přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Mozilla uvažuje o odstranění kořenových certifikátů nizozemské státní autority

Mozilla uvažuje o odstranění kořenových certifikátů nizozemské státní autority

Firefox

V Mozilla Corporation probíhá diskuse o plánu odstranit z prohlížeče Firefox kořenové certifikáty nizozemské státní autority. Podle nového zákona ji totiž bude možné zneužít k vydávání podvržených certifikátů za účelem odposlechu.


V současné době jsou s prohlížečem Mozilla Firefox distribuovány kořenové certifikáty nizozemské státní certifikační autority (Staat der Nederlanden Certificate  Authority). Tuto autoritu provozuje organizace PKIOverheid/Logius spadající pod ministerstvo vnitra. Příští rok vstoupí v Nizozemsku v účinnost nový zákon, který bude umožňovat, aby tato certifikační autorita vydávala podvržené certifikáty (považované v prohlížeči za důvěryhodné), které budou sloužit k odposlechu komunikace.

Bude se jednat v podstatě o man-in-the-middle útok, byť v tomto případě realizovaný státem a posvěcený zákonem.

Problém nahlásil do bugzilly uživatel Chris van Pelt: „Umožnění ministerstvu vnitra a vztahů království pokračovat v provozu důvěryhodné certifikační autority v zemi, kde funguje významný internetový tranzitní bod, by bylo zhoubné pro bezpečnost všech uživatelů Mozilly.“ Proto se v Mozille nyní diskutuje o plánu odstranit kořenové certifikáty této autority z prohlížeče.

Nahoru

Příspěvky

Mozilla uvažuje o odstranění kořenových certifikátů nizozemské státní autority
Michal Mládek 7. 11. 2017, 09:49:43
Odpovědět  Odkaz 
Jak by měla PKIOverheid/Logius umožňovat vydávat podvržené certifikáty? Ptám se na to, protože podvržené certifikáty, podle mě, může vydávat jakákoliv certifikační autorita nebo snad dosud žádné takové neexistují? Co třeba Avast? Ptám se, protože jsem hloupý a vidím to prostě takhle jednoduše a mám prostě málo informací o problému :-)
Lukáš Jelínek Re: Mozilla uvažuje o odstranění kořenových certifikátů nizozemské státní autority
Lukáš Jelínek 7. 11. 2017, 13:20:26
Odpovědět  Odkaz 
Technicky je samozřejmě může vydávat kterákoli certifikační autorita. Také k tomu u některých prokazatelně došlo (např. DigiNotar) a tyto autority pak byly z prohlížečů odstraněny. Jde o to, že běžně to žádná autorita udělat nesmí a už vůbec ne úmyslně. Jenže ten nový nizozemský zákon tuto praxi úmyslného vydávání podvržených certifikátů legalizuje, proto je oprávněný důvod autoritu z prohlížečů odebrat preventivně, ne až po prokázaném zneužití.

Ještě k tomu, co dělá Avast a další antiviry: tam se to děje se souhlasem uživatele, který tak umožní antivirovou kontrolu, která by jinak nebyla možná (resp. byla, ale jen při spolupráci webového prohlížeče nebo jiného klientského SW). A i tak je to dost kontroverzní praktika, protože to vytváří potenciální díru do zabezpečení.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz