přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Nové nařízení EU může ohrozit svobodný software

Nové nařízení EU může ohrozit svobodný software

V Evropském parlamentu se projednává návrh nařízení o normalizaci, které může ohrozit mnohé svobodné programy.


Evropský parlament se zabývá návrhem Evropské komise na vydání nařízení, které významným způsobem mění pravidla technické normalizace v EU. Součástí návrhu je také příloha s požadavky na uznávání technických specifikací v oblasti informačních a komunikačních technologií. Právě v této příloze se nachází věc, kterou FFII považuje za velmi nebezpečnou pro svobodný software – může totiž způsobit, že některé normy nebudou implementovatelné touto kategorií softwaru.

Návrh totiž kromě jiného říká, že „Práva duševního vlastnictví nezbytná k provádění specifikací jsou žadatelům udělována na (spravedlivém) přiměřeném a nediskriminačním základě (zásady (F)RAND), což zahrnuje, dle uvážení držitele práv duševního vlastnictví, i bezplatné povolení k využívání duševního vlastnictví“. Do této kategorie spadají i patenty, přičemž už dříve měl například software VideoLAN potíže kvůli tomu, že implementoval standard ETSI, na který se vztahují patenty. Benjamin Henrion z FFII připomíná, že pojem FRAND není definován, nedefinují ho ani normalizační organizace jako ECMA.

Nahoru

Příspěvky

Jiří Nedavaška Nové nařízení EU může ohrozit svobodný software
Aksavaden 21. 02. 2012, 14:55:41
Odpovědět  Odkaz 
Zajímalo by mě jestli vůbec někdo rozumí tomu o co tam jde? Nadpis vypadá hrozivé, ale nějak nechápu v čem to může něco ohrožovat.
Lukáš Jelínek Re: Nové nařízení EU může ohrozit svobodný software
Lukáš Jelínek 21. 02. 2012, 16:15:40
Odpovědět  Odkaz 
Na nařízeních a směrnicích EU je děsivé, že jsou psané stylem jak od Jiráska. Spousta keců a ty důležité věci se ukrývají někde uvnitř. V tomto případě nemám příliš jasno, jak se situace bude po schválení lišit od dnešního stavu - ale podle mínění FFII to bude špatné.

O co jde - když se bude schvalovat nějaké evropská norma, může být schváleno něco, co má někdo chráněno jako své duševní vlastnictví, typicky patenty. Zatím v EU softwarové patenty neplatí, nicméně toto by mohlo otevřít cestu, jak za ně v některých případech vybírat peníze, a to na základně "přístupu (F)RAND". V reálu by to znamenalo, že za každý "kus" (instalaci) by se mohl platit poplatek. Jak vysoký a jak přesně by to vypadalo, není jasné, protože není definováno, co to ten přístup (F)RAND je. Čeho se FFII obává, je nutnost platit právě za každou instalaci, protože to je zcela nekompatibilní s principem svobodného softwaru.
Nové nařízení EU může ohrozit svobodný software
Chami 21. 02. 2012, 15:39:35
Odpovědět  Odkaz 
desivý nadpis, ale obsah ešte viac. Priveľa skratiek a pointa mi ušla. Možno za to môže momentálna lenivosť
Lukáš Jelínek Re: Nové nařízení EU může ohrozit svobodný software
Lukáš Jelínek 21. 02. 2012, 16:17:30
Odpovědět  Odkaz 
U méně známých zkratek jsem dal prolinky na Wikipedii, u ostatních je to místo jednoho kliknutí maximálně o dvě více ;-)
Jiří Nedavaška Nové nařízení EU může ohrozit svobodný software
Aksavaden 21. 02. 2012, 19:15:14
Odpovědět  Odkaz 
Omlouvám se předem, ale mám pocit že takovéto články akorát vyvolávají obavy a navíc vlastně z věcí, u kterých není vůbec jasné jestli je to opodstatněné. Možná by se LinuxExpres mohl časem přejmenovat na LinuxBlesk :-) vím že je to přehnané, ale po přečtení článku mě to napadlo :-)
Lukáš Jelínek Re: Nové nařízení EU může ohrozit svobodný software
Lukáš Jelínek 21. 02. 2012, 20:18:01
Odpovědět  Odkaz 
Můj názor je ten, že příprava legislativy by měla být v maximální míře otevřená a podrobená veřejné diskusi (ve smyslu odborné i laické veřejnosti). Věděl by bez takové zprávy někdo, že se připravuje něco, co může být hrozbou? Podle mě těžko. Nebýt toho, že to sledují organizace jako FFII a jejich zjištění se publikují dále, mohlo by v EP projít prakticky cokoliv.

Jak už jsem říkal, já nevím, jestli tu to riziko, na které FFII upozorňuje, opravdu je. Nicméně pokud už to bude schváleno, velmi obtížně se s tím něco udělá. Před schválením je ještě určitá možnost s tím něco udělat. Stačí si vzpomenout na ACTA - to je obdobná situace.

Tedy za sebe říkám, že takové články budu psát dál, protože je považuji za podstatně důležitější, než třeba že byla vydána nová verze nějakého softwaru. Už proto, že by mohla nastat situace, že by nešlo psát ani o tomto, protože už by zásluhou zákonodárců žádné verze nevznikaly a nemohly vznikat.
Re: Re: Nové nařízení EU může ohrozit svobodný software
Marv-CZ 22. 02. 2012, 06:56:56
Odpovědět  Odkaz 
Třeba já jsem za ty tvoje články rád. Jsi jeden z mála, který se tomu věnuje cíleně. Programátorů má OS hromady, ale lidí, kteří by se chtěli zabývat právními věcmi (myslím solidně, ne jen o nich flamovat) je pomálu. Určitě piš dál.
Re: Re: Re: Nové nařízení EU může ohrozit svobodný software
giff 22. 02. 2012, 15:39:14
Odpovědět  Odkaz 
+1

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz