přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, LXDE přechází na Qt

LXDE přechází na Qt

LXDE

Desktopové prostředí LXDE je založeno na frameworku GTK 2. Místo přechodu na novější GTK 3 nyní přechází na „konkurenční“ framework Qt.


LXDE je jedno z „lehkých“ desktopových prostředí – na rozdíl od prostředí jako KDE nebo GNOME obsahuje jen to, co je skutečně potřeba pro běh aplikací a práci s okny. Dosud bylo toto prostředí založeno na frameworku GTK 2, ten však již není aktivně vyvíjen, proto se rozhodovalo o tom, co dál. A namísto pokračování s GTK, tedy s verzí 3, LXDE migruje na framework Qt.

Aktuálně se bude používat Qt 4, nicméně až se bude v linuxových distribucích široce používat Qt 5.1, přejde se na tuto verzi (verze 5.0 se přeskočí – zmizely v ní některé důležité funkce spjaté s X11, ve verzi 5.1 byly vráceny zpět). S přechodem na Qt poněkud stoupne paměťová náročnost, ale ta by v případě GTK 3 stoupla rovněž.

Nahoru

Příspěvky

LXDE přechází na Qt
Kamil 5. 07. 2013, 00:13:57
Odpovědět  Odkaz 
"The GTK+ version of LXDE is still under development, but we did some experiments with Qt, too."

Neřekl bych, že přechází, jen to prostě zkouší.
Petr Valach LXDE přechází na Qt
Petr Valach 5. 07. 2013, 03:57:28
Odpovědět  Odkaz 
Vyloženě jen z uživatelského - nikoliv nutně programátorského - hlediska: cokoliv jde mimo GtK, dělá dobře, jen tak dál. Někdo u GtK ocení stabilitu a výkon (nesleduju ani jedno), ale já hlavně velké podivnosti. Za všechny můžu jmenovat asi největší průšvih, kterým je file-open window.
Re: LXDE přechází na Qt
Marv-CZ 5. 07. 2013, 07:36:52
Odpovědět  Odkaz 
A co ti na File open tak vadí?
Petr Valach Re: Re: LXDE přechází na Qt
Petr Valach 5. 07. 2013, 16:37:38
Odpovědět  Odkaz 
Ten je úplnou katastrofou a pobavilo mě, když jsem o tom četl zmínku na wikipedii ke GNOME jako slabá stránka Gnome :-) co mi vadí? Absence základních možností normální kontextové nabídky takového okna... např. možnost odstranit nebo přejmenovat určitou položku a další. Prostě neskutečné, je to hrozné, hrozné....
Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
Pavel Šimerda 5. 07. 2013, 17:16:19
Odpovědět  Odkaz 
Výjimečně ti musím dát za pravdu.

Pokud jde o správu souborů, používám prakticky výhradně terminál. Teď jsem jednou použil file dialog kvůli přiložení souboru někam (nepamatuju si jestli do mailu nebo na web). Jednalo se o fotku. Jenže jsem nevěděl kterou. A radši než podle názvu souboru vybírám fotky podle toho, jak vypadají. Měl jsem tam asi tři, takže by mi stačil jakýkoli způsob, jak se k fotografii rychle dostat. Takže moje myšlenky...

1) Náhled není. Dobře, co se dá dělat.

2) Tak by to mohlo jít nějak přímo otevřít, třeba přes kontextovou nabídku. Nikoliv.

3) Tak aspoň otevřít nadřazený adresář. Nikoliv.

4) Asi si budu muset zvlášť otevřít prohlížeč souborů a proklikat se do stejé cesty. Zdlouhavé, kašlu na to.

5) Přepnu na terminál a zadám 'eog ', projedu fotky, které tam jsou, zapamatuju si název, přepnu se zpátky z terminálu a daný soubor vyberu.

Prostě skvělá práce.
Petr Valach Re: Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
Petr Valach 5. 07. 2013, 18:24:16
Odpovědět  Odkaz 
No, nechtěl jsem pozornost upnout od článku... jen si myslím, už kvůli téhle věci je přechod na Qtéčko rozumným řešením.

Naštěstí pořád existují i jiné možnosi, např. Dolphin etc., ale pokud jsem správně pochopil, pokud daná aplikace jede na GtK, tak se uživatel GtK dialogů nezbaví.

Terminál na tohle nepoužívám, i když musím říct, že začínám zjišťovat, že je na ledasco (a snad i operace se soubory) přece jen svižnější než nějaká grafická nástavba. To je celkem známý fakt, ale při znalosti potřebné syntaxe si dovedu představit fofr při těchto operacích.
Re: Re: Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
w4rr10r 5. 07. 2013, 21:54:56
Odpovědět  Odkaz 
http://kde-apps.org/content/show.php?content=36077
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
Petr Valach 6. 07. 2013, 00:50:59
Odpovědět  Odkaz 
Škoda, že u podobných návodů není uveden postup pro "blbý" :-(
Ale za odkaz díky.
Otakar Haška Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
otula 6. 07. 2013, 08:23:15
Odpovědět  Odkaz 
On tam ale ten postup "pro blbý" je ;-) Aplikace se spouští přes kgtk-wrapper, který se z odkazovaného zdroje sestaví a nainstaluje. Takže například
$ kgtk-wrapper gimp

Sestavení a instalace už je pak závislá na konkrétním balíčkovacím systému.
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
Petr Valach 6. 07. 2013, 22:31:32
Odpovědět  Odkaz 
To jo, je tam nějakej sh skript, kterej jsem spustil... a děly se věci :D bohužel, fakt to neumím...
Otakar Haška Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
otula 7. 07. 2013, 10:00:42
Odpovědět  Odkaz 
Oops, Petře! Takže nějak takto:

- rozbalte balík
- vedle adresáře KGtk-0.11.0 si vytvořte adresář "build"
- vlezte do něj a spusťte cmake:
$ cmake ../KGtk-0.11.0 -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr -DQT_QMAKE_EXECUTABLE=/usr/bin/qmake-qt4

to upřesnění qmake je tam proto, aby se to nesnažilo překládat pomocí qt5

- následuje příkaz "make"

tím je program sestaven

- příkazem "make DESTDIR=/cesta/kam/se/uloží/program/pro/zabalení install" se to napytlíkuje do správného adresáře, případně příkazem "make install" jako root se to prasácky nainstaluje přímo do systému. A pak už stačí použít to, co jsem psal výše :-)

PS: kgtk nepoužívám, dávám přednost nativním dialogům ;-)
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
Petr Valach 7. 07. 2013, 11:03:38
Odpovědět  Odkaz 
Děkuju, já nevím, co ty příkazy znamenají, takže už chápu, proč se děly hrozné věci, když jsem dal v buildu příkaz cmake ../KGtk-0.11.0 -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr...

Dík, vyzkouším. A jak se toho případně dá zbavit?
Otakar Haška Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
otula 7. 07. 2013, 12:30:11
Odpovědět  Odkaz 
Pokud to nainstalujete přes balíčkovací systém, tak jednoduše pomocí něj, pokud přímo, tak jedině ručně dané soubory smazat. Ale konec konců to není potřeba vůbec odinstalovávat, stačí to jen nepoužívat (je to nějakých 180 kB souborů na disku, tedy zcela irelevantní věc).
Otakar Haška Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
otula 7. 07. 2013, 12:32:34
Odpovědět  Odkaz 
Jo, možná by ještě mohlo fungovat make uninstall :-)
Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
Marv-CZ 6. 07. 2013, 09:23:36
Odpovědět  Odkaz 
Ty si asi trochu pleteš dialog pro otevření souboru se správcem souborů. Proč by proboha měl dialog pro otevírání umět mazat soubory?!? No ve Windows to například jde, a jeden z velmi častých problémů, které řešim je, že si užvatel takto něco smazal nebo přesunul.
Petr Valach Re: Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
Petr Valach 6. 07. 2013, 14:19:59
Odpovědět  Odkaz 
Protože když něco někam ukládám a najednou si např. všimnu, že tam soubor s daným jménem je, rád bych ho přejmenoval nebo odstranil atd. atd. atd. Když mám to gtk okno, šílím. Thunderbird, Firefox, Gimp...

Prosím, nenucujte lidem něco, co nechtějí, a způsoby myšlení, které se líbí vám, ale ne jim. Soft se dělá pro lidi, měl by respektovat jejich přání a ne je otcovsky chránit před tím, aby si nedejbože udělali katastrofu. Ne všichni uživatelé jsou úplně blbí a určitá nepřizpůsobitelnost např. Gnome vrhá mizerné světlo na celou linuxovou komunitu. To není kec, stačí se trochu ptát lidí od fochu, vývojářů, programátorů. A protože s nimi komunikuju řadu let, ledasco jsem se dověděl. Ti, kteří smaží jakživi jen linux, mnohdy ztrácejí kontakt s realitou, s potřebami reálných lidí (i geeků), kteří třeba používali do té doby widle.
Jiří Eischmann Re: Re: Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
Jiří Eischmann 7. 07. 2013, 11:40:48
Odpovědět  Odkaz 
Myslím, že mimo realitu jsou především ti, kteří tvrdí, že omezenými volbami člověk odrazuje běžné uživatele. Nemusím zabředávat do nějakých filozofických debat, jestli má vývojář dát uživatelům plnou kontrolu nad softwarem nebo se k nim chovat opatřovatelsky. Stačí se na to podívat čistě empiricky a mkrnout se na ty stovky milionů prodaných zařízení od Apple. Lidi nepotřebují, aby si v tom mohli nastavit a udělat úplně všechno. Oni chtějí, aby to fungovalo spolehlivě, bylo to přehledné a intuitivní. Problémy, které řešíš s open file oknem, 80 % uživatelů neřeší. Ti prostě jen potřebují vybrat soubor. Naopak možnost toho, že by si mohli smazat něco, co nechtějí, je pro ně nežádoucí.
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
Petr Valach 7. 07. 2013, 12:18:05
Odpovědět  Odkaz 
:-))) A právě proto očekávám s nadějí přechod Ubu na Qt a to, že už se nenechám buzerovat nějakým GtK... z internetu znám různé způsoby onanie, ale tento jsem tam kupodivu nenašel :D

Omlouvám se, ale prostě mě to příšerně štve. A nejsem zdaleka jediný. To, že něco funguje - no to je snad základ, ne? Ale taky to má být nějak uživatelsky přívětivý. Já tohle prostě nepochopím... to je jako naschvál nebo neschopnost programátorů? Či nějaký bič, kterým trestají ty, kteří byli natolik hloupí, že se rozhodli používat aplikaci postavenou na GtK?
Otakar Haška Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
otula 7. 07. 2013, 12:43:43
Odpovědět  Odkaz 
Naprosto souhlasím s tím, že omezovat uživatele v jejich možnostech je blbost. Ať si klidně vývojáři přednastaví všechny parametry tak, jak považují za ideální a nejlepší, ale ať dají lidem možnost si to v nastavení změnit. Ano, 80 % lidí na to nikdy nesáhne, 2 % si to rozeserou do nepoužitelného stavu, ale to přece není důvod bránit tomu zbytku, aby si optimalizoval prostředí dle sebe.
Jiří Eischmann Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
Jiří Eischmann 7. 07. 2013, 14:08:17
Odpovědět  Odkaz 
Bohužel ti musím oznámit, že tvá očekávání jsou naprosto lichá. To, že nějaký projekt přechází na Qt automaticky neznamená, že bude nabízet více voleb. Zaměňuješ KDE s Qt. V Qt existuje celá řada projektů, které mají mnohem blíže filozofii GNOME než KDE. A zrovna Ubuntu a jeho projekty jako Unity mezi ně patří. Ostatně Unity má ještě méně možností nastavení než GNOME. Qt se bude využívat především pro mobilní aplikace a stačí se podívat, jak ty jejich první mobilní aplikace vypadají - jednoduché rozhraní, minimum možností nastavení.

Takže opravdu ne, přechod Ubuntu na Qt více možností nepřinese. Důvod, proč přecházejí na Qt, je úplně někde jinde: větší popularita mezi mobilními vývojáři, větší ekosystém, lepší portovatelnost.
Otakar Haška Re: Re: Re: Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
otula 7. 07. 2013, 12:49:21
Odpovědět  Odkaz 
Jirko, zajímavá empirie. Takže například se podíváme, kolik lidí žije spokojeně beze zbraně, tak zakážeme prodej zbraní. Podíváme se, kolik lidí kupuje spokojeně "křehčené" vodou napíchané maso a zrušíme prodej toho nenapíchaného. Podíváme se, kolik lidí nesportuje a válí se jen u televize, tak zrušíme prodej sportovních potřeb a místo toho každému přidělíme telku... Jo, má to něco do sebe...
Jiří Eischmann Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
Jiří Eischmann 7. 07. 2013, 13:56:02
Odpovědět  Odkaz 
Trošku překrucuješ to, co jsem řekl. Nikde netvrdím, aby se zakazovalo dělat software, kde si člověk může nastavit, co chce. Proto v Linuxu existuje celá řada prostředí. Kdo si chce nastavit cokoliv, ať používá KDE. V tom mu nikdo nebrání. Já se jen ohrazuji proti tomu, když někdo tvrdí, že vývojáři jsou úplně mimo realitu a nevnímají potřeby lidí, když dělají jednoduché rozhraní. Zrovna Apple ukázal, že to není pravda. Množství zařízení, kolik prodali a za jaké ceny a obecně naprosto nejvyšší procento spokojenosti uživatelů o něčem svědčí a to se jich nechci zastávat. Nemám tu platformu rád kvůli uzavřenosti.

Jinak nesouhlasím s tím, že dát uživateli více možností nastavení, je vždy lepší. Není. Jen s čistě programátorského hlediska znamena každá další možnost nastavení větší komplexitu programu. Více kódu, více chyb a vyšší náročnost na údržbu. Při obecném nedostatku vývojářů v open souce projektech je to dost důležité kritérium. Je to víceméně dilema "dělat více věcí méně pořádně vs dělat méně věcí více pořádně". Problém je to i z pohledu uživatelského prostředí. Platí tu klasické Paretovo pravidlo. 20 % funkcí je využíváno 80 % uživateli. Zbylých 80 % je využíváno 20 %. Více voleb znamená také komplexnější dialogy, přeplácanější rozhraní. Většina tak musí bojovat s přeplácanými dialogy a rozhraním, aby menšina tam ty možnosti měla.

Opakuji: nic nemám proti projektům jako KDE, které se zaměřují na power usery, kteří si chtějí nastavit cokoliv. Cílová skupina, byť menší, pro to existuje. Nicméně nevidím nic špatného na tom, pokud se projekt zaměří na potřeby většiny uživatelů. A nejedná se jen o běžné uživatele. Já jsem třeba power user, který dělá na počítači 10 hodin denně, prošel jsem si fází, kdy jsem si taky chtěl nastavit cokoliv, a momentálně spíš ocením, když mi software nabídne méně voleb, ale ty věci, které používám denně, jsou propracované a vyřešené do detailu.
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
Petr Valach 7. 07. 2013, 14:36:03
Odpovědět  Odkaz 
Díky za pohled tak trochu z druhé strany. I když asi pocitově jsem na druhém břehu, tvůj pohled nutí k zamyšlení. Děkuji.
Otakar Haška Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
otula 7. 07. 2013, 15:41:49
Odpovědět  Odkaz 
Pokud jsem něco překroutil, bylo to vinou tvé generalizace: Apple prodává stovky milionů jednoduchých zařízení => z toho plyne, že lidé nepotřebují nic nastavovat. S tímto prostě nesouhlasím. Kdybys napsal, že to mnoha uživatelům stačí/vyhovuje, bylo by to něco jiného.

Není to náhodou tak, že Apple prodává svá zařízení _navzdory tomu_, že mají malé možnosti nastavení? A není to tak, že mnozí si to kupují kvůli jiným kvalitám, které jinde nenacházejí? A není to i tak, že mnozí si na jejich vyladěný HW potom nahrají Linux třeba i právě proto, že jim ta omezení od Apple vadí?

Zrovna Apple ukázal, že to není pravda. Množství zařízení, kolik prodali a za jaké ceny a obecně naprosto nejvyšší procento spokojenosti uživatelů o něčem svědčí a to se jich nechci zastávat. Nemám tu platformu rád kvůli uzavřenosti.

> "Problém je to i z pohledu uživatelského prostředí."
To nemusí být problém, stačí jediné tlačítko, jaké používá mnoho aplikací: "rozšířená nastavení". Případně stačí i něco ve stylu about:config, tedy zcela bez uživatelského rozhraní.
Otakar Haška Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
otula 7. 07. 2013, 15:43:09
Odpovědět  Odkaz 
ten třetí odstavec tam zůstal omylem
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
Petr Valach 7. 07. 2013, 16:20:31
Odpovědět  Odkaz 
Já myslím, že už jsem pochopil koncept filozofie gnomistů.

Pokud chce uživatel Ubu nějaké udělátko na editaci PDF, má řadu možností. Může třeba použít Scribus, ale pro menší úpravy je to silný kanon a i on ledasco nezvládne. Pak má druhou možnost, použít placený soft. Třetí je použití všelijakých udělátek - to na extrakci stránek, to na otočení stránky, to na přeskupení stránek - jsou to samostatné programy. Nic komplexního jako AdobeAcrobat.

Nemyslím si, že bych plodil nějaká moudra, já už vůbec ne, ale tohle stojí za zamyšlení. Opravdu si myslíte, že uživatelé mají zájem obtěžovat se s milionem programů, aby dosáhli toho, čeho chtějí?

Je vidět, že opravdu ledaskdo snad nikdy nepracoval třeba v zakázkové výrobě atd., neví, co to je, když už má zákazníka za dveřmi, ale musí něco dodělávat... a jak v případě aplikací, tak v případě operačních systémů, resp. desktopů, vám slavnostně, jednoznačně a nedvojsmyslně říkám: Na takováhle alotria se vám každý vykašle.
Otakar Haška Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
otula 7. 07. 2013, 16:38:58
Odpovědět  Odkaz 
Petře, teď jsem nepochopil, proč se na mne obracíte s otázkou "Opravdu si myslíte, že uživatelé mají zájem obtěžovat se s milionem programů, aby dosáhli toho, čeho chtějí?"

Pokud bych na ni měl odpovědět, popravdě řeknu, že si nejsem jistý. Pro spoustu lidí je totiž příliš komplikované naučit se ovládat komplexní program, takže dávají přednost programům jednoduchým. Sám dávám také často přednost jednoduchým programům. Je například mnohem snadnější a rychlejší spustit třeba pdfimages, než obrázky dolovat v Acrobatu, jhead pro automatické otočení fotek, nebo si vyjet EXIF informace přes exiftool, než se k nim dopátrávat v nějakém grafickém udělátku. Jenže na druhou stranu bych zase uvítal, kdybych pro úpravy fotek nemusel používat 3 či 4 programy za sebou, ale všechno bych mohl pohodlně bez ztráty květinky udělat v jednom jediném...

Takže tak: záleží na konkrétní situaci a požadavcích.
Jiří Eischmann Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
Jiří Eischmann 7. 07. 2013, 16:40:47
Odpovědět  Odkaz 
"Není to náhodou tak, že Apple prodává svá zařízení _navzdory tomu_, že mají malé možnosti nastavení? A není to tak, že mnozí si to kupují kvůli jiným kvalitám, které jinde nenacházejí? A není to i tak, že mnozí si na jejich vyladěný HW potom nahrají Linux třeba i právě proto, že jim ta omezení od Apple vadí?"

Byl to Apple, který přišel s jednoduchým rozhraním s malým množstvím nastavení. Do té doby byla většina rozhraní bloated, ať už to byly Windows, případně mobilní platformy. Vzhledem k tomu, jak ten trh ovládli, i když přišli dávno po konkurenci (Microsoft, Nokia) a že prakticky všechna konkurence se vydala na stejnou cestu - tedy na zjednodušování rozhraní, bych si troufnul tvrdit, že to je velká část jejich úspěchu. Ale ono to není jen o samotném zjednodušování, ale jde to ruku v ruce s tím důrazem na kvalitu. Prostě se snaží, aby to málo, co tam mají, fungovalo bezvadně. A osobně se mi tento přístup líbí víc. Raději podporovat 30 voleb pořádně než 100 tak napůl.
Jinak bych si dovolil pochybovat o tom, že si na zařízení od Apple mnoho lidí instaluje něco jiného. Na iPhonech, iPadech to prakticky nejde a pokud člověk vystrčí hlavu z linuxové komunity, tak nevidím mnoho Macbooků, na kterých by běželo primárně něco jiného. Můj osobní odhad je tak do 5 %, což je vážně zanedbatelné.

"To nemusí být problém, stačí jediné tlačítko, jaké používá mnoho aplikací: "rozšířená nastavení". Případně stačí i něco ve stylu about:config, tedy zcela bez uživatelského rozhraní."

Toto by mohlo fungovat v případě nějakého modulu nastavení, ale příliš to nefunguje tam, kde jsou ty možnosti zabudované přímo do rozhraní toho programu jako např. možnost mazat soubory v tom open file dialogu. Co se týče about:config tak s tím nemám problém a nemají s tím problém ani vývojáři GNOME, kteří podporují nástroje jako dconf-editor nebo GNOME Tweak Tool, ale to jsou nástroje, které si nainstaluje opravdu jen ten, kdo chce tweakovat. A navíc ty skryté volby nejsou tak podporované jako ty v oficiálních nastaveních zcela v duchu přístupu raději podporovat méně věcí, ale pořádně.
Re: Re: Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
Marv-CZ 8. 07. 2013, 06:50:58
Odpovědět  Odkaz 
Právě, že většinu času se živím údržbou počítačů s Windows, takže moc dobře vím, co běžní uživatelé chtějí a co jim dělá problémy. A tvůj argument bych mohl otočit, že ty vnucuješ něco, co ostatní nechtějí. Na Gnome mi vadí řada věcí. Ale otevírací dialog to opravdu není.
Petr Valach Re: Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
Petr Valach 7. 07. 2013, 11:36:46
Odpovědět  Odkaz 
Třeba takhle - teď jsem se pokoušel poslat kolegovi jeden pdf soubor... ale měl jsem v adresáři vícero podobných s podobným názvem... a já si ho ani nemohl otevřít, musel jsem použít správce souborů...

VÁM TOHLE OPRAVDU NEPŘIJDE JAKO SILNĚ DEBILNÍ ZPŮSOB TRÁVENÍ LÉTA?
Re: Re: Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
Marv-CZ 8. 07. 2013, 06:41:31
Odpovědět  Odkaz 
Mě to přijde, jako že máš v souborech bordel :-)
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
Petr Valach 8. 07. 2013, 08:18:18
Odpovědět  Odkaz 
... možná proto, že dělám něco jinýho, než celý život kompiluju data.

Jinak musím obdivovat vaši odvahu tohle vůbec napsat... nevím, zda jste ve vývoji, pokud ano, pak je to vrchol arogance vůči uživatelům.
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Re: Re: LXDE přechází na Qt
Petr Valach 8. 07. 2013, 20:21:27
Odpovědět  Odkaz 
Omlouvám se, Marve, nemyslel jsem to ve zlém, občas zapomínám, že komentáře čtou i jiní... děkuji vám za dobrou vůli a snahu předložit svůj pohled.

Děkuji Otulovi za jeho návod :-) vážím si každého, kdo si najde čas pomoct druhým.
LXDE přechází na Qt
RadekB 6. 07. 2013, 18:38:02
Odpovědět  Odkaz 
Ubuntu migruje ke QT, teď LXDE... Není pomalu načase nechat GTK zhynout bídnou smrtí? Má ho někdo vůbec rád?
Lukáš Jelínek Re: LXDE přechází na Qt
Lukáš Jelínek 6. 07. 2013, 21:18:05
Odpovědět  Odkaz 
Největší rozmach GTK nastal v dobách, kdy byl framework Qt k dispozici jen pod GPL a proprietární licencí. Navíc ne každý chtěl vyvíjet v C++ (přičemž C++ bindingy pro GTK existovaly, takže ani vývojáři pracující v C++ mohli GTK celkem pohodlně používat). Proto navzdory mizernému návrhu (prasení objektovosti do neobjektového jazyka) a výkonově bídné implementaci měl tento framework navrch. A žil by dál, nebýt toho, že verze 3 odstřihla leccos z toho špatného, ovšem současně rozbila i kompatibilitu, takže se aplikace musí stejně dost zásadně překopat.
Petr Valach Re: LXDE přechází na Qt
Petr Valach 6. 07. 2013, 22:35:14
Odpovědět  Odkaz 
Byla to jedna z nejlepších zpráv v roce, když jsem to četl... aspoň pro mě. Jestli chce někdo moderní systém, tak přece nemůže stavět na - pánové prominou - opičárnách, které po stránce uživatelského komfortu nedosahují widlí 98. Ty tu ještě na jednom prehistorickým stroji mimochodem mám...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz