přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Nárůst podílu Linuxu na desktopech ve statistikách NetMarketShare byl chybný

Nárůst podílu Linuxu na desktopech ve statistikách NetMarketShare byl chybný

Graf

Na začátku září jsme informovali o strmém nárůstu podílu Linuxu na desktopech, který vykazovaly statistiky firmy NetMarketShare. Ukázalo se, že jsou prezentované statistiky chybné a k rychlému růstu Linuxu nedochází.


1. září 2017 jsme informovali o tom, že podle statistik NetMarketShare podíl systému Linux na desktopových počítačích rychle roste a překročil již 3 %. Jenže se ukázalo, že jsou prezentované statistiky chybné a k uvedenému nárůstu podílu Linuxu nedochází.

Na vině byla metodika a váhy, kterými se naměřené přístupy přepočítávají podle různých zemí - tam byla chyba a byla už opravena. Konkurenční statistiky firmy StatCounter žádné přepočty neprovádějí a podíl Linuxu je v nich v zásadě konstantní.

Nahoru

Příspěvky

Jiří Eischmann Nárůst podílu Linuxu na desktopech ve statistikách NetMarketShare byl chybný
Jiří Eischmann 7. 11. 2017, 23:09:35
Odpovědět  Odkaz 
Lukáši, i ty?

Dám jsem, co jsem psal už i na Rootu:

Článek poukazuje na nesrovnalosti v metodikách apod. a přitom se dopouští mnohem zásadnější nesrovnalosti. Zatímco NetMarketShare ukazuje hodnoty pouze za desktopové systémy, statistiky StatCounter, kde má Linux pouze 0,7 %, za všechny systémy. Když si vezmete, že mobilní zařízení dneska dělají polovinu návštěv, tak je logické, že podle GlobalStats musí mít mezi desktopovými systémy (tedy ve srovnatelné kategorii) minimálně dvojnásobný podíl a ejhle, má ho :)

Ještě bych doplnil, že StatCounter sleduje ChromeOS odděleně, zatímco NetMarketShare ne. Pokud spojíme podíly Linuxu a ChromeOS u StatCounteru, dostaneme se na 2,59 %, zatímco NetMarketShare momentálně dává Linuxu 2,98 %. To už jsou hodně blízká čísla, která se dají odůvodnit jinou metodikou, jiným vzorkem atd.

Jinak vyjádření Vince Vizzaccaro z NetMarketShare se týkalo toho skokového zvýšení podílu Linux z měsíce na měsíc z 3 % na 6 %. To byla zjevná chyba a NMS ji opravil a podíl Linuxu se vrátil ke 3 %, kde podle dlouhodobého trendu má být.

Takže žádná senzace, globální podíl Linuxu včetně ChromeOS je někde mezi 2,5 a 3 %, jak už statistiky ostatně ukazují nějakou dobu. Linuxový desktop nepřekopává desktopový trh, ale daří se mu docela dobře a jeho podíl slušně roste (v roce 2011 měl podle StatCounteru globální podíl v desktopových OS 0,76 %), i když se nás snaží článek přesvědčit o opaku. Samozřejmě pokud započítáme všechny zařízení včetně mobilních, podíl se drží pod 1 %, ale to mi nepřijde jako neúspěch vzhledem k tomu, že na světě přibývají miliardy mobilních zařízení a základna se prudce zvětšuje.
Lukáš Jelínek Re: Nárůst podílu Linuxu na desktopech ve statistikách NetMarketShare byl chybný
Lukáš Jelínek 7. 11. 2017, 23:29:55
Odpovědět  Odkaz 
Nešťoural jsem se v tom detailně, chtěl jsem jen upozornit na to, že ten nárůst byla chyba. Nicméně ty formulace ještě trochu upravím.

Jinak zajímavý je podíl desktopového Linuxu u nás, který jsem zmiňoval už tehdy. Podle TOPlistu je teď okolo 3 % na všech systémech (Android se už nepovažuje za Linux, byť se u TOPlistu dříve považoval), čistě na desktopech je okolo 5 %.
Jiří Eischmann Re: Re: Nárůst podílu Linuxu na desktopech ve statistikách NetMarketShare byl chybný
Jiří Eischmann 8. 11. 2017, 00:12:51
Odpovědět  Odkaz 
Ano, ale chyba byla ten nárůst o 3 % na 6 % z měsíce na měsíc a to už opravili. Ne to, že Linux nemá mezi desktopovými systémy 3 %, ale
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Nárůst podílu Linuxu na desktopech ve statistikách NetMarketShare byl chybný
Lukáš Jelínek 8. 11. 2017, 02:09:50
Odpovědět  Odkaz 
Teď se v tom začínám trochu ztrácet. V té mé novince z 1. září jsem uvedl 3,37 %, což byl i tak velký nárůst (oproti červencovým 2,53 % i dřívějším hodnotám). Těch 6 % jsem nikde neviděl. Hodnota 3,37 % je v grafu stále. Takže teď jsem z toho fakt "jelen"...
Jiří Eischmann Re: Re: Re: Re: Nárůst podílu Linuxu na desktopech ve statistikách NetMarketShare byl chybný
Jiří Eischmann 8. 11. 2017, 09:49:42
Odpovědět  Odkaz 
Těch >6% tam bylo v říjnu, dokud to neopravili. Psalo o tom OMGUbuntu: http://www.omgubuntu.co.uk/2017/10/linux-marketshare-6-91-percent-september-2017

A už tehdy bylo zřejmé, že jde o chybu. Tu opravili a podíl Linuxu se vrátil na 3 %. A potom se lidi dostali k informaci, že podíl Linuxu je změřený špatně a mysleli si, že špatně jsou ta 3 %. Nejsou.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Re: Nárůst podílu Linuxu na desktopech ve statistikách NetMarketShare byl chybný
Lukáš Jelínek 8. 11. 2017, 15:14:48
Odpovědět  Odkaz 
Aha, díky za informaci.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog