přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Mozilla chce přestat podporovat Thunderbird

Mozilla chce přestat podporovat Thunderbird

Mozilla Thunderbird

Mozilla má v plánu definitivně ukončit podporu poštovního klienta Mozilla Thunderbird. Chystá se však najít jiný model fungování tohoto projektu.


Populární poštovní klient Mozilla Thunderbird je už více než tři roky „na druhé koleji“, brzy ale může být ještě hůř. V roce 2012 chtěla nejdřív Mozilla úplně skončit s jeho vývojem a předat ho komunitě; k tomu nakonec nedošlo, vývoj byl ale upozaděn (ve prospěch „vlajkové lodi“, tedy webového prohlížeče Mozilla Firefox) a vydávají se jen verze s rozšířenou podporou (ESR).

Nyní má ale Mozilla v plánu podporu Thunderbirdu definitivně ukončit. „Mnoho lidí v Mozille, včetně převážné většiny našeho vedení, cítí potřebu laserového zaměření na aktivity jako Firefox, které mohou mít dopady na celé odvětví,“ říká k tomu Mitchell Baker, předsedkyně Mozilly. „S uctivým respektem k Thunderbirdu a jeho komunitě, celá léta nám bylo jasné, že u Thunderbirdu tento druh potenciálu nevidíme.“

K ukončení podpory by však nemělo dojít hned, takže uživatelé mohou být zatím klidní. Tím spíš, že se bude hledat jiný model, jak zajistit vývoj Thunderbirdu a jeho financování.

Nahoru

Příspěvky

Mozilla chce přestat podporovat Thunderbird
Michal 2. 12. 2015, 10:29:02
Odpovědět  Odkaz 
Dufam, ze jeho vyvoj neskonci. Pouzivam ho ako hlavny emailovy klient.
Mozilla chce přestat podporovat Thunderbird
Zann 2. 12. 2015, 13:40:04
Odpovědět  Odkaz 
Tak já nevím co vlastně chtějí. Onehdy se profláklo že mají rušit doplňky a rozšíření pro Firefox, což je jediná věc co mě u něj drží a proto už pomalu přecházím na jiný browser, protiože Firefox beztak dopadne jako Opera a teď napíšou že kvůli Firefoxu chtějí zrušit Thunderbird ... Takže přešaltrovat a pomalu se poohlédnout po jiném klientovi, rozumím ...
Re: Mozilla chce přestat podporovat Thunderbird
Pavel Šimerda 2. 12. 2015, 20:36:08
Odpovědět  Odkaz 
Firefox a Thunderbird jsou alespoň u uživatelů dva univerzálně úspěšné projekty, takže v čem je ten hlavní rozdíl? Že by nenašli pro Thunderbird dobrou monetizaci?
Lukáš Jelínek Re: Re: Mozilla chce přestat podporovat Thunderbird
Lukáš Jelínek 2. 12. 2015, 21:43:19
Odpovědět  Odkaz 
TB by se dal monetizovat například přes reklamu na úvodní stránce (která se zobrazí, pokud není explicitně nastaven přechod do doručené pošty). Něco podobného už Mozilla zavedla pro nevyužité dlaždice na úvodní stránce FF.
Mozilla chce přestat podporovat Thunderbird
Martin 2. 12. 2015, 17:46:11
Odpovědět  Odkaz 
Tak to je mrzuté, Thunderbird také používám jako hlavního klienta. Jestli by se toho ujala komunita, tak to pak záleží, jak by se o to starala, mohlo by se to dokonce zlepšit, ale moc tomu nevěřím. Stejně mě celá zpráva "zaskočila" svým přístupem! ve smyslu "Thunderbird netáhne, tak na něj se-rem".
Myslím, že se asi budu muset poohlédnout po jiném email. klientu a zároveň se už nějakou dobu poohlížím i po jiném prohlížeči. Ale není moc z čeho vybírat.
Mozilla chce přestat podporovat Thunderbird
MojeJméno 2. 12. 2015, 22:31:26
Odpovědět  Odkaz 
Také by mne konec podpory Thunderbirdu nemile zasáhl. Za minulých 15+ let jsem jej nasadil u 100+ lidí kteří jej jako já používají jako hlavního poštovního klienta.
Pokud Mozilla s podporou skončí tak snad se jej chopí komunita. Kdyby bylo nejhůř tak snad aspoň vzniknou nástroje jak jednoduše a spolehlivě přemigrovat na jiného klienta.
Petr Valach Mozilla chce přestat podporovat Thunderbird
Petr Valach 2. 12. 2015, 23:04:57
Odpovědět  Odkaz 
Asi jsem něco přehlédl, ale pokud vím, tak Thunderbird vyvíjí komunita a Mozilla poskytuje jen bezpečnostní updaty.
Lukáš Jelínek Re: Mozilla chce přestat podporovat Thunderbird
Lukáš Jelínek 3. 12. 2015, 00:31:48
Odpovědět  Odkaz 
Je to trochu složitější, přesně je to popsáno tady: https://wiki.mozilla.org/Thunderbird/New_Release_and_Governance_Model
Titulek jak do novin
Ondřej Šimer 3. 12. 2015, 18:08:59
Odpovědět  Odkaz 
Doporučuji přečíst toto - http://www.mozilla.cz/zpravicky/vyleti-thunderbird-z-hnizda-mozilly/

Vývoj Thunderbirdu v každym případě NESKONČÍ, podpora také ne, Mozilla pouze přemýšlí o jiném modelu...
Lukáš Jelínek Re: Titulek jak do novin
Lukáš Jelínek 3. 12. 2015, 23:10:19
Odpovědět  Odkaz 
Nezdá se mi, že by tenhle článek příliš korespondoval s tím mailem Mitchell Baker. Každopádně to na mě dobrý pocit nedělá, mám z toho celého dojem, že je TB pro Mozillu horkým bramborem.
Petr Valach Re: Titulek jak do novin
Petr Valach 4. 12. 2015, 01:25:16
Odpovědět  Odkaz 
Drobný komentář, pan Stanke je mladý student, který vyvíjel (a možná ještě vyvíjí) jeden z používaných skinů právě pro Thunderbird. Zval jsem ho ke spolupráci na LinuxEXPRESu a je škoda, že odmítl.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz