokoliv, co by mě škrtilo okolo krku. Ale jsou situace, kdy si ji stejně vezmu (například k soudu nebo na důležité jednání), protože v tomto případě "účel světí prostředky".
Otakar Haška Re: Re: Linus Torvalds odmítl „politicky korektní“ mluvu
otula 16. 07. 2013, 17:21:28
Odpovědět  Odkaz 
Lukáši, jestli ono to není spíš o tom, že máš "důvěryhodný ksicht" (neber ten expresívní výraz urážlivě, myslím to v dobrém). V dnešní době se totiž jinak asi už většina lidí "kravaťákům" vyhýbá, protože jsou to většinou dealeři pochybných služeb či produktů a lovci nových oveček. K té téměř 100% pravděpodobnosti mohu říct, že už se mi vícekrát stalo, že namísto kravaťáka lidé oslovili mne - bez kravaty, čistě oblečeného například v džínách (nikolivěk "ošoupaných") a (značkovém) tričku. Samozřejmě, opět tam ten psychologický efekt je, pokud bych byl zarostlý, špinavý a oděný jak bezdomovec, asi by mne nikdo neoslovoval. Jen chci říct, že zrovna kvádro a kravata nemusí být největší známka zdánlivé důvěryhodnosti.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Linus Torvalds odmítl „politicky korektní“ mluvu
Lukáš Jelínek 16. 07. 2013, 18:07:09
Odpovědět  Odkaz 
Myslím, že důvěryhodným ksichtem to není. Rozdíl s kravatou a bez ní je opravdu znát. Ale asi nevypadám jako typický dealer něčeho, místo kufříku a jiných podobných propriet nosím aktovku přes rameno (z čistě praktických důvodů), což může mít taky svůj vliv. Navíc dealera člověk obvykle pozná už na první pohled, podle toho, jak si neustále mapuje terén a vyhlíží potenciální "oběti".
Otakar Haška Re: Re: Re: Re: Linus Torvalds odmítl „politicky korektní“ mluvu
otula 16. 07. 2013, 21:51:18
Odpovědět  Odkaz 
Rozdíl v přiodění kravatou znát je, ale určitě to není atribut zvyšující automaticky důvěryhodnost ;-) Myslím, že je to celková vizáž, přičemž kravata je jen drobným doplňkem. Nebyl by problém naaranžovat vedle sebe několik lidí tak, aby většina dotázaných kravaťáka nezvolila. Podle mne má obličej (respektive hlava jako taková - oholení, pleť, vlasy) a postava větší váhu v odhadu důvěryhodnosti. A potom elegance odění - oblek má velkou pravděpodobnost, že bude elegantní, ale když na sebe vychrt navlékne kvádro o 2 čísla větší (což neteoretizuji, ale píšu o tom, co běžně potkávám), má to k eleganci hodně daleko ;-)
Re: Re: Linus Torvalds odmítl „politicky korektní“ mluvu
Pavel Šimerda 16. 07. 2013, 23:35:52
Odpovědět  Odkaz 
„pokud se někdo bude chtít za něco zeptat (na cestu, trasu linek, odjezdy...), s téměř 100% pravděpodobností se zeptá mě“

Protože jsi seriózní? Ale kdeže. Protože tu kravatu nosíš pravděpodobně do práce a tudíž je velká šance, že jsi ve známém prostředí a budeš umět poradit. Pokud vedle tebe bude člověk se psem nebo s kočárkem, dám mu pravděpodobně přednost.
Re: Re: Re: Linus Torvalds odmítl „politicky korektní“ mluvu
Peter 17. 07. 2013, 09:28:25
Odpovědět  Odkaz 
Nesúhlasím. Práve tá kravata a oblek je rozhodujúci. Skúsenosti
Re: Re: Re: Re: Linus Torvalds odmítl „politicky korektní“ mluvu
HouBa 17. 07. 2013, 14:11:33
Odpovědět  Odkaz 
Tak to patříte k výrazné menšině.

Z logiky věci vychází, že člověk oblečený "po domácku" a se psem nebo s kočárkem je na 99% místní a zná terén, zatímco sebelépe oblečný "kravaťák" s kufříkem/aktovkou apod... jede na/z jednání nebo z/do práce někam.

Pokud se chci někde na sídlišti zeptat na cestu nebo hledám ulici ptám se zásadně lidí co kupují v trafice noviny, lidí co venčí psa a maminek s kočárkem. 99,9% úspěšnost.

Co se týče obecné mluvy a jednání, tak asi záleží na situaci.

Při obchodním jednání které by mělo skončit úspěšně asi bude člověk mluvit slušně, slušně respektive vhodně k situaci se oblékne a bude vystupovat profesionálně.

Přesně to vystihl Jirka v prvním postu. Nejhorší jsou ti, co cizí firemní "kulturu" vezmou za svojí a vyžadují po ostatních. Kde kdo z velkých molochů.
Pravidla systému
Marek 16. 07. 2013, 13:38:33
Odpovědět  Odkaz 
Slova, výroky, tj. slovní komunikace je jeden ze znaků vaší osobnosti. Kdo je nekorektní v výrocích, je nekorektní i v jiných interakcích s okolím.
Společnost, což je systém lidí, vnímá tyto interakce a podle toho s vámi tento systém jedná. Kdo je vulgární a cíleně uráží své okolí a veřejnost, se dostává na okraj důležitosti. Je to nepříjemné zrnko v soukolí.
Například když se budu na silnici chovat bez pravidel a stylem "s.ru na vás", tak to povede časem k problému.
Takže si jedinec sice může sám sobě nalhávat, že jej slušné chování nemusí zajímat, ale nakonec bude ve společnosti izolován.
A jak píše Petr Valach, tak i ty volně myšlenkáří si taky mohou jen na něco hrát a jsou neupřímní.
Re: Pravidla systému
Pavel Šimerda 16. 07. 2013, 23:36:51
Odpovědět  Odkaz 
Nikdo netvrdí, že je kravat *jediný* znak přetvářky. Existuje mnoho dalších.
Re: Pravidla systému
w4rr10r 17. 07. 2013, 00:13:36
Odpovědět  Odkaz 
management by perkele
Linus Torvalds odmítl „politicky korektní“ mluvu
Hyjé 20. 07. 2013, 22:27:16
Odpovědět  Odkaz 
haleluja .... ani Martin Luther King by to neřekl lépe :D
Linus Torvalds odmítl „politicky korektní“ mluvu
Jan 21. 07. 2013, 12:10:29
Odpovědět  Odkaz 
Naprosty souhlas, zadne politikareni a falesne neprime pojmenovavani skutecnych problemu !!!

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz