přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Ministerstvo spravedlnosti: Případ Aarona Swartze byl politický

Ministerstvo spravedlnosti: Případ Aarona Swartze byl politický

Justice

Americké ministerstvo spravedlnosti přiznalo parlamentní vyšetřovací komisi, že trestní stíhání Aarona Swartze bylo motivované politicky.


Aaron Swartz se v minulosti proslavil hlavně (ale nejenom) protokolem RSS, v lednu letošního roku však jeho život skončil sebevraždou. Ta měla pravděpodobně přímou souvislost s trestním stíháním, které proti němu bylo vedeno kvůli tomu, že veřejně vystavil vědecké práce z digitální knihovny JSTOR. Byl obviněn z řady trestných činů s maximální sazbou až 35 let vězení (podle návrhu dohody o trestu si mohl odpykat půl roku vězení, pokud by se býval přiznal ke 13 protizákonným skutkům).

Proti procesu s tragickým koncem vznikla petice (podepsalo ji více než 50 000 lidí), kritizovali ho i někteří poslanci. Na základě toho se začala ve Výboru pro dozor a reformu vlády vyšetřovat role ministerstva spravedlnosti v celém procesu. A ministerstvo přiznalo, že jeho tlak na trestní stíhání (přestože samotný JSTOR nechtěl proti Swartzovi činit právní kroky) byl motivován politickým pohledem úřadu na copyright; nicméně ministerstvo za svými kroky i nyní stojí.

Nahoru

Příspěvky

Ministerstvo spravedlnosti: Případ Aarona Swartze byl politický
Tungsten 28. 02. 2013, 08:55:24
Odpovědět  Odkaz 
Bohužel to má přímou spojitost s cílem USA o postupné ovládnutí světa, včetně toho digitálního. Viz. např. pokusy SOPA, ACTA, dále pak války vedené proti státům vlastnícím nerostné bohatství. Vpád do Libye měl hned dva důvody: ropná pole a otevření nového kapitálového trhu, včetně nových příležitostí pro banky vlastněné Rothschildy. Před válkou neměla Libye žádný státní dluh a místním se půjčovaly peníze na podnikání s 0% úrokem! Po skončení místní občanské války čeká Libyjce práce pro západní firmy, placení úroků z půjček a vykořisťování západními korporacemi kvůli tomu, aby mohl být v Evropě i USA zachován současný životní standard. Afghánistán je další příkladem, jejich největší nerostné zásoby lithia měly být také válečnou kořistí USA - naštěstí vést tam válku je kvůli místním geografickým poměrům skoro nemožné. Cloud computing je také výmysl především amerických firem, mnoho známých osobností (např. i Richard Stallman) varují před používáním cloudových služeb, jejichž servery se nachází na území USA.
Lukáš Jelínek Re: Ministerstvo spravedlnosti: Případ Aarona Swartze byl politický
Lukáš Jelínek 28. 02. 2013, 12:43:18
Odpovědět  Odkaz 
Ke cloud computingu: jde o "politicky neutrální" a velmi užitečnou záležitost. Navíc logickou, protože cena energie roste (a pořád poroste) a dedikovat fyzické stroje na úkoly, které je ani zdaleka nevytíží, je velký luxus.

Něco úplně jiného je, jak se cloud computing využívá. Pokud cloud běží "uvnitř" vlastní firmy, tedy zcela pod její kontrolou, je situace úplně stejná, jako kdyby byly na všechno fyzické stroje (nebo mezistupeň, tedy virtualizace). Pokud běží někde mimo (u provozovatele), pak je to srovnatelné s tím, když se využívají klasické pronajímané servery (fyzické, VPS, webhosting apod.). Tam už je samozřejmě riziku úniku informací. No a třetí stupeň je potom to, co si dnes po cloud computingem většina lidí představí - služby á la Google. Tedy to, že se služby využívají zdarma, ale ukládané informace provozovatel přímo využívá (hlavně k cílení reklamy). Tohle samozřejmě není vázáno na využití cloudu, ale právě cloud computing umožňuje snadnou expanzi takových služeb.

Problém vidím právě v této třetí skupině (i když i druhá má rizika), a to hlavně v tom, že to většina lidí (a dokonce i firem!) přijímá jako úplně normální přístup. Nebezpečné je to hlavně při využívání celé škály služeb u jednoho poskytovatele, kdy lze pospojovat údaje ze všeho možného a dál s tím pracovat.

Nelze samozřejmě zapomenout i na to, že jak takové služby rychle vznikají a rozvíjejí se, tak stejně rychle mohou být ukončovány. Zrovna například Google je ukončováním "neperspektivních" služeb pověstný. Čili stavět provoz firmy na takových službách je (i když se pominou výše zmíněná rizika) docela slušný hazard.
Tomáš Crhonek Re: Re: Ministerstvo spravedlnosti: Případ Aarona Swartze byl politický
Tomáš Crhonek 28. 02. 2013, 15:34:54
Odpovědět  Odkaz 
"Navíc logickou, protože cena energie roste (a pořád poroste) a dedikovat fyzické stroje na úkoly, které je ani zdaleka nevytíží, je velký luxus."

Mno. Jestli ono to není v nečem jiném. Dneska by spoustu úkolů mohl zvládnout stroječek s příkonem do 10W, ale používá se na to něco, co má příkon minimálně 20x vyšší.

Proč.

Když jsem si teď v rychlosti spočítal velikost všech html souborů mirroru mého webu, tak mají dohromady cca 7MB. Velikost dumpu DB je 12MB, na disku to má méně.

Běží to na wordpressu, kde vygenerování jedné stránky trvá cca 1s (bez cache, kterou tam mám teď) a pozor, php si na to vezme přes 32MB paměti. Na vygenerování jednoho html o velikosti cca 30kB!

Kdyby ten byl (a přiznám se, že hledám a nenacházím nějaký slušný generátor stránek) na serveru umístěn v podobě statických .html, tak by šel celý zmirorovat do 1s. Takhle to trvá přes 3 minuty, kdy je CPU serveru vytíženo naplno.

Takže ano, máme 10x výkonnější stroje než před 10 lety, spotřeba se prakticky nezměnila, cena energie roste. A místo toho, aby ty servery toho zvládly buď 10x více, nebo by jich stačila desetina, tak se programuje a používají se takové technologie, že je to ve výsledku pořád stejně pomalé, jen cena té elektřiny stále roste.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Ministerstvo spravedlnosti: Případ Aarona Swartze byl politický
Lukáš Jelínek 28. 02. 2013, 16:01:21
Odpovědět  Odkaz 
Je to bohužel pravda. Máme výkon, tak proč s ním neplýtvat, že? ;-) Zrovna WordPress je ukázkou takové "mlátičky", která vznikla pro nasazování na jednoduché blogy, ale přitom je neskutečně rozežraná. A jsou i rozežranější - už jsem se setkal s tím, že někomu pro PHP nestačilo 64 MB na nějakou trivialitu.

Jinak různé věci napsané v C# a postavené na .NET jsou většinou totální průšvih. Například lékárenský informační systém Lekis pro Windows (postavený na kombinaci MS SQL + .NET) vyžaduje instalaci na fyzický server (a ještě ne ledajaký). Pokud se nainstaluje na virtuální, je to i při přidělení poměrně značných zdrojů krutě pomalé.

Podobně to platí pro Javu (která dovede být hodně rychlá, ale v reálu často není - kvůli stylu psaní aplikací), PHP, Python, Perl, Ruby... Ale ostatně i nativní aplikace (psané v C/C++ a zkompilované) se dají úspěšně zprasit tak, aby daly při triviální činnosti řádně zabrat i nejnovějšího hardwaru.
Tomáš Crhonek Re: Ministerstvo spravedlnosti: Případ Aarona Swartze byl politický
Tomáš Crhonek 28. 02. 2013, 15:09:46
Odpovědět  Odkaz 
"Před válkou neměla Libye žádný státní dluh a místním se půjčovaly peníze na podnikání s 0% úrokem!"

Islám (afaik) zakazuje půjčovat za úrok. Tohle je jedna (z řady) kulturních propastí mezi naší a islámskou kulturou. Zatímco "naše" Rothschildská ekonomika je založena na nekonečném dluhu a faktickou nemožností ho kdykoliv splatit, tak v islámu platí, že "co ti půjčím, to mi vrátíš". Ovšem nemožnost půjček za úvěr se tam "obchází" tak, že ten kdo půjčuje, třeba na rozvoj podnikatelského záměru, chce mít podíl na zisku.

Více třeba zde:

http://www.mesec.cz/clanky/islamske-bankovnictvi-bez-uroku-a-premrstenych-poplatku/
Andrej Pavelka Ministerstvo spravedlnosti: Případ Aarona Swartze byl politický
Andrej Pavelka 28. 02. 2013, 12:19:13
Odpovědět  Odkaz 
Zdá sa, že bez dôvodu zomrel úplne v pohode típek. Keď čítam takéto správy, najradšej by som sa vybral niekde hore a minimálne ich tam prefackal

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz