přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Mexický senát jednomyslně hlasoval pro odchod z jednání o ACTA

Mexický senát jednomyslně hlasoval pro odchod z jednání o ACTA

Mexický senát se jednomyslně shodl na tom, že by mělo Mexiko odejít od vyjednávání kontroverzní dohody ACTA. Důvodem je, že proces příprav dohody není zdaleka tak otevřený, jak by měl být.


Senát Spojených států mexických jednomyslně přijal usnesení, podle kterého by mělo Mexiko ukončit účast na vyjednávání dohody ACTA, která by v současné době přinesla významné zásahy do práv lidí a která byla připravována v utajení. Po Evropském parlamentu je to již druhý orgán, který se proti ACTA postavil.

Důvodem pro přijetí takového usnesení je fakt, že „přístup k informacím je klíčový pro budování moderní, informační společnosti, zatímco ACTA je o omezování přístupu k informacím a znalostem“. Senát není proti ACTA zcela absolutně, proces přípravy by však měl být mnohem otevřenější a s mnohem více účastníky. Měla by být vytvořena analytická skupina s účastí expertů, akademiků, firem a zástupců veřejnosti, která by text dohody analyzovala.

Nahoru

Příspěvky

Ivan Bíbr Mexický senát jednomyslně hlasoval pro odchod z jednání o ACTA
bibri 12. 10. 2010, 20:00:09
Odpovědět  Odkaz 
Zajímavá celkem dobrá zpráva. Myslím, že bychom všichni měli napsat svému eurokomisaři a europoslancům, jinak to v Evropě projde...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz