přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Linux Mint 18.3: zálohování, systémová hlášení, integrovaný Flatpak

Linux Mint 18.3: zálohování, systémová hlášení, integrovaný Flatpak

Linux Mint

Je tady nová verze 18.3 linuxové distribuce Linux Mint. Ze zajímavých novinek lze zmínit například integrovaný Flatpak, vylepšené zálohovací nástroje, kvalitnější hlášení problémů se systémem nebo lepší správu softwaru.


Linuxová distribuce Linux Mint má novou verzi 18.3 „Sylvia“, zatím s prostředím Cinnamon a MATE. O jedné z plánovaných novinek jste si mohli přečíst už před měsícem – je to integrace distribučního formátu Flatpak (a repozitáře Flathub) do Správce softwaru. Zrovna tento správce byl vylepšen i v dalších ohledech. Zapracovalo se především na uživatelském rozhraní, ale změna nastala i pod kapotou. Backend byl naportován na AptDaemon a správce může běžet s právy běžného uživatele.

Mezi další novinky patří vylepšené zálohování. Byl prakticky přepsán Zálohovací nástroj, systém lze zálohovat (přesněji řečeno vytvářet jeho snapshoty čili snímky) do určených stavových bodů pomocí aplikace Timeshift. Narazíte-li na problémy se systémem, pomůže vám kvalitnější hlášení, které umožňuje nejen sledovat jednotlivé problémy, ale také je hlásit vývojářům.

Další novinky najdete na stránkách pro prostředí Cinnamon a MATE.

Nabídka aplikací k instalaci přes Flatpak v distribuci Linux Mint 18.3 Nabídka aplikací k instalaci přes Flatpak v distribuci Linux Mint 18.3

Nahoru

Příspěvky

Linux Mint 18.3: zálohování, systémová hlášení, integrovaný Flatpak
Jirka 30. 11. 2017, 13:32:51
Odpovědět  Odkaz 
Tak jsem jen ze zvědavosti stáhnul verzi s Mate a spustil ji jako live...

Nutno uznat, že snaha tam je. Vše je vizuálně "naleštěné", čili BFU musí být prvotně uchvácen. Dále je tam snaha o automatizaci těch věcí, které se dříve (nebo i dnes v jiných distribucích) musely dělat ručně. Ale:

1) systém se sice k telefonu s Androidem připojí, ale při pokusu o prohlížení složky s fotkami sto let "přemýšlí" a pak vyhodí jakousi chybu (kterou jsem našel jako léta neřešenou). Jiné složky přitom procházet jdou a jdou z nich i jako "remote" otevírat soubory...

V mém standardním Kubuntu 14.04 LTS tyto problémy nemám.

2) systém najde barevnou laserovku HP CP1025nw na USB portu a po chvíli oznámí, že je připravena k použití. Není... Při pokusu o tisk zkušební stránky se vůbec nic nestane. Při hledání dalších tiskáren vůbec nevidí HP LJ 6L připojenou k paralelnímu portu, čili musela by se tam nějak doinstalovat ručně.

Kubuntu 14.04 LTS tiskárnu na par. portu normálně vidí a hned z ní umí tisknout. CP1025nw jsem instaloval ručně, protože std. ovladač od HP má tiskové výstupy stabilně lehce do zelena - ale myslím, že s tím standardním se taky dokázala nainstalovat sama a fungovala...

Je možné, že jsou to "dětské nemoci" už tradičně doprovázející zbrusu novou distribuci, nebo to souvisí s live módem, kde přece jen není nainstalováno úplně vše. Kdo ví... Každopádně Mint je další z možností, kam lze jít, když člověka zklame nějaká stávající a její "vývoj". U mě to tak bylo s openSUSE => Kubuntu.

No a s ohledem na to, že 18.3 je LTS s podporou do roku 2021 (!), tak to do budoucna vypadá slibně i z hlediska možných oprav příp. chyb...
Ondrej Dzivý Balucha Re: Linux Mint 18.3: zálohování, systémová hlášení, integrovaný Flatpak
Ondro 30. 11. 2017, 15:08:06
Odpovědět  Odkaz 
Mam na desktope cerstvo updatnuty Mint 18.2 na 18.3
1) Mam tu 2 telefony s Androidom a bez problemov viem na nich prehliadat/zobrazovat fotky. Fungovalo to aj na 18.2

Tipujem, ze je to problem live distribucie alebo problem "obsluhy. Tipujem, ze to iste bude platit aj pre tebou spominane tlaciarne, kedze je Mint je postaveny na Ubuntu.
Re: Linux Mint 18.3: zálohování, systémová hlášení, integrovaný Flatpak
Osvald Tretter 1. 12. 2017, 18:08:08
Odpovědět  Odkaz 
V "live" verzích je dost naivní takto zkoušet plnou funkčnost v podstatě jakýchkoliv periferií. Vždycky a všechno "naostro", jako se ženskejma :D
Androidy jdou v Mintu už dlohou dobu v pohodě (u mě v Cinnamonu) a ne jenom v této uvedené verzi. Nová 18.3-ka mile překvapila celkově, za mě opět pozitivní krok dopředu (jako vždycky)
Linux Mint 18.3: zálohování, systémová hlášení, integrovaný Flatpak
Petr Valach 30. 11. 2017, 13:43:05
Odpovědět  Odkaz 
Super! Moc se těším hlavně na Timeshift a novou správu systému!
Věřím, že bude rovněž opravena nemožnost instalace a deinstalace systémových fontů, což je bug, který se hojně řešil. Vím, že šéfredaktora LinuxEXPRES se netýká, ale já ten problém mám.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz