přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Nový Firefox blokuje „nezabezpečené položky“ a zapíná JavaScript

Nový Firefox blokuje „nezabezpečené položky“ a zapíná JavaScript

Firefox

Čerstvě vydaná verze 23 webového prohlížeče Firefox blokuje stahování nezabezpečeného obsahu na zabezpečených stránkách. Odstraňuje také možnost snadno vypnout JavaScript, a kdo ho měl nyní vypnutý, bude mu zapnut.


Mozilla vydala třiadvacátou verzi webového prohlížeče Firefox pro všechny podporované platformy (včetně systému Android). Nejvýznamnější změny jsou dvě. První směřuje k vyšší bezpečnosti a umožňuje blokovat tzv. smíšený obsah, tedy stahování nezabezpečeného obsahu přes obyčejný protokol HTTP v případě, že je byla stránka načtena pomocí HTTPS. Výchozí nastavení blokuje aktivní nezabezpečené položky (tedy v zásadě skripty; pasivní položky, například obrázky, nejsou blokovány), lze to ale pro konkrétní web vypnout.

Druhá hlavní změna je kontroverzní a vyvolala již mnoho emocí. Odstraňuje se totiž možnost snadno (v běžných nastaveních) vypnout JavaScript. A co víc, kdo ho měl dosud vypnutý, s instalací Firefoxu 23 se mu automaticky zapne. Jedinou možností bude, otevřít si pokročilé nastavení (about:config) a vypnout si JavaScript tam; od verze 24 by to mělo jít i přes Nástroje vývojáře.

Další novinky jsou drobnějšího charakteru – například podpora HTML5 widgetu „range“, vývojářský nástroj Network Monitor, vylepšená notifikace instalací doplňků nebo kosmetická úprava loga Firefoxu.

Nahoru

Příspěvky

JS a logo
zorro 15. 08. 2013, 03:23:35
Odpovědět  Odkaz 
Tak s touto verziou to riadne prepiskli! Obrovsky krok spat, hlavne anulovanie priameho ovladania JavaScriptu a ta dementna zmena loga, no hnus...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz