přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Německo chce zadní vrátka do všech nových zařízení

Německo chce zadní vrátka do všech nových zařízení

Německo

V Německu se připravuje návrh zákona, který by zavedl povinnost do nových digitálních zařízení instalovat „zadní vrátka“. Úřady by také získaly oprávnění „hacknout“ libovolný soukromý počítač.


Německé ministerstvo vnitra připravuje návrh zákona, který by přinesl nové povinnosti výrobcům a dodavatelům digitálních zařízení a nové pravomoci úřadům. Všechna nová digitální zařízení uváděná na trh by musela obsahovat „zadní vrátka“ (backdoor) pro případný vstup státních úřadů; firmy by musely také zpřístupnit „programovací protokoly“ k analýze.

Návrh prosazovaný ministrem vnitra Thomasem de Maizière obsahuje také oprávnění státních úřadů „hacknout“ libovolný soukromý počítač – ministr považuje za potřebné mít možnost „vypnout soukromé počítače v případě krize“, například kvůli eliminaci botnetu.

Letos v únoru poslaly Německo, Francie a Velká Británie společný dopis Evropské komisi, v němž podporují zavádění zadních vrátek do šifrované komunikace. Komise prostřednictvím Věry Jourové v březnu oznámila, že chce hledat cestu, jak se do této komunikace dostávat, přičemž doufá, že jí provozovatelé komunikačních služeb vyjdou vstříc. Po zavádění zadních vrátek volá i G20.

Komentář autora: Jakákoli zadní vrátka do zařízení nebo do zabezpečené komunikace jsou velmi nebezpečná, jak už se mnohokrát ukázalo v praxi. I pokud bychom vyloučili veškeré hrozby plynoucí z případného zneužití státní moci, zůstává tu reálná zneužitelnost zločinci včetně teroristů.

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière (foto: Sandro Halank, CC BY-SA 3.0) Německý ministr vnitra Thomas de Maizière (foto: Sandro Halank, CC BY-SA 3.0)

Nahoru

Příspěvky

Německo chce zadní vrátka do všech nových zařízení
lipo 6. 12. 2017, 21:59:32
Odpovědět  Odkaz 
no dobře, by default tam bude nějakej sw, kterej bude mít zadní vrátka vyvedené v Reichstagu, nějakému nekomerčnímu (opensource) řešení přeci nemůžou kázat co může a co ne.. nebo se pletu?

každopádně mi to přijde jako úplnej extrém a už jen krok od toho, kdy budeme muset všichni mít kameru na záchodě i v koupelně.

něco na tenhle styl: https://goo.gl/X6PNZk :)
Lukáš Jelínek Re: Německo chce zadní vrátka do všech nových zařízení
Lukáš Jelínek 6. 12. 2017, 23:39:56
Odpovědět  Odkaz 
Samozřejmě mohou - v rámci bezpečnosti ;-) Prostě bude povinnost to tam mít - a za odstranění nebo vytvoření/používání programu bez toho budou vysoké tresty. Jako za Hitlera rádia. Tehdy se musel nechat odstranit příjem krátkých vln. Kdo si ho odstranit nenechal, vrátil ho tam zpátky nebo prostě vůbec poslouchal "cizí rozhlas", šel za to sedět. A pokud zaslechnuté někomu vyprávěl nebo umožnil poslouchat někomu dalšímu, byl za to trest smrti. Tohle se může klidně vrátit, jen místo smrti bude asi jen doživotí.
SkyNet klepe na dveře
Kail 7. 12. 2017, 05:25:55
Odpovědět  Odkaz 
Vážení kdyby takové opatření zavedl prezident Putin v Rusku to by bylo kvikotu v celé EU a uSa, ale když takový "pokrok" se zavede v EU, vždy ovcím sdělí, jak je to potřebné, nezbytné a nutné a ovce ještě zatleskají. Přeci jen můžete být ohroženi terorismem. Vlastně už všichni jsme darebací a tak nám raději povině připnou kouli na nohu. Nikdo se nezamýšlí a pokud se zamyslí nahlas je umlče. Myslím v mainstreamu. Tady si můžeme psát co chceme...

Víte jak se takový systém nazývá? Je to diktatura - korporátní fašizmus.
Ajťáci ještě bude veselo a budete koukat co se ještě vymyslí a schová za slovem pokrok.

SkyNet klepe na dveře...
Re: SkyNet klepe na dveře
lipo 7. 12. 2017, 09:08:21
Odpovědět  Odkaz 
"...kdyby takové opatření zavedl prezident Putin v Rusku to by bylo kvikotu v celé EU a uSa, ale když takový "pokrok" se zavede v EU, vždy ovcím sdělí, jak je to potřebné, nezbytné a nutné a ovce ještě zatleskají."

je to smutné ale naprostej souhlas.. soukromí, elektronika a dnešní doba prostě nejdou do hromady... k tomu ještě halda úředníků v bruselu co musí vyvíjet nějakou aktivitu a vymyslí vždy nějaký skvost co všechny zas jen nakrkne.. osobně nejsem proti EU ale jejich vměšování a nařizování(často nesmyslů) jen zbytečně vyvolává emoce..

imho: zloději jsme přeci všichni ne? viz OSA a jejich poplatky za paměťová media.
Re: SkyNet klepe na dveře
Petr 7. 12. 2017, 17:30:22
Odpovědět  Odkaz 
V Rusku jsou podobné věci naprosto běžné dávno.
Re: Re: SkyNet klepe na dveře
Kail 7. 12. 2017, 17:44:09
Odpovědět  Odkaz 
Uvedené opatření v Rusku ještě není zavedeno a ani uzákoněno. ale, jak jsem pochopil nepochopil jste a o tom to je, že lidé poukáží na jinou stranu než, aby se zamysleli.
Petře, věřte a nebo nevěřte, ale v některých oblastech EU už předešlo Rusko.
Přesně je to o tom, že systém MATRIX nechce, aby lidé pochopili.
Re: Re: Re: SkyNet klepe na dveře
Petr 8. 12. 2017, 00:56:13
Odpovědět  Odkaz 
Schválně jsem napsal slovo podobné, protože ruské zákony v této oblasti neznám.

Nyní budu parafrázovat obsah e-mailu z roku 2009 od jednoho známého, který pracoval v Rusku: ...poštu mám na serveru u poskytovatele v našem městě, na který mají podle místních zákonů přímý přístup tajné služby kdykoliv bez rozhodnutí soudu...

Informace, které mi poslal jsem nikdy neověřoval.

S poukazováním na Rusko jste přišel vy ne já.

Západní svět se řítí do propasti a asi se s tím nedá nic dělat :(.
Re: Re: Re: Re: SkyNet klepe na dveře
Kail 8. 12. 2017, 17:38:53
Odpovědět  Odkaz 
Petře, to je úplná maličkost oproti kauze kdy jistým lidem, jisté politické strany byl hacknut telefon a pak fotky z telefonu byly uveřejněny v Událostech komentářích.
A myslíte si, že maily na seznam.cz budou v bezpečí? Určitě je lepší mít v dnešní době třeba maily na protonmail.ch
Maily máte plně šifrované i na disku poskytovatele a navíc pod platnou jurisdikcí Švýcarska.

Myslím si, že v dnešní době je nutné se i zajímat politikou nejen bezhlavě např. IT, dnešní doba si to opravdu vyžaduje, jinak nás to semele. Už ten technokratický svět kde s rukou v ruce půjdou samé kontrol, hlídání, hlášení atd. Totalita a uniformním světem je už tady, který se už jen bude rozšiřovat a prosazovat.
Mějte se hezky a pěkné svátky.
Zadné vrátka
rs 6. 12. 2017, 22:11:29
Odpovědět  Odkaz 
Keď som bol malý, za doznievajúceho socializmu, mala stará mama v dome zavedený rozhlas po drôte. Tiež sa vtedy hovorilo, že ho súdruhovia vedia používať aj na odpočúvanie.

Takže všetko tu už raz bolo.

https://sk.wikipedia.org/wiki/Rozhlas_po_dr%C3%B4te
Petr Valach Německo chce zadní vrátka do všech nových zařízení
Petr Valach 6. 12. 2017, 22:59:45
Odpovědět  Odkaz 
Předkladatel zákona není duševně v pořádku a tento vyšinutý mužik představuje daleko větší riziko než ten nejuzavřenější soft.
Německo chce zadní vrátka do všech nových zařízení
Jirka 7. 12. 2017, 01:22:06
Odpovědět  Odkaz 
Génius Orwell udělal jedinou chybu: spletl se v datu...

Nejhorší ze všeho je, že stádu je to ÚPLNĚ JEDNO, stejně jako mu byly jedno všechny předcházející excesy (fašismus, komunismus...). Stačí dát nažrat.
Německo chce zadní vrátka do všech nových zařízení
Jirka 7. 12. 2017, 01:37:19
Odpovědět  Odkaz 
Na druhou stranu ještě něco, čím se utěšuju: dokud nám nedají čipy přímo do hlavy*, tak podobné sviňárny půjde vždycky nějak obejít, ignorovat, hacknout atd.

(*) pak už bude totálně a definitivně hotovo
Re: Německo chce zadní vrátka do všech nových zařízení
Kail 7. 12. 2017, 17:51:03
Odpovědět  Odkaz 
Velmi, ale velmi mylná představa. Udělají několik exemplárních potrestání a vy si ani naťuknete. Asi tak nějak, hrdina určitě nebudete. Když budou elektronické peníze takového parazita se lehce zbaví. Vypnou vám účet a vy se velmi rychle dáte samoukázněně do pořádku.
Kdy si jsem ten svět taky tak viděl.
Německo chce zadní vrátka do všech nových zařízení
Kail 7. 12. 2017, 05:00:09
Odpovědět  Odkaz 
Je dobré si to přečíst celé. Nejen Německo, ale i Velká Británie a Francie ve spolupráci s Evropskou komisí! Nadpis je zavádějící.
Lukáš Jelínek Re: Německo chce zadní vrátka do všech nových zařízení
Lukáš Jelínek 7. 12. 2017, 10:04:04
Odpovědět  Odkaz 
Nadpis není zavádějící, nadpis upozorňuje na aktuální události. To ostatní tam je pro doplnění širších souvislostí.
Německo chce zadní vrátka do všech nových zařízení
mmm 7. 12. 2017, 19:40:43
Odpovědět  Odkaz 
Jde sice spíš o vlhké sny zastydlého ultralevičáka, ale neměli bychom ty totalitní tendence podceňovat.
Vím, zní to šíleně, ale občas se sám sebe ptám, pro koho vlastně tato podivná individua pracují? Na to, aby měli svůj vlastní plán jsou ti europanáci příliš neschopní a hloupí....
Mysleme na to, až půjdeme k jakýmkoliv volbám.

Směrování současné EU je jednoznačně směrem od svobody a demokracie. Omlouvám se, že jsem v roce 2004 hlasoval pro vstup do této organizace. Stydím se za to.
Německo chce zadní vrátka do všech nových zařízení
hackaton 11. 12. 2017, 17:45:15
Odpovědět  Odkaz 
No a keď vám tajné služby nainštalujú do vašeho PC nejaké svinstvo, lebo budete v ich hladáčiku - napríklad budete zakladateľom webu - ktorí nebude pasovať do ich mainstreamu. A na základe toho svinstva, ktoré Vám nainštalovali do vášho PC, pôjdete pred súd? Chápete o čo tu ide?
Německo chce zadní vrátka do všech nových zařízení
z 12. 12. 2017, 00:28:42
Odpovědět  Odkaz 
"(...) každopádně mi to přijde jako úplnej extrém (...)"

Extrém? Proč extrém?

Jako další logický krok bych viděl nasazení robotů, kteří budou veškerá zařízení automaticky scanovat na závadový obsah (podobně jako se to provozuje či chystá na sociálních sítích).

Ale pozor, netroufám si vůbec tvrdit, že _toto_ již bude ten extrém. Naopak mám dojem, že co bude konečnou podobou těchto snah, si dosud neumím(e) představit.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz